10th Study Club Periocare.gr

by Σοφία Ατσάλη

10th Study Club Periocare.gr

Kάθε επιστημονική ημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και συνάντησης με ανθρώπους του ίδιου κλάδου.

Πρόκειται για μια ζωντανή αλληλεπίδραση μεταξύ συμμετεχόντων και ομιλητών. Όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είναι οι ομιλητές τόσο πιο αποτελεσματικά θα περάσει στο κοινό αυτό για το οποίο καλούνται να μιλήσουν.

Και βέβαια δεν φτάνει μόνο ένα ενδιαφέρον θέμα και 30 καλά slides. Το πραγματικό ενδιαφέρον του ομιλητή και η αγάπη του τόσο προς το αντικείμενο του, όσο και για τους ανθρώπους που έχουν έρθει να τον ακούσουν είναι στοιχεία που λειτουργούν καταλυτικά στην επιτυχία μιας ημερίδας.

Και μετά είναι τα χαρίσματα της προσωπικότητας των ομιλητών. Ο επικοινωνιακός χαρακτήρας, το χιούμορ, η αντίληψη της ανταπόκρισης του κοινού ή όχι, η ευστροφία, η μεταδοτικότητα θα μετατρέψουν μια επιστημονική ημερίδα από μια επιτυχή σε μια αξέχαστη ημερίδα που θα ανυπομονείς για την επόμενη.

Μια τέτοια επιστημονική ημερίδα ήταν και το 10th Study Club του Periocare.gr που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 29/6/2019 στο ξενοδοχείο  Domotel Kastri, στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν ένα παρεϊστικο κλίμα, ζεστό και φιλικό που έδινε την ευκαιρία σε όλους να εκφέρουν την γνώμη τους με αποτέλεσμα να ξετυλιχτεί μια ουσιαστική κουβέντα γύρω από το κεντρικό θέμα της ημερίδας “Σχεδίαση του Χαμόγελου: Aναλογική VS Ψηφιακή”.

Όσοι ήταν εκεί αλλά και πολλοί άλλοι που  επέλεξαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα του Periocare.gr μέσω της Οmnipress και της live streaming υπηρεσίας που παρείχε είδαν τις παρουσιάσεις των:

  • Γεράσιμου Αγγελόπουλου με συντονιστή συζήτησης τον Matt Sanoudos,
  • Μιχάλη Διοματάρη με συντονιστή συζήτησης τον Δημήτρη Σπαγόπουλο,
  • Στρατή Παπάζογλου και Αλέξανδρου Μανωλάκη με συντονιστή συζήτησης τον Σπύρο Καρατζά.

Ο Γεώργιος Γούμενος εμπνευστής της ημερίδας και δημιουργός της κλειστής ομάδας Periocare.gr στο Facebook παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις ομιλίες και έκανε πολύ καίριες παρεμβάσεις και σχόλια που έδιναν το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση.

Στο 1ο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από την πρώτη παρουσίαση της ημέρας όπου ο Γεράσιμος Αγγελόπουλος απαντά σε μια απλή και ουσιαστική ερώτηση που του έθεσε ο Μatt Sanoudos και οι περισσότεροι οδοντίατροι έχουν δεχτεί ή έχουν μόνοι τους αναλογιστεί όταν πρόκειται να αποφασίσουν για ορθοδοντική θεραπεία:

“Αν ήταν το παιδί σας τί θα κάνατε;”

Άλλο ένα αρκετά ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του που χρήζει περαιτέρω έρευνας και ανάγνωσης είναι η σύνδεση ανάμεσα σε συγγενείς ελλείψεις δοντιών και κακοήθεις νεοπλασίες. Συγκεκριμένα η υποδοντία φαίνεται να σχετίζεται με τον καρκίνο των ωοθηκών και η ανοδοντία με τον καρκίνο τους παχέος εντέρου.

Ο James K. Hartsfield Jr., DMD, PhD, MS, MMSC, FACMG, CDABO έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τον δείκτη AXIN2 και συνεχίζει να αναζητά νέους δείκτες για να μπορέσει να αποδείξει επιστημονικά την συσχέτιση.

Ο Μιχάλης Διοματάρης στην παρουσίαση του έδειξε κλινικά περιστατικά όπου η ψηφιακή τεχνολογία ήταν σε κάθε στάδιο της ροής εργασιών.Επίσης μίλησε για  προγράμματα και applications που είναι στην διάθεση των οδοντιάτρων προκειμένου να εισέλθουν στην νέα εποχή του ψηφιακού σχεδιασμού χαμόγελου και της συναισθηματικής εμπλοκής του ασθενή, χωρίς να παραλείψει να τονίσει την αξία των δασκάλων και της συμβολής των παλιότερων στην εξέλιξη της οδοντιατρικής. Έκλεισε την ομιλία του με ένα βίντεο για το Αrtificial Intelligence δείχνοντας πως το τεχνολογικό μέλλον έχει χαραχτεί και είναι πολλά υποσχόμενο.

Την σκυτάλη των ομιλιών έλαβε ο Στρατής Παπάζογλου. Αρχικά έδειξε μέσα από τη δισδιάστατη ψηφιακή μελέτη μιας φωτογραφίας προσώπου με χαμόγελο πώς μπορεί να γίνει η αισθητική ανάλυσή του. Στη συνέχεια έδειξε πώς η στάση του σώματος του ασθενή μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο αισθητικής θεραπείας του χαμόγελου. Επίσης εξήγησε ότι ο τελικός στόχος δεν είναι πάντα η συμμετρία, αλλά η αρμονία με τα χείλη και το πρόσωπο. Έδωσε έμφαση στη λεύκανση η οποία από μόνη της βελτιώνει το χαμόγελο και πρέπει να είναι πάντα το πρώτο στάδιο στη ροή εργασίας ενός αισθητικού σχεδίου θεραπείας. Έκανε ανασκόπηση όλων των αρχών της αισθητικής ανάλυσης που θα μας οδηγήσουν στο αισθητικό σχέδιο θεραπείας ασχέτως αν το εκτελέσουμε στη συνέχεια με ψηφιακό ή αναλογικό τρόπο.

Μέσα από κλινικό περιστατικό περιέγραψε στο κοινό πως μια ασθενής που τον είχε επισκεφθεί αρχικά για μια λεύκανση ενός πρόσθιου δυσχρωμικού δοντιού κατέληξε τελικά να βελτιώσει όλα τα δόντια του άνω τόξου που φαίνονταν στο χαμόγελο. Η ασθενής το αποφάσισε μετά από κλινική προσομοίωση (motivational mock-up) αρχικά στους άνω τομείς, στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στην οθόνη οι φωτογραφίες, η ασθενής είδε τη βελτίωση, αποφάσισε να αποκαταστήσει και τους κυνόδοντες, έγινε ξανά mock-up, μελέτη στην οθόνη, και τελικά mockup και στους προγομφίους. Σε αυτό το περιστατικό έγινε συνδυασμός αναλογικών και ψηφιακών σταδίων στη ροή εργασίας ώστε τελικά να ολοκληρωθεί η αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου. Έγινε κριτική ανάλυση των σταδίων που μπορούν να γίνουν καλύτερα με την αναλογική ή ψηφιακή τεχνολογία.

Ο Στρατής Παπάζογλου σχολίασε πώς μια τεχνική για να υιοθετηθεί πρέπει να έχει τρία στοιχεία: Nα είναι εφικτή, επαναλήψιμη και ευκολοδίδακτη. Για να αλλάξουμε μία τεχνική, πρέπει η νέα τεχνική που επιλέγουμε να είναι καλύτερη, γρηγορότερη, απλούστερη και οικονομικότερη.

Κράτησε για το τέλος της παρουσίασής του όλες τις νέες τεχνικές που αναπτύσσονται και βελτιώνονται αναφορικά με τη τρισδιάστατη ψηφιακή ανάλυση και την πλήρη ψηφιακή ροή εργασίας. “Υπάρχουν ακόμα αρκετές βελτιώσεις για να μπορέσουν αυτές οι προσεγγίσεις να ανταγωνιστούν πλήρως τις υπάρχουσες αναλογικές τεχνικές”, σχολίασε.

Ο Αλέξανδρος Μανωλάκης παρουσίασε μέσα από τα κλινικά περιστατικά του πως χειρίζεται όλα τα στάδια της ροής εργασίας του ψηφιακά. Σκανάρισμα, αξονική, σχεδιασμός (CAD), κόψιμο (CAM) και ψηφιακή εκτύπωση. Οσον αφορά την τοποθέτηση εμφυτεύματος όταν φτάνει η στιγμή του χειρουργείου τίποτα δεν μένει στην τύχη του καθώς από πρίν το πρόγραμμα  βάσει των στοιχείων που ο ίδιος του έχει δώσει του δείχνει ακριβώς την ακριβή θέση και τα χιλιοστά του τρυπανισμού εξαλείφοντας την πιθανότητα λάθους.

Και ο ίδιος υποστήριξε ότι το ψηφιακό μοντέλο συνδέει και τις 3 ειδικότητες, τον ορθοδοντικό, τον οδοντίαρο και τον προσθετολόγο και πως οι αρχές της οδοντιατρικής και της βιολογίας μπαίνουν πάντα στην εξίσωση και δεν πρέπει να παραλείπονται.

Όλοι συμφώνησαν πως όσο καλό και να είναι ένα πρόγραμμα αν ο χειρούργος δεν είναι καλός δεν θα καταφέρει να κάνει μια επιτυχημένη επέμβαση γι αυτό και δεν πρέπει να επαναπαύεται ο οδοντίατρος.

Άλλωστε και στην οδοντιατρική ο άνθρωπος είναι αυτός που ακόμα λαμβάνει τις αποφάσεις με χρήση της κριτικής σκέψης του και της ικανότητας του να λαμβάνει αποφάσεις. Τουλάχιστον έστω… μέχρι την πλήρη εμφάνιση του ΑΙ (Artificial Intelligence).

Σε αυτό  το βίντεο θα δείτε μια συζήτηση που ξεκίνησε ο Γεώργιος Γούμενος αναφορικά με την χρήση ψηφιακού νάρθηκα για πλήρη σχεδιασμό αισθητικής επιμήκυνσης μήλης. Ο Σπύρος Καρατζάς εξηγεί τις εξατομικευμένες παραμέτρους που επηρεάζουν την λήψη απόφασης.

 

Links για περαιτέρω πληροφόρηση:

www.sciencedirect.com

https://ukhealthcare.uky.edu

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 15-16/06/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024