Ας μιλήσουμε για αποδοτικότητα

Ας μιλήσουμε για αποδοτικότητα

J.Flucke, DDS
Αναδημοσίευση από Dental Products Report, Νοέμβριος 2021, Τόμος 55, Τεύχος 11

 

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ: Με ποιους τρόπους μπορεί η τεχνολογία να αυξήσει την αποδοτικότητα όχι μόνο του οδοντιάτρου, αλλά και ολόκληρης της οδοντιατρικής ομάδας.

Στο άρθρο αυτό ο J.Flucke προτείνει τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας σε ένα οδοντιατρείου, οι οποίοι θα συμβάλουν σημαντικά στη πιο σύντομη διεκπεραίωση των εργασιών, αλλά και στη μείωση τόσο του στρες όσο και των τραυματισμών.

 

Κάποια στιγμή της ζωής μου, αγαπούσα την τεχνολογία μόνο για χάρη της τεχνολογίας. Πάντα ήμουν μαστροχαλαστής και χάκερ-ακόμη και στα παιδικά μου χρόνια.

Όταν η τεχνολογία ξεκίνησε να εισέρχεται στον τομέα της Υγείας, ήμουν ενθουσιασμένος επειδή ήταν απλά μία σύγχρονη τεχνολογία. Οι πρώτες συσκευές ήταν συνήθως μεμονωμένες και συχνά σε καροτσάκια. Αυτό σήμαινε πως αν ήθελες να χρησιμοποιήσεις μία ενδοστοματική κάμερα, ο βοηθός σου θα έπρεπε να βρει το καροτσάκι. Μόλις τοποθετούνταν σε αυτό, τίθεντο σε λειτουργία, τότε μπορούσες να δείξεις στον ασθενή τα δόντια του.

Ευτυχώς αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Τώρα αν θέλετε να δείξετε μία εικόνα στον ασθενή σας, ανοίγετε την ενδοστοματική κάμερα στο λογισμικό σας και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παίρνετε φωτογραφίες και εκπαιδεύετε τον ασθενή σας. Ας εξετάσουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εκπληκτικές συσκευές προηγμένης τεχνολογίας που είναι διαθέσιμες για να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας.

Λατρεύω την αποδοτικότητα επειδή τα πράγματα γίνονται συντομότερα, ευκολότερα και με λιγότερο στρες για όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι σημαντική για τους ασθενείς επειδή κανένας δεν επιθυμεί μία οδοντιατρική συνεδρία να διαρκεί περισσότερο.

Η αποδοτικότητα είναι επίσης σημαντική για το γιατρό και την οδοντιατρική ομάδα. Για την οδοντιατρική ομάδα, σημαίνει να μη χρειάζεται να τρέχει συνεχώς με όλο το συσσωρευμένο στρες. Τους επιτρέπει να κάνουν πράγματα όπως η προετοιμασία για τον επόμενο ασθενή με τον καλύτερο τρόπο. Για το γιατρό, σημαίνει λιγότερο στρες, περισσότερη συγκέντρωση στην άρτια πραγματοποίηση της θεραπείας και πιθανόν το σημαντικότερο, λιγότερο χρόνο σε αυτό που αναφέρω ως στάση σώματος του κλινικού.

Σχεδόν 65% των γιατρών που αναγκάζονται να συνταξιοδοτηθούν λόγω προβλημάτων υγείας το κάνουν λόγω τραυματισμών στον αυχένα και τη μέση. Όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουμε στη στάση σώματος του κλινικού, τόσο λιγότερη βλάβη θα προκαλέσουμε στον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει πως η αποδοτικότητα μπορεί να διευρύνει την καριέρα σας.

Ψηφιακός θεραπευτικός σχεδιασμός και χειρουργικοί νάρθηκες

Η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων μπορεί να είναι αγχωτική και χρονοβόρα. Χρησιμοποιώντας χειρουργικούς νάρθηκες τοποθέτησης κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων μειώνουμε το στρες και καθιστούμε τη διαδικασία συντομότερη.

Τα προγράμματα που καθιστούν 3D ένα μηχάνημα CBCT επιτρέπουν, επίσης, να πραγματοποιήσετε μία προσομοιωμένη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Αντί να σκύβετε επάνω από τον ασθενή, σχεδιάζετε το περιστατικό στην άνεση της καρέκλας του γραφείου σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δείτε ακριβώς πώς θα εμφανιστεί το εμφύτευμα πριν τη χειρουργική του τοποθέτηση.

Μόλις ολοκληρώσετε τον θεραπευτικό σχεδιασμό με τον επιθυμητό τρόπο, μπορείτε να στείλετε τα αρχεία στο εργαστήριο για να σας κατασκευάσει ένα εξατομικευμένο χειρουργικό νάρθηκα που θα σας επιτρέψει να αναπαράγετε πλήρως αυτό που δημιουργήσατε στο λογισμικό. Η άλλη επιλογή είναι να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε μόνοι σας τον εξατομικευμένο χειρουργικό νάρθηκα. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που σας επιτρέπουν να το πραγματοποιήσετε. Μόλις σχεδιαστεί ο νάρθηκας, μπορεί να κατασκευαστεί σε μηχάνημα CAD/CAM ή σε 3D εκτυπωτή.

Οι χειρουργικοί νάρθηκες απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Ψηφιακά αποτυπώματα

H χρήση μίας συσκευής ψηφιακής σάρωσης αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της αποδοτικότητας του ιατρείου. Μία οδοντική Παρασκευή μπορεί να σαρωθεί σε λιγότερο χρόνο από το χρόνο πήξης ενός αποτυπωτικού υλικού. Επίσης, αν χρειαστεί τελειοποίηση της παρασκευής μετά τη σάρωση, μπορείτε απλά να σαρώσετε εκ νέου την υπό αμφισβήτηση περιοχή, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι ψηφιακές προσθετικές αποκαταστάσεις έχουν καλύτερη εφαρμογή και καλύτερη σύγκλειση, που σημαίνει πως οι συνεδρίες τοποθέτησης απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο. Συχνά, μία συνεδρία τοποθέτησης έχει ως εξής: αφαίρεση της προσωρινής αποκατάστασης, δοκιμή της μόνιμης αποκατάστασης, έλεγχος των ορίων, έλεγχος των επαφών, σύγκλειση του ασθενή με την αποκατάσταση και συγκόλληση της μόνιμης αποκατάστασης.

Οι τελευταίοι σαρωτές ελέγχουν επίσης τη σύγκλειση και προσφέρουν καθοδήγηση για τη γωνία της σάρωσης και ορισμένοι(όπως ο νέος iTero Element 5D Plus) προσφέρουν και εντοπισμό των τερηδόνων. Επιπλέον, πολλοί προσφέρουν μία λειτουργία time lapse για να δείξουν πώς έχουν αλλάξει τα δόντια και η σύγκλειση του ασθενή  συγκρίνοντας τις σαρώσεις που έχουν ληφθεί διαδοχικά. Θυμηθείτε πως όλες αυτές οι λειτουργίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μίας σάρωσης. Υπάρχουν πολλά οφέλη εκτός από τη χρήση του σαρωτή για την κατασκευή μίας στεφάνης.

Ρητίνες μαζικής πλήρωσης και πολυμερισμός

Όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν ρητίνες μαζικής πλήρωσης. Οι περισσότερες από αυτές προσφέρουν βάθος πολυμερισμού 4-5 χιλιοστών. Έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 80% των οπίσθιων αποκαταστάσεων δύο επιφανειών έχουν βάθος 5 ή λιγότερα χιλιοστά, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για τη χρήση αυτών των ρητινών μαζικής πλήρωσης.

Όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά στην αγορά, τα υλικά μαζικής πλήρωσης ήταν συχνά πολύ ημιδιαφανή, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν επιτρέψει τη δημιουργία πολύ αισθητικών υλικών με βελτιωμένο βάθος πολυμερισμού. Η ρητίνη VisCalor Bulk της VOCO προσφέρει τα πλεονεκτήματα της μαζικής πλήρωσης ενώ αποτελεί ένα από τα πιο αισθητικά υλικά που έχω χρησιμοποιήσει.

Ο συνδυασμός ενός εξαιρετικού επανορθωτικού υλικού μαζικής πλήρωσης με μία ισχυρή λυχνία πολυμερισμού σημαίνει καλύτερο πολυμερισμό, καθώς οι ισχυρότερες λυχνίες διεισδύουν ακόμη βαθύτερα στο επανορθωτικό υλικό. Κατά τη δοκιμή στο εργαστήριο, μία εταιρεία κατασκευής ρητινών θα χρησιμοποιήσει συνήθως μία μέση λυχνία. Αν το υλικό πολυμεριστεί καλά με τη χρήση μίας μέσης λυχνίας, θα πολυμεριστεί καλύτερα με μία ισχυρή λυχνία.

Δύο λυχνίες που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή είναι το laser φωτοπολυμερισμού AMD Monet και η Vista-Apex Pink Wave. Η Monet διαθέτει μία πολύ έντονη ακτίνα. Με βάση τις δοκιμές μου, πολυμερίζει τη ρητίνη σε απόσταση 39 ινστών από το στόχο. Η δοκιμή του AMD στο ιατρείο επιδεικνύει ένα βάθος πολυμερισμού τουλάχιστον 4 χιλιοστών με φωτοπολυμερισμό ενός δευτερολέπτου.

Η λυχνία Pink Wave διαθέτει 4 LED που παράγουν διαφορετικά μήκη κύματος(Τεχνολογία Quad Wave), συμπεριλαμβανομένου του υπέρυθρου για να θερμαίνει τη ρητίνη και να βελτιώνει το βάθος πολυμερισμού. Οι δοκιμές μου στον πάγκο του ιατρείου έχουν δείξει βάθος πολυμερισμού 4 χιλιοστών και η κλινική χρήση ελάχιστη μετεγχειρητική ευαισθησία.

Ηλεκτρικές χειρολαβές

Προτού δοκιμάσω τις ηλεκτρικές χειρολαβές είχα τις αμφιβολίες μου. Ωστόσο, μόλις τις χρησιμοποίησα στην κλινική πράξη, δεν μπορούσα να πιστέψω πώς εργαζόμουν τόσα χρόνια. Αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποδοτικότητας για το ιατρείο όπως την αντιλαμβάνομαι. Σίγουρα, δεν κολλάνε και θα μπορούσαν να μου επιτρέψουν να τροχίσω πολύ γρηγορότερα αν το επιθυμούσα, αλλά αυτό που λατρεύω πραγματικά είναι ο έλεγχος που μου προσφέρουν. Λόγω αυτού του ελέγχου, μπορώ να είμαι πιο ακριβής σε ότι κάνω. Τα όριά μου είναι ακριβέστερα και πιο ομαλά. Μειώνοντας την ταχύτητα, και στη συνέχεια τελειώνοντας προσεκτικά τα προσθετικά μου όρια, προσφέρω καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς μου αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο. Το σύστημα χειρολαβών μου Bien-Air iOptima είναι κάτι στο οποίο βασίζομαι καθημερινά. Τα αποτελέσματα είναι προβλέψιμα και οι διορθώσεις είναι ελάχιστες.

Διοδικά laser

Αν είχα μία εταιρεία που κατασκεύαζε μία συσκευή ψηφιακής αποτύπωσης, θα πρόσφερα μία προώθηση με μία εταιρεία με διοδικό laser. Θα σκεφτόμουν μία προσφορά όπως πχ με την αγορά αυτού του ψηφιακού σαρωτή θα πάρετε δωρεάν ένα διοδικό laser, ή κάτι παρόμοιο. Ο λόγος θα ήταν επειδή, τα διοδικά laser καθιστούν την απώθηση των ούλων για όρια στεφανών απλή, προβλέψιμη και σύντομη και καθιστούν τη διαδικασία σάρωσης σύντομη και εύκολη.

Μία καθαρή διάνοιξη των μαλακών ιστών για την αποκάλυψη οποιουδήποτε τμήματος των ορίων βρίσκεται υποουλικά είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της αποκατάστασης. Το νήμα απώθησης λειτουργεί και μπορεί να λειτουργήσει καλά. Ωστόσο, εμφανίζει υψηλή τεχνική ευαισθησία και το σημαντικότερο, είναι χρονοβόρο. Μπορώ να ολοκληρώσω την απώθηση των ούλων ενός δοντιού με ένα laser σε περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια να προχωρήσω στη σάρωση της οδοντικής παρασκευής. Σε περιπτώσεις αποκαταστάσεων πολλαπλών τεμαχίων ή εμφράξεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτός από μία οδοντική Παρασκευή για στεφάνη, η απώθηση των ούλων από την τοποθέτηση νήματος διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, έπειτα πρέπει να επαναληφθεί-κάτι που δεν ισχύει με το laser.

Συμπεράσματα

Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι από τους πολλούς τρόπους που η τεχνολογία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε καθημερινή βάση μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο εργασίας μας. Η δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων εργασιών σε λιγότερο χρόνο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το ιατρείο σας. Μπορεί να σας επιτρέψει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση, στη συγκέντρωσή σας στα όρια των αποκαταστάσεων, ή ακόμη στον θεραπευτικό σχεδιασμό.

Πάντα γελάω με πωλητές που μας λένε πως αν αγοράσουμε κάτι που εξοικονομεί πέντε λεπτά την ημέρα, σε 12 ημέρες θα μας έχει εξοικονομήσει μία μέρα. Δεν μπορούμε να αποταμιεύσουμε αυτά τα 5 λεπτά και μετά να τα εξαργυρώσουμε με μία ώρα. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές στις οποίες αν είχα τελειώσει 5 λεπτά νωρίτερα, θα μπορούσα να είμαι πολύ πιο αποδοτικός. Πολλές μέρες, αυτά τα μικρά χρονικά διαστήματα κάνουν τη διαφορά. Αυτό είναι μόνο ένα από τα οφέλη που μας προσφέρει η τεχνολογία.

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

FREE

Δωρεάν Online Σεμινάριο - Ημερομηνία διεξαγωγής: 26/04/2024 18.30 (διάρκεια 90')

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Sale!

Συνέδρια

ROOTS SUMMIT

Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-12/05/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/05/2024 (Θεσσαλονίκη)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/06/2024

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024