Δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να εργαστείτε στο σπίτι; Δεν είστε οι μόνοι.

Photo by Andrew Neel &  by DESIGNECOLOGIST on Unsplash

Δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να εργαστείτε στο σπίτι; Δεν είστε οι μόνοι.

Αλλάζοντας μερικές μικρές καθημερινές συνήθειες μπορεί να καταφέρετε να προσαρμοστείτε επιτυχώς στα νέα δεδομένα χωρίς να μειωθεί ο βαθμός συγκέντρωσης σας και η παραγωγικότητα σας. 

Από την Marina Khidekel, Απόδοση Σοφία Ατσάλη

 

Φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να επιτύχουμε τον ίδιο βαθμό συγκέντρωσης όταν εργαζόμαστε  στο σπίτι σε σχέση με το να ήμασταν στο ιατρείο ή το γραφείο μας. Ειδικά για όσους δεν έχουν ξαναεργαστεί εξ’ αποστάσεως, η αλλαγή του χώρου εργασίας από τη μία και η παρουσία των αγαπημένων προσώπων από την άλλη, ειδικά των παιδιών, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα  και να μειώσει την παραγωγικότητα τους.

Ας δούμε ποιές λύσεις έχουν βρει άλλοι άνθρωποι και τις συμβουλές που προτείνουν ώστε να υιοθετήσουμε αυτή που ενδεχομένως μας ταιριάζει.

Εργαστείτε για διαστήματα 45 λεπτών

“Τώρα που έχω τα παιδιά στο σπίτι και ταυτόχρονα πρέπει να εργάζομαι, ανακάλυψα, ότι το να αφοσιώνομαι για 45 λεπτά στην εργασία μου, με κάνει ιδιαίτερα παραγωγική. Με το να “σπάω” την δουλειά σε σαρανταπεντάλεπτα με βοηθάει καί να είμαι παρούσα ανά πάσα στιγμή σε ό,τι χρειαστεί και να αισθάνομαι πιο αποδοτική μόλις μπαίνω στο επόμενο 45λεπτο εργασίας” δήλωσε η Κate Snowise, executive coach.

Ενεργοποιήστε την λειτουργία πτήσης στο κινητό σας 

“Ενας τρόπος για να αυξήσω την δημιουργικότητα μου είναι  το να θέτω το τηλέφωνο μου σε λειτουργία πτήσης έως τη 13:00. Έτσι μπορώ να συγκεντρωθώ στην εργασία μου και στα τηλεφωνήματα μου, προτού αρχίσουν οι κλήσεις και τα μηνύματα που μου αποσπούν την προσοχή.  Αν σας γίνει συνήθεια, θα εκπλαγείτε με το πόσα πολλά μπορείτε να φέρετε εις πέρας όταν δεν ελέγχετε συνεχώς τους λογαριασμούς σας στα social media” σχολίασε η Αllison Evelyn Gower, copywriter και brand coach.

Xωρίστε το σπίτι σας σε “γειτονιές”

“Το σπίτι μας έχει μετατραπεί πλέον σε συνεργατικό χώρο  καθώς η σύζυγος μου εργάζεται από το σπίτι, οι έφηβες κόρες μου παρακολουθούν online τα μαθήματα του σχολείου και έχουμε και έναν φιλοξενούμενο αυτή την εβδομάδα. Είμαστε ο ένας στα πόδια του άλλου κάθε μέρα και πρέπει παρά όλα αυτά να συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Για να τα καταφέρουμε διαχωρίσαμε το σπίτι μας σε “γειτονιές”. Επιστρατεύσαμε την φαντασία μας. Για παράδειγμα, η τραπεζαρία μας είναι τώρα ο χώρος ησυχίας. Επειδή το γραφείο της συζύγου μου είναι δίπλα στο κεντρικό καθιστικό με την τηλεόραση, συμβιβαστήκαμε και κάναμε το καθιστικό συνεργατικό χώρο αντί για χώρο φασαρίας” είπε ο Peter Biro, CFO στο Workbar.

Κάντε διαλείμματα για να τηλεφωνήσετε στους δικούς σας

“Βεβαιώνομαι ότι δεν ξεχνάω να κάνω μικρά διαλείμματα και να τηλεφωνήσω στους δικούς μου, όπως κάνω και όταν είμαι στο γραφείο, καθώς όταν εργάζεσαι από το σπίτι σου λείπει η ανθρώπινη επαφή. Συχνά κάνω επίσης virtual video συναντήσεις με τους συναδέλφους μου,” ανέφερε η Justina Butler, career coach και συντάκτρια βιογραφικών σημειωμάτων.

Κρατήστε ημερολόγιο

“Τώρα στην καραντίνα, περισσότερο από ποτέ με έχει βοηθήσει να γράφω στο ημερολόγιο μου τί έχω να κάνω και πότε. Σε αυτό το πρόγραμμα δεν ξεχνάω να συμπεριλάβω και δραστηριότητες που ενισχύουν την παραγωγικότητα μου και μειώνουν το στρες, όπως το να πάω μια σύντομη βόλτα για παράδειγμα. Το να προσχεδιάζω πως θα ξοδέψω τον χρόνο μου με βοηθάει στο να είμαι συγκεντρωμένη και πιο παραγωγική” είπε η Alyssa Swantkoski, executive assistant.

Για γυναίκες: Φορέστε make-up ακόμη και μέσα στο σπίτι 

Η δημοσιογράφος Nafisa Masud παρατήρησε, ότι αυτό που παλιά την αποσυντόνιζε και συχνά την οδηγούσε στο να είναι αργοπορημένη στην δουλειά της τώρα λειτουργεί αντίθετα και την κάνει να είναι πιο συγκεντρωμένη. Ποιό είναι αυτό;  H συνήθεια του πρωινού μακιγιάζ. Διατήρησε την ίδια ρουτίνα ομορφιάς όπως και πρίν. Μόνο ο λόγος άλλαξε. Πλέον μακιγιάρεται για την ίδια και όχι για να κρύβει τις ατέλειες της από τους άλλους. Η διαδικασία του μακιγιάζ της δίνει την αίσθηση της προετοιμασίας και του επαγγελματισμού, τα οποία με την σειρά τους τη βοηθούν να μείνει συγκεντρωμένη στον ίδιο χώρο που καί κοιμάται καί βλέπει τηλεόραση καί υποδέχεται τους φίλους της.

Επιλέξτε 3 πράγματα, τα οποία θα έχετε ολοκληρώσει μέχρι το απόγευμα

“Θέτω στον εαυτό μου 3 στόχους για να πετύχει μέχρι να φτάσει το απόγευμα . Μπορεί να είναι κάτι απλό από το να τσεκάρω τα emails μου ή να εγγραφώ σε ένα webinar. To να θέτω στόχους με βοηθά να είμαι συγκεντρωμένος και μου δίνει το αίσθημα της ευχαρίστησης όταν τους ολοκληρώνω” είπε η Kristin Meekhof, life coach and author.

Μετακινήστε το γραφείο σας δίπλα στο παράθυρο

Η Maureen K. Calamia, αρθρογράφος και σύμβουλος, με την σειρά της δήλωσε ότι την βοήθησε πολύ το ότι έστρεψε το γραφείο της έτσι ώστε να βλέπει προς το παράθυρο. Καθώς εργαζόταν έκανε μικρές παύσεις για να κοιτάξει έξω. “Παρατηρήστε οποιαδήποτε κίνηση συμβαίνει έξω, δείτε ανθρώπους να περπατούν ακόμα και τον αέρα πως διαπερνά τα δέντρα. Αν μπορείτε ανοίξτε το παράθυρο για να ακούσετε το κελάηδισμα των πουλιών. Ένας τρόπος για να αυξήσεις την συγκέντρωση και την δημιουργικότητα σου είναι όταν οι αισθήσεις σου αφουγκράζονται την φύση κατά τη διάρκεια της ημέρας” συνέστησε.

Βάλτε κανόνες εντός σπιτιού

“Με τέσσερις ενήλικες να εργάζονται από το σπίτι χρειάστηκε να ορίσουμε κάποιους κανόνες: Η τηλεόραση ανοίγει μόνο το βράδυ για βραδινή ψυχαγωγία. Ειδήσεις ακούμε το πρωί και πριν το βραδινό γεύμα. Βάζουμε τα τηλέφωνα σε λειτουργία πτήσης και απενεργοποιούμε ήχους από emails όταν μιλάμε σε βιντεοκλήση. Οι ήχοι στα κινητά είναι απενεργοποιημένοι για να διατηρούμε την ηρεμία μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο η ημέρα μας είναι έτσι προγραμματισμένη ώστε να εξισορροπεί την εργασία με τον περίπατο, το γεύμα και την ξεκούραση. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι και σε καλή διάθεση” σχολίασε η coach Joanne Heyman.

Download ένα παιχνίδι συγκέντρωσης

H Kathy Haan, travel blogger and business coach κατέβασε στο Chrome ένα extention που λέγεται Forest και το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να μπλοκάρεις κάποιες ιστοσελίδες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η εφαρμογή είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να μοιάζει με παιχνίδι. Ορίζεις μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και αν δεν την τηρήσεις, τότε το δέντρο σου μέσα στο δάσος-forest… θα μαραθεί. Μπορείς ακόμα και να συναγωνιστείς με τους φίλους σου στο ποιός θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο δάσος- τηρώντας του χρόνους-. “Με το που λήγει ο χρόνος και χτυπάει η ειδοποίηση στο ρολόι, επιτρέπω στον εαυτό μου να δεί τις ιστοσελίδες που είχα μπλοκάρει, όπως τα social media και το προσωπικό μου email. Eπίσης φροντίζω να κάνω και λίγες διατάσεις” σχολίασε η Κathy Haan.

Οριοθετήστε τις “working zones” κάθε μέλους της οικογένειας

“Παρόλο που χρόνια εργάζομαι από το σπίτι, η νέα πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πλέον έχω άλλους τέσσερις που παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα από το σπίτι. Το καλύτερο που κάναμε ήταν που ορίσαμε ποιός δουλεύει σε ποιό σημείο του σπιτιού. Αυτό μας δίνει την αίσθηση του γραφείου και μπαίνουμε πιο εύκολα σε working mode. Δεν διακόπτει ο ένας τον άλλο και είμαστε υπεύθυνοι για να διατηρούμε καθαρό τον χώρο μας.” Alexis Haselberger, Coach Διαχείρισης χρόνου & παραγωγικότητας.

Μετατρέψτε το email σε τηλεφωνική κλήση

Ο Andrea Berg, σύμβουλος επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι είναι προτιμότερο να συνεννοηθεί τηλεφωνικώς παρά να ανατρέχει -πάνω κάτω- στα emails του. Είναι πιο παραγωγικό, παίρνουμε την απάντηση στο δευτερόλεπτο και ταυτόχρονα εμπεριέχει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, φέρνοντας μας πιο κοντά στον συνάδελφο μας.

Δημιουργήστε ένα  οικογενειακό πίνακα δραστηριοτήτων

“Είμαστε μια οικογένεια έξι ατόμων και ο κοινωνικός αποκλεισμός στο σπίτι, έχει αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα μας. Προκειμένου να μην νιώθουμε περιορισμένοι, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με διαφορετικές δραστηριότητες εντός σπιτιού, όπως άσκηση, καθαριότητα και ορίσαμε κάποιους κανόνες όπως το πότε η κουζίνα θα είναι ανοιχτή και πότε κάνουμε ησυχία. Αυτό έγινε προκειμένου να συντονιστούμε όλοι σε παρεμφερές πρόγραμμα. Καθένας μας μπορεί μόνος του να επιλέξει σε ποιό δωμάτιο θα εργαστεί, τι άσκηση θα κάνει και ποιά δουλειά του σπιτιού θα αναλάβει. Ο πίνακας με τις δραστηριότητες κάνει κάθε ημέρα διαφορετική και μας δίνει την αίσθηση της επιλογής, καθώς το να μένεις στο σπίτι ενέχει την αίσθηση του περιορισμού.” Danni Murray, Teepee Creative.

Να περνάτε χρόνο με τα παιδιά

“Περνώντας περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου γίνεται και ο δικός μου χρόνος και ο δικός τους πιο παραγωγικός. Όσο περισσότερο ασχολούμαι μαζί τους, τους δίνω την προσοχή μου και απαντάω στις ερωτήσεις τους, τόσο λιγότερο με διακόπτουν, για να αναζητήσουν την προσοχή μου, όταν έρχεται η ώρα που πρέπει να εργαστώ”. Cindy Pate, mindset coach.

Βάλτε αλάρμ υπενθύμισης για να κινείστε

Η Kaleen Skersies, κτηματομεσήτρια προτείνει να βάλετε αλάρμ-ειδοποιήσεις στο κινητό που θα σας υπενθυμίζουν να σηκωθείτε από το γραφείο και να κινηθείτε λίγο. Μπορείτε να κάνετε κάποια δουλειά του σπιτιού, πλυντήριο, πλύσιμο πιάτων, ή απλά μια δεκάλεπτη έξοδο. Όταν έπειτα επιστρέψετε στην οθόνη του υπολογιστή σας, θα δείτε ότι θα μπορείτε πιο εύκολα να συγκεντρωθείτε σε αυτό που έχετε να κάνετε.

 

Πηγή: thriveglobal.com

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

FREE

Δωρεάν Online Σεμινάριο - Ημερομηνία διεξαγωγής: 26/04/2024 18.30 (διάρκεια 90')

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Sale!

Συνέδρια

ROOTS SUMMIT

Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-12/05/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/05/2024 (Θεσσαλονίκη)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/06/2024

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024