Ο απολογισμός του κορωνοϊού στην οδοντιατρική και όχι μόνο.

Photo by H Shaw on Unsplash

Απόδοση Σοφία Ατσάλη

Ο απολογισμός του κορωνοϊού στην οδοντιατρική και όχι μόνο.

Μήνες μετά την πρώτη ανίχνευσή του κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, οι επιπτώσεις της επιδημίας του SARS-CoV-2 γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 4.300 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 121.000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Π.Ο.Υ επισήμως ανακοίνωσε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Η ασθένεια μεταδόθηκε σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής.

Με τον κορωνοϊό σε έξαρση και καθώς αναμένεται ταχύτερη διάδοση του μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ήρθε η ώρα για ένα πρώτο απολογισμό σχετικά με τις συνέπειες στην οδοντιατρική βιομηχανία.

Πληθώρα οδοντιατρικών γεγονότων σε όλη την Ευρώπη έχουν αναβληθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η εταιρεία exocad, η οποία αποκτήθηκε πρόσφατα από την Align Technology, ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση Insights 2020 θα μεταφερθεί  από μέσα Μαρτίου για Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, το τρίτο συνέδριο της Εuropean Aligner Society, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Μάλτα από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου, μεταφέρθηκε στο Νοέμβριο.

H KRAKDENT 2020, η μεγαλύτερη οδοντιατρική εκδήλωση στην Πολωνία και ένα γεγονός που προσελκύει 15.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο πρόκειται να αλλάξει ημερομηνίες. Παρόλο που μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί στην Πολωνία μόνο 17 περιπτώσεις COVID-19, η αναβολή συμβαδίζει με τις οδηγίες-προληπτικά μέτρα πολλών χωρών σχετικά με τις μαζικές συγκεντρώσεις και τον κίνδυνο που αυτοί ενέχουν για τη μετάδοση των ασθενειών. Στην Ισπανία, η έκθεση EXPODENTAL στην Μαδρίτη αναβλήθηκε, ενώ η UNIDI, η ιταλική ομοσπονδία εμπόρων οδοντιατρικών υλικών και διοργανωτής της έκθεσης Expodental Meeting στο Ρίμινι, ανακοίνωσε επίσης ότι η εκδήλωση θα μεταφερθεί από τον Μάϊο για  Σεπτέμβριο. Η Ιταλία έχει μακράν τα περισσότερα περιστατικά με  COVID-19 από οποιασδήποτε χώρα στην Ευρώπη. Έως τις 10 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 9.172 με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέσει ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα. Οι επιπτώσεις είναι αισθητές σε όλο τον κόσμο. Ένας τέτοιος ιός δεν επηρέασε μόνο τον ευρωπαϊκό οδοντιατρικό κόσμο. Τα οδοντιατρικά συνέδρια στην Κίνα έχουν αναβληθεί, συχνά χωρίς επιβεβαιωμένη νέα ημερομηνία. Η οδοντιατρική έκθεση και συνέδριο South China International Expo και η εμπορική έκθεση China Northeast International για τον οδοντιατρικό εξοπλισμό της στοματικής υγείας είναι μόνο δύο από τα οδοντιατρικά γεγονότα της χώρας που έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον.

Επιπλέον, η Koelnmesse και η Ένωση Οδοντιάτρων της Σιγκαπούρης (SDA), από κοινού διοργανωτές της IDEM Singapore 2020, ανακοίνωσαν ότι η οδοντιατρική εκδήλωση αναβάλλεται μέχρι τις 19-21 Ιουνίου, μια απόφαση, η οποία συμμορφώνεται με την καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας της Σιγκαπούρης. «Υπό το πρίσμα της σημερινής κατάστασης, είναι σημαντικό να λάβουμε αποφάσεις προς το συμφέρον των συμμετεχόντων μας και θα συνεχίσουμε να μιλάμε και να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο γεγονός», δήλωσε ο Δρ Lim Lii, πρόεδρος της SDA, σε διευκρινιστικό δελτίο τύπου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οστεοενσωμάτωσης ανακοίνωσε την ακύρωση της ετήσιας συνάντησής της, η οποία ήταν προγραμματισμένη  για τις 18-21 Μαρτίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της.

Στην Αθήνα, καταβάλλονται προσπάθειες για την εύρεση νέας ημερομηνίας για το συνέδριο The Master Minds 3, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Αθήνα, 27-28 Μαρτίου και αναβάλλεται -μετά τα μέτρα – για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια όλων όσων θα το παρακολουθήσουν.

Eπίσης, η έκθεση DENTAL 2020, η μεγαλύτερη έκθεση οδοντιατρικών- οδοντοτεχνικών ειδών στην Ελλάδα, την οποία διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Οδοντιατρικών  Οδοντοτεχνικών ειδών, θα γίνει 25-27 Σεπτεμβρίου 2020, στo MEC Παιανίας, αντί για τον Μάϊο που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

Παραμένει πλέον να δούμε αν και άλλα σημαντικά οδοντιατρικά συμβάντα που πρόκειται να γίνουν αργότερα μέσα στο έτος θα επηρεαστούν από την επιδημία του SARS-CoV-2. Η Διεθνής Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI πρόκειται να φιλοξενήσει το ετήσιο Παγκόσμιο Οδοντιατρικό Συνέδριο στη Σαγκάη της Κίνας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και, σε ανακοίνωση στις αρχές του περασμένου μήνα, τόνισε ότι “η ασφάλεια όλων όσων συμμετέχουν στο συνέδριο είναι πάντα η πρωταρχική μας ανησυχία”. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κίνα και είμαστε σε στενή επαφή με τους τοπικούς εταίρους μας για να αξιολογήσουμε καθημερινά την κατάσταση. Επί του παρόντος, το συνέδριο προγραμματίζεται να διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, καθώς αναμένουμε ότι η κατάσταση θα υποβληθεί σε έλεγχο μέχρι τότε ” συνέχισε η FDI.

Δεν είναι όμως μόνο η οδοντιατρική βιομηχανία που δέχθηκε πλήγμα.

Διεθνείς εκθέσεις όπως η ITB Berlin με 10.000 οργανισμούς από 180 χώρες να συμμετέχουν, ακυρώθηκαν με ανυπολόγιστο κόστος για τη διεθνή οικονομία και τον τουρισμό. Γεγονότα παγκόσμιων κολοσσών όπως το Ι/Ο της Google , το WSL της Microsoft, τo ετήσιο meeting των Starbucks επίσης ακυρώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Μπορεί να υπολογίσει κανείς το μέγεθος των απωλειών, εάν αναλογιστεί ότι μόνο η ακύρωση του διεθνούς συνεδρίου των συνεργατών franchise της McDonald’s στο Orlando, ξεπερνάει τα 30 εκατ δολλάρια. Περισσότερα από 50 διεθνή κορυφαία meetings και εκθεσιακά γεγονότα, άνω των 30.000 συμμετεχόντων το καθένα επίσης ακυρώθηκαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός άλλαξε ημερομηνία διεξαγωγής. Γίνετε αντιληπτό ότι ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος η οργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, επαγγελματικών ταξιδίων, και ταξιδιών κινήτρων (incentives) δέχεται ένα πρωτόγνωρο πλήγμα από το νέο ιό και τον κίνδυνο διάδοσης του.

Πλήγμα έχει δεχθεί και ο εμπορικός κόσμος.

Oι οδοντιατρικές επιχειρήσεις νιώθουν τον αντίκτυπο της μετάδοσης του ιού. Η εκτεταμένη διαταραχή που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό είχε επιπτώσεις σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του οδοντιατρικού κόσμου. Σε μια τηλεδιάσκεψη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Straumann, Guillaume Daniellot, ανακοίνωσε ότι η επιδημία πιθανότατα θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30 εκατ. CHF (28,36 εκατ. Ευρώ) τις πωλήσεις της εταιρίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Περιοχή Αsia Pacific
Περιοχή Αsia Pacific

Η περιοχή APAC αντιπροσωπεύει σήμερα το 19% των επιχειρήσεων του ομίλου, με την Κίνα να είναι η μεγαλύτερη εθνική αγορά στην περιοχή αυτή για την Straumann. Η επιδημία του κορωνoϊού είναι πιθανό να μειώσει τις πωλήσεις του ομίλου Straumann στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια CHF.

Η Dentsply Sirona, άλλος ένας γίγαντας της οδοντιατρικής  αγοράς, προέβλεψε πρόσφατα, ότι οι πωλήσεις της στις αγορές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν θα μειωθούν συνολικά κατά 60-70 εκατ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. “Όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, οι εμπορικές μας δραστηριότητες στην Κίνα και τώρα πλέον και σε -άλλες- περιοχές επηρεάζονται από το ρευστό περιβάλλον της υγείας, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται», δήλωσε ο Jorge Gomez, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Dentsply Sirona. Ο Gomez πρόσθεσε ότι η εξάπλωση του ιού έχει ως αποτέλεσμα την μείωση ζήτησης τόσο των οδοντικών αναλώσιμων όσο και του τεχνολογικού εξοπλισμού και ότι η ανάκαμψη των πωλήσεων μέσα στα επόμενα τρίμηνα για τις αγορές που έχουν επηρεαστεί είναι δύσκολο να προβλεφθεί επί του παρόντος. “Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να κάνουμε πρόβλεψη πέραν του πρώτο τριμήνου”, σχολίασε. Όπως ανέφερε η Dental Tribune International, ο κατασκευαστής ορθοδοντικών ναρθήκων, Align Technology ανακοίνωσε επίσης σε τηλεδιάσκεψη ότι αναμένει να πουλήσει μεταξύ 20.000 και 25.000 λιγότερες περιπτώσεις Invisalign στην Κίνα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.  Mπορεί να γίνει πρόβλεψη; Σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια θα είναι η συνολική επιρροή αυτής της επιδημίας του κορωνοϊού στον οδοντιατρικό κόσμο, καθώς είναι ακόμα ένα θέμα σε εξέλιξη. Στην περίπτωση που τηθεί ζήτημα επιδημίας, περισσότεροι προορισμοί ενδέχεται να υποβληθούν σε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως αυτούς που υποβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Κίνα και η Νότια Κορέα.

Στο νέο αυτό περιβάλλον που σχηματίζεται, μεγάλο μέρος των παγκόσμιων οργανισμών όπως τα Starbucks, η Target, η Goοgle, η Dell, το IMF, η World Bank, η ITB έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τα παραδοσιακά εταιρικά τους γεγονότα (εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια) σε εικονικά-virtual γεγονότα. Ακόμη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Linkedin έχουν επιστρατευτεί για απευθείας επαγγελματικές συζητήσεις ή και ψηφιακά σεμινάρια (webinar).  Διεθνή ιατρικά και φαρμακευτικά συνέδρια αναζητούν τρόπους δημιουργίας  ψηφιακών πλατφορμών για την προώθηση της κλινικής συζήτησης και τη διάδοση της ιατρικής επιστήμης.

Η γνώση, η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών δεν μπορεί να σταματήσει από κανένα ιό.

 

Πηγές:
uk.dental-tribune.com
money-tourism.gr

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

FREE

Δωρεάν Online Σεμινάριο - Ημερομηνία διεξαγωγής: 26/04/2024 18.30 (διάρκεια 90')

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Sale!

Συνέδρια

ROOTS SUMMIT

Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-12/05/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/05/2024 (Θεσσαλονίκη)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/06/2024

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024