Dr. Maria Strömme

Nανοοδοντιατρική – το μέλλον των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων

Η Dr. Maria Strömme είναι μια από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Στο συνέδριο EAO στη Βιέννη, μίλησε για αυτήν μπροστά σε ενα ενθουσιώδες κοινό. Η νανοτεχνολογία θα φέρει επανάσταση σε όλα, από την κοινωνία γενικά μέχρι το συγκεκριμένο πεδίο των οδοντικών εμφυτευμάτων. Η λέξη που θα χρησιμοποιούν όλοι πρόκειται να είναι η νανοδοντιατρική.

Η Dr. Maria Strömme εργάζεται για ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα θα επιτυγχάνεται καθημερινά. Πιστεύει ότι η προσπάθεια ξεκινάει στο νανο-επίπεδο. Μεγαλώνοντας στη Νορβηγία, σπούδασε Μηχανική Φυσική στη Σουηδία και κέρδισε το διδακτορικό της στη φυσική της στερεάς κατάστασης. Το 2004, σε ηλικία 34 ετών, διορίστηκε Καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και έγινε η νεότερη καθηγήτρια της Σουηδίας τον τομέα των τεχνικών επιστημών. Σήμερα διδάσκει και διερευνά τις ιδιότητες των υλικών, εστιάζοντας στο πώς μπορούν να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες στο μέλλον. Η δουλειά της έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία και μετάλλια, και η ίδια συμμετοχές σε διοικητικά, εθνικά και διεθνή ερευνητικά συμβούλια και πανεπιστήμια.

Μια νέα λέξη γεννιέται: η νανοδοντιατρική  Στο συνέδριο της ΟΑΕ στη Βιέννη τον Οκτώβριο, η επιστήμων έδωσε μια σύντομη περίληψη του τρόπου με τον οποίο η νανοτεχνολογία θα αλλάξει από την βάση τους την επιστήμη, την κοινωνία και την ανθρωπότητα. Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά δεν είναι. Σήμερα η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε όλα, από την ανάπτυξη έξυπνων υφασμάτων μέχρι μεθόδους θεραπείας καρκίνου. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει ακόμη και στην εφεύρεση μιας νέας λέξης: της νανοοδοντιατρικής.

Επιλύοντας τις μεγάλες προκλήσεις  Αν κοιτάξετε όλα τα νανοτεχνολογικά έργα παγκοσμίως, τόσο στην βιομηχανία όσο και στην επιστήμη, θα δείτε ότι όλα συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας και αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα είναι να μπορέσουμε να καθορίσουμε την παγκόσμια παροχή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο όσον αφορά τη συγκομιδή, την αποθήκευση και τη μεταφορά της. Το κέντρο της προσοχής είναι στον ήλιο, καθώς και σε μικρότερα αντικείμενα, όπως εμείς οι ίδιοι και το ανθρώπινο σώμα μας. Πρόσφατα, οι επιστήμονες αναπτύξανε το νανοπορώδες πολυαιθυλένιο, ένα ύφασμα, το οποίο λειτουργεί ως αντίστροφο θερμοκήπιο και έχει καλή οικονομική απόδοση. Όταν εφαρμόζεται σε ρούχα,  είναι ικανό να προσφέρει ένα προσωπικό σύστημα θερμικής διαχείρισης απαλάσσοντας μας μόνιμα από συστήματα ψήξης, θέρμανσης και επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

Nανοτεχνολογία ώστε το σώμα μας να αναπτύξει τα δικά του ανταλακτικά  Στην επιστήμη της νανοτεχνολογίας, πολλές έρευνες βασίζονται στο γεγονός ότι η κοινωνία του αύριο πρέπει να ωθεί τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς για περισσότερο διάστημα καθώς ζουν περισσότερο. Η νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, θεραπεύοντας ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και διαγιγνώσκοντας ασθένειες προτού αρρωστήσουμε. Με τη νανοτεχνολογία μπορούμε να μετατρέψουμε το σώμα μας σε εργοστάσια που αναπαράγουν ή αντικαθιστούν τους χαλασμένους ιστούς.

Η στοματική χειρουργική δείχνει τον δρόμο  Η πρόοδος σε αυτό το αναδυόμενο πεδίο καθοδηγείται από ερευνητές που εργάζονται με οστεολόγους και γναθοχειχειρούργους. Ένας από τους κορυφαίους πρωτοπόρους γναθοχειρούργους είναι ο Σουηδός Andreas Thor, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.  Η  Dr Strömme αναφέρει το παράδειγμα ενός ασθενή ηλικίας 70 ετών που εξετάστηκε από τον Δρ Thor και βρέθηκε να μην διαθέτει επαρκή ποιότητα οστικής γνάθου – ο χειρούργος δεν μπορούσε να τοποθετήσει το οδοντικό εμφύτευμα. Ο Δρ Thor χρησιμοποίησε νανοϋλικά και τα εγκατέστησε στο σαγόνι. Τέσσερις μήνες αργότερα ο ασθενής επέστρεψε με αποκατεστημένο οστό και ο χειρουργός μπορούσε να τοποθετήσει το οδοντικό εμφύτευμα.

Η νανοοδοντιατρική δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία  Αυτό που πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται τώρα είναι αν η νανοτεχνολογία μπορεί πράγματι να λειτουργήσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπως το στόμα. Η απάντηση της Dr. Strömme είναι ένα ηχηρό «ναι» – και οι συνάδελφοί της συμφωνούν. Ο όρος και ίσως και ο τομέας της νανοοδοντιατρικής γεννήθηκε σχεδόν πριν από 20 χρόνια, το 2000. Καθώς η νανοιατρική εξελισσόταν, η οδοντιατρική άρχισε να ασχολείται με τον τομέα της νανοτεχνολογίας. Αναμένεται ότι η νανοτεχνολογία θα επηρεάσει στους τομείς της διάγνωσης, των υλικών, της αποκαταστατικής οδοντιατρικής και της χειρουργικής. Η νανοοδοντιατρική θα προσφέρει στους οδοντιάτρους μια νέα εναλλακτική προσέγγιση που μπορεί να εφαρμοστεί στην οδοντιατρική τους πρακτική για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με την στοματική υγεία με πιο υψηλό βαθμό ειδίκευσης . Οι εφαρμογές της νανοοδοντιατρικής έχουν σχεδιαστεί για να επιτυγχάνουν τη μέγιστη θεραπευτική αποτελεσματικότητα με ελάχιστες παρενέργειες.

Νανοτεχνολογία σε οδοντικά εμφυτεύματα  Επιπλέον, η νανοοδοντιατρική θα επηρεάσει τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα. Στον τομέα των εμφυτευμάτων, μπορεί να ενισχύσει την οστεοενσωμάτωση, την ανάπτυξη των οστών και τελικά να βελτιώσει την πρόγνωση του εμφυτεύματος. Στα δοκιμαστικά εργαστήρια, τα εμφυτεύματα έχουν στην επιφάνεια τους εναποθέσεις νανοκλίμακας υδροξυαπατίτη και φωσφορικό ασβέστιο, τα οποία δημιουργούν ένα κατάλληλο μέσο για οστεοενσωμάτωση ενεργοποιώντας τους οστεοβλάστες. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την οστεοενσωμάτωση κατά 150%, μειώνοντας έτσι το μήκος και τον αριθμό των ραντεβού.

Δεν είναι φαντασία – το μέλλον είναι εδώ  Η Dr. Maria Strömme μας δείχνει ένα επιστημονικό πεδίο που δεν είναι πλέον μυθιστόρημα. Είναι το μέλλον και το μέλλον είναι εδώ για να μείνει.

 

Απόδοση: Σοφία Ατσάλη

Πηγή:  https://wordofmouth.dentsplysirona.com/2018/12/18/nanodentistry-the-future-of-dental-implants/

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

PROMO CODE

Συνέδρια

Bio-Emulation Symposium

Ημερομηνία διεξαγωγής: 4-5/11/2023

FREE WEBINAR

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17/10/2023 20:00 (Online)

Σεμινάρια

The Lip Project (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 4-5/11/2023 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 21-22/10/2023 (Αθήνα)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024

Early Bird Tickets!

Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-21/10/2023

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/11/2023 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-21/10/2023 (Αθήνα)

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE.#1 11-14/05/2023, MODULE.#2 12-15/07/2023. MODULE.#3 13-15/09/2023, MODULE.#4 17-18/11/2023

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 04-05/03/2023 Module II: 17-19/05/2023 Module III: 13-15/07/2022 Module IV: 12-14/10/2023

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Session I: 08-11/02/2023 Session II: 03-06/05/2023 Session III: June 2023 Session IV: 05-09/07/2023 Session V: Σεπτέμβριος 2023 Session VI: 10-15/11/2023 Session VII (optional). 2023, Los Angeles & Loma Linda Univercity, USA