Περιοδοντολογία: Ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία περιοδοντικών θυλάκων

Περιοδοντολογία: Ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία περιοδοντικών θυλάκων

Συνδυασμός Laser ER:YAG ΚΑΙ ND:YAG

 

Kinga GrzechLesniak DDS, PhD

Ειδική περιοδοντολόγος. Τμήμα Χειρουργικής του Στόματος, Ιατρικό Πανεπιστήμιο Wroclaw, Πολωνία. Πρόεδρος της Πολωνικής Εταιρείας Οδοντιατρικού Laser, PTSL

 

Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο κοινή χρόνια φλεγμονώδης νόσος στους πληθυσμούς ενηλίκων στην Ευρώπη. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους ηλικίας άνω των 35 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή πάθησης των ούλων.

Η περιοδοντική νόσος συνδέεται με άλλα συστηματικά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλο που είναι τόσο κοινές, οι νόσοι του περιοδοντίου δεν είναι τόσο καλά αναγνωρισμένες.

Μέχρι σήμερα, η θεραπεία με μηχανικά μέσα συνιστούσε τη γενική αντιμετώπιση της προκαλούμενης από την οδοντική πλάκα περιοδοντική νόσο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μηχανική θεραπεία από μόνη της δεν οδηγεί στην πλήρη επούλωση, επειδή δεν εξαλείφει τους περιοπαθογόνους μικροοργανισμούς. Οι θεραπεία με laser μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική εναλλακτική της χειρουργικής θεραπείας.

Με βάση την έρευνα, τα δημοσιευμένα στοιχεία και την εμπειρία πολλών κλινικών, μπορούμε να απαριθμήσουμε τα δυνητικά πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser, όπως η βακτηριοκτόνος, η αποτοξινωτική και η ομοιοστατική δράση, όπως επίσης και η βιοδιέγερση.

Επίσης, το laser είναι εύκολο στη χρήση, παρέχει καλή πρόσβαση σε ανατομικά δυσπρόσιτες περιοχές και αποτελεί μία άνετη θεραπεία για τους ασθενείς. Η θεραπεία laser εξασφαλίζει την εκρίζωση των βακτηρίων και την καλύτερη επούλωση του τραύματος.

Τα laser υψηλής ενέργειας εφαρμόζονται στις περιοδοντικές διαδικασίες ως μία επικουρική θεραπεία ή ως μία εναλλακτική θεραπεία έναντι των συμβατικών διαδικασιών και καθίστανται η τυπική θεραπεία για την αντιμετώπιση των περιοδοντικών θυλάκων. Η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στην εξάλειψη των περιοδοντικών παθογόνων και τη μείωση του βάθους των θυλάκων είναι ευρέως τεκμηριωμένη.

Το laser Νεοδυμίου:Γρανάτη Υττρίου-Αργιλίου (Nd:YAG), με ένα μήκος κύματος 1.064 nm, μπορεί να απολυμάνει τον περιοδοντικό θύλακα χωρίς να προκαλέσει νέκρωση ή απανθράκωση του υποκειμένου συνδετικού ιστού. Μετά από συμβατική μηχανική περιοδοντική απόξεση, οι περιοπαθογόνοι μικροοργανισμοί είναι πιθανόν να εμμένουν εντός κυττάρων που βρίσκονται εκτός του επιθηλίου του θύλακα και οι Gianelli et al ανέφεραν ότι το laser Nd:YAG έχει την ικανότητα να εκριζώσει τα περιοπαθογόνα βακτήρια που είναι παγιδευμένα εντός των κυττάρων του επιθηλίου των ούλων.

Το laser Ερβίου:YAG (Er:YAG), με ένα μήκος κύματος 2.940 nm, έχει εφαρμοστεί για την αποτελεσματική εξάλειψη του κοκκιώδους ιστού, της χρώσης μελανίνης των ούλων και της δυσχρωμίας των ούλων. Το laser αυτό χρησιμοποιείται επίσης για την τομή και τη διαμόρφωση του οστού με ελάχιστη πρόκληση βλάβης και ενισχύει την επούλωση.

Επιπλέον, η ακτινοβόληση με laser Er:YAG έχει μία βακτηριοκτόνο δράση με μείωση των λιποπολυσακχαριτών, είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση της τρυγίας, με τη δράση να περιορίζεται σε ένα πολύ λεπτό στρώμα της επιφάνειας και επίσης είναι αποτελεσματικό για τη συντήρηση των εμφυτευμάτων.

Αναφορά περιστατικού

Μία ασθενής ηλικίας 47 ετών διαγνώστηκε με προχωρημένη γενικευμένη περιοδοντική νόσο, με πολλά ελλείποντα δόντια, απουσία προσθετικών αποκαταστάσεων στην οπίσθια περιοχή του στόματος, περιακρορριζικές βλάβες και μία ατελή ενδοδοντική θεραπεία. Η ασθενής χρειαζόταν μία εκτεταμένη και διεξοδική οδοντιατρική θεραπεία.

Για να δημιουργηθεί ένα προκαταρκτικό σχέδιο θεραπείας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μία αρχική θεραπεία (υγιεινή του στόματος), ώστε να ελεγχθεί η ύπαρξη κινήτρου από πλευράς της ασθενούς να συνεχίσει την πολύ εξειδικευμένη θεραπεία όπως επίσης και για να εκτιμηθεί η πρόγνωση των εναπομεινάντων δοντιών της.

Η λεπτομερής κλινική εξέταση θα περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων, στοιχεία σχετικά με το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων (ΒΘ), την αιμορραγία κατά την ανίχνευση (ΑΚΑ) και τον δείκτη πλάκας (ΔΠ).

Στην περίπτωση που υπάρχει μία σημαντικά βαρεία νόσος, μεγάλη κινητικότητα των δοντιών και πολλά ελλείποντα δόντια, συνιστάται να διεξάγονται μοριακές-βιολογικές εξετάσεις για να πραγματοποιείται μία ποσοτική αξιολόγηση των περιοπαθογόνων.

Πριν τη θεραπεία, η ασθενής υποβλήθηκε σε διαδικασία υποουλικού καθαρισμού με ξέστρα υπερήχων. Μετά τον καθαρισμό, η κλινική κατάσταση της ασθενούς βελτιώθηκε. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε ένα laser Nd:YAG για την αποστείρωση και την απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων (Εικ. 3 έως 7) και laser Er:YAG για την απομάκρυνση της υποουλικής τρυγίας (Εικ. 8 έως 12).

Για την τελική απολύμανση και αποστείρωση του πήγματος ινικής, εφαρμόστηκε και πάλι το laser Nd:YAG (Εικ. 13 και 14). Στην Εικ. 15 φαίνεται η κατάσταση αμέσως μετά τη χειρουργική με laser Er:YAG και την απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων με Nd:YAG

Περίληψη

Τα laser Er:YAG και Nd:YAG έχουν καταστεί τα εργαλεία εκλογής για τη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου. Μειώνουν αποτελεσματικά την αιμορραγία και το βάθος των θυλάκων και είναι λιγότερο χρονοβόρα σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η βελτιωμένη πρόσβαση του φωτός laser σε ανατομικά δυσπρόσιτες περιοχές σε σύγκριση με τα συμβατικά εργαλεία χειρός, όπως είναι οι βαθείς και στενοί θύλακες ή οι διχασμοί των ριζών.

Τα laser διευρύνουν το φάσμα των θεραπειών που μπορούν να παρασχεθούν στο οδοντιατρείο, αυξάνοντας την ακρίβεια, επιτρέποντας τη διεξαγωγή λιγότερο επεμβατικών θεραπειών και παρέχοντας καλύτερη επούλωση του τραύματος.

Η εισαγωγή των μεθόδων θεραπείας με laser στο οδοντιατρείο μάς εξαναγκάζει να μαθαίνουμε περισσότερα, βελτιώνοντας τα επαγγελματικά μας προσόντα και την εξειδίκευσή μας στο πεδίο της οδοντιατρικής. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει το εύρος των δυνατοτήτων για μη χειρουργική θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου.

Σημείωση: Μία πλήρης λίστα βιβλιογραφικών αναφορών διατίθεται από τον εκδότη.

Αρχική κατάσταση
Εικ. 1. Α) Αρχική κατάσταση
Η κατάσταση των δοντιών και των ούλων της άνω γνάθου
Εικ. 1. Β) Η κατάσταση των δοντιών και των ούλων της άνω γνάθου
Εικόνα της πανοραμικής ακτινογραφίας
Εικ. 1. Γ) Εικόνα της πανοραμικής ακτινογραφίας
Η κατάσταση των δοντιών και των ούλων της κάτω γνάθου.
Εικ. 1. Δ) Η κατάσταση των δοντιών και των ούλων της κάτω γνάθου.
Κλινική βελτίωση των ούλων μετά τον καθαρισμό, με μείωση του οιδήματος, της αιμορραγίας και της βακτηριακής πλάκας
Εικ. 2. Α) Κλινική βελτίωση των ούλων μετά τον καθαρισμό, με μείωση του οιδήματος, της αιμορραγίας και της βακτηριακής πλάκας
Κλινική εικόνα της περιοδοντικής θεραπείας με χρήση ηλεκτρονικής περιοδοντικής μήλης
Εικ. 2. Β) Κλινική εικόνα της περιοδοντικής θεραπείας με χρήση ηλεκτρονικής περιοδοντικής μήλης
Η συσκευή της ηλεκτρονικής περιοδοντικής μήλης και η μοριακή-βιολογική εξέταση
Εικ. 2. Γ) Η συσκευή της ηλεκτρονικής περιοδοντικής μήλης και η μοριακή-βιολογική εξέταση
Τα αποτελέσματα της ανίχνευσης βάθους θυλάκων (ΒΘ), του επιπέδου κλινικής πρόσφυσης (ΕΚΠ) και της αιμορραγίας κατά την ανίχνευση (ΑΚΑ)
Εικ. 2. Δ) Τα αποτελέσματα της ανίχνευσης βάθους θυλάκων (ΒΘ), του επιπέδου κλινικής πρόσφυσης (ΕΚΠ) και της αιμορραγίας κατά την ανίχνευση (ΑΚΑ)
Δείκτης πλάκας
Εικ. 2. Ε) Δείκτης πλάκας
Αρχικές τιμές της μοριακής-βιολογικής εξέτασης (PET Plus test, MIP Pharma, Γερμανία).
Εικ. 2. Ζ) Αρχικές τιμές της μοριακής-βιολογικής εξέτασης (PET Plus test, MIP Pharma, Γερμανία).
Η συσκευή της ηλεκτρονικής περιοδοντικής μήλης και η μοριακή-βιολογική εξέταση
Εικ. 2Γ: πριν τη θεραπεία – μοριακή-βιολογική εξέταση που χρησιμοποιεί τη μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου

Αποστείρωση και απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων

Αποστείρωση και απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων

Αποστείρωση και απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων

Αποστείρωση και απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων

Αποστείρωση και απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων
Εικ. 3-7. Αποστείρωση και απολύμανση των περιοδοντικών θυλάκων
Απολύμανση Nd:YAG
Εικ. 5: Απολύμανση Nd:YAG
Απολύμανση Nd:YAG
Εικ. 6: Απολύμανση Nd:YAG

Αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας

Αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας

Αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας

Αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας

Αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας
Εικ. 8-12. Αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας
Αποτρύγωση Er:YAG
Εικ. 8: Αποτρύγωση Er:YAG

Αιμόσταση

Αιμόσταση
Εικ. 13-14. Αιμόσταση
Κατάσταση αμέσως μετά την επέμβαση, την αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας και την αποστείρωση των περιοδοντικών θυλάκων
Εικ. 15. Κατάσταση αμέσως μετά την επέμβαση, την αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας και την αποστείρωση των περιοδοντικών θυλάκων

Κλινική εικόνα κατά την επανεξέταση στους τρεις και τους έξι μήνες

Κλινική εικόνα κατά την επανεξέταση στους τρεις και τους έξι μήνες

Κλινική εικόνα κατά την επανεξέταση στους τρεις και τους έξι μήνες
Εικ. 16 Α-Γ. Κλινική εικόνα κατά την επανεξέταση στους τρεις και τους έξι μήνες
Σύγκριση της κλινικής κατάστασης κατά την αρχική μοριακή-βιολογική εξέταση (Α) και την αντίστοιχη εξέταση στους έξι μήνες (Β)
Εικ. 17. Σύγκριση της κλινικής κατάστασης κατά την αρχική μοριακή-βιολογική εξέταση (Α) και την αντίστοιχη εξέταση στους έξι μήνες (Β)

 

Πηγή:  Περιοδικό cosmetic dentistry, 1_2017

 

#LEARN MORE

Aν αφιερώνετε στην περιοδοντολογία τον περισσότερο χρόνο σας τότε δείτε την ενδιαφέρουσα συζήτηση των συναδέλφων σας από το 11ο Periocare study club εδώ

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

FREE

Δωρεάν Online Σεμινάριο - Ημερομηνία διεξαγωγής: 26/04/2024 18.30 (διάρκεια 90')

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Sale!

Συνέδρια

ROOTS SUMMIT

Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-12/05/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/05/2024 (Θεσσαλονίκη)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/06/2024

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024