Implant Course - 1ο Module

by Λευτέρης Λαγουτάρης

Implant Course – 1ο Module

Ξεκίνησε το φετινό Implant course της omnipress με περισσότερα από 20 μεγάλα ονόματα στο χώρο της εμφυτευματολογίας έτοιμα να διδάξουν και να εξελίξουν όλους τους μαθητευόμενους.

Στο course αυτό οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από μηδενική βάση θέτοντας έτσι σταθερά θεμέλια για τη μετέπειτα πορεία τους. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων modules διδάσκονται οι συμμετέχοντες σταδιακά από απλά προς περισσότερο πολύπλοκα σχέδια θεραπείας τόσο σε χειρουργικό όσο και σε προσθετικό επίπεδο.

Το 1ο module αποτελείται από 4 ημέρες

Την 1η ημέρα

Ο κύριος Παπαδημητρίου ανέλυσε τη βιολογία της οστεοενσωμάτωσης, ποια είδη εμφυτευμάτων έχουμε, από τι εξαρτάται η επιβίωση και η επιτυχία ενός εμφυτεύματος και ποιές ανατομικές δομές πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας για την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας.

Για να μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε, χρειάζεται να γνωρίζουμε τις ακριβείς θέσεις των ανατομικών δομών (με κυριότερες τα ιγμόρεια άντρα και το κάτω φατνιακό νεύρο), τις αποστάσεις από τα γειτονικά δόντια, το εύρος της ακρολοφίας, την ποιότητα του οστού και άλλα τα οποία για να υπολογιστούν χρειαζόμαστε να μελετήσουμε το περιστατικό τρισδιάστατα.

Ο κύριος Αγγελόπουλος παρουσίασε και εξήγησε στους συμμετέχοντες την υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης CBCT και τη χρήση της στα επιεμφυτευματικά περιστατικά. Αφού δόθηκαν όλες οι θεωρητικές πληροφορίες που χρειάζονται για να σχεδιαστεί η τοποθέτηση εμφυτευμάτων (αποστάσεις μεταξύ εμφυτευμάτων, αποστάσεις μεταξύ εμφυτευμάτων και δοντιών, αποστάσεις ασφαλείας από ανατομικές δομές κ. α.), έγινε παρουσίαση διαφόρων λογισμικών για τη μελέτη μιας CBCT. Στη συνέχεια εξασκήθηκαν οι συμμετέχοντες σε CBCT πραγματικών ασθενών με εκτυπωμένα film αλλά και ψηφιακά. Στο τέλος έγινε επίδειξη μελέτης CBCT, ψηφιακής τοποθέτησης εμφυτευμάτων και ψηφιακής σχεδίασης χειρουργικού νάρθηκα.

Τη 2η ημέρα

Ο κύριος Καρατζάς έκανε την εισαγωγή στο χειρουργικό κομμάτι της εμφυτευματολογίας. Παρουσίασε τις βασικές χειρουργικές τεχνικές, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και την οργάνωση που χρειάζεται για ένα χειρουργείο και εξήγησε πώς αντιμετωπίζουμε τις ανατομικές δομές που υπάρχουν και γειτονεύουν με τις περιοχές τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε άνω και κάτω γνάθο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνήθεις τεχνικές συρραφής που χρησιμοποιούνται στην εμφυτευματολογία (απλή διακεκομμένη, mattress, συνεχής κ.ά.) καθώς και στα διάφορα είδη ραμμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα την περιοχή, τις συνθήκες και το στόχο της επέμβασης. Επιπλέον, σχολιάστηκε η βιολογία της επούλωσης στο μετεξακτικό φατνίο και γύρω από τα εμφυτεύματα. Στο τέλος της ημέρας οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στις διάφορες τεχνικές συρραφής σε αυτιά χοίρων υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή.

Την 3η ημέρα

Ο Cristian Makary συζήτησε με τους συμμετέχοντες τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των περιστατικών που είναι κατάλληλα για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Πώς δηλαδή μας επηρεάζουν το ιατρικό ιστορικό, η λήψη φαρμάκων (π.χ. διφωσφονικά) και οι συνήθειες του ασθενούς (κάπνισμα);

Πόσο σημαντική είναι η κλινική αξιολόγηση;

Μπορούμε να αποφασίσουμε μόνο από την ακτινογραφική εικόνα;

Για να μπει ένα εμφύτευμα στην ιδανική θέση χρειάζεται να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και χειρουργικά αλλά και προσθετικά.

Ο κύριος Makary έδωσε τις απαραίτητες διαστάσεις, αποστάσεις και παραμέτρους (ανατομικές, αισθητικές και βιολογικές) που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο κλινικός για ένα επιτυχημένο περιστατικό. Επιπλέον εξήγησε τη δυνατότητα και τη λογική της φόρτισης των εμφυτευμάτων. Πότε χρησιμοποιούμε την άμεση φόρτιση και πότε όχι; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της;

Τελειώνοντας την παρουσίαση του και για να εμπεδωθούν οι νέες γνώσεις έκανε ένα διαδραστικό σχέδιο θεραπείας με τους συμμετέχοντες. Σχεδίασαν μαζί τις θέσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε πραγματικό περιστατικό σχολιάζοντας τις παραμέτρους που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την 4η και τελευταία ημέρα του 1ου module του Implant course

Ο καθηγητής Στρατής Παπάζογλου έδωσε μία γενική εικόνα του συνόλου του φάσματος της εμφυτευματολογίας από τη μονήρη επιεμφυτευματική στεφάνη έως και την αποκατάσταση ολικής νωδοτητας.

Στη σύγχρονη εμφυτευματολογία προσπαθούμε να πετύχουμε κοχλιούμενες αποκαταστάσεις, διότι έχει αποδειχθεί ότι οι συγκολλούμενες έχουν παρουσιάσει πολλά προβλήματα. Είναι όμως παρελθόν; Η σύνδεση εμφυτευμάτων με φυσικά δόντια είναι ως γνωστόν απαγορευτική. Για ποιο λόγο όμως; Η σύγκλειση στα εμφυτεύματα έχει διαφορές από τα φυσικά δόντια και γιατί; Ποιες είναι οι διάφορες συνδέσεις των εμφυτευμάτων και τα abutments που έχουμε σήμερα διαθέσιμα; Τι δυνατότητες μας προσφέρουν; Αυτά είναι μερικές κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να κατέχουμε πριν βγάλουμε οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας.

Ακολούθησε η παρουσίαση μερικών διδακτικών περιστατικών για την κατάρτιση σχεδίου θεραπείας, τη χρησιμότητα των διαγνωστικών εκμαγείων και του κερώματος, όπως επίσης και των χειρουργικών ναρθήκων. Διδάχτηκε η ψηφιακή σχεδίαση χειρουργικού νάρθηκα με χρήση λογισμικού το οποίο μπορούν οι συμμετέχοντες να κατεβάσουν από το διαδίκτυο για να εξασκηθούν.

Εν συνεχεία αναλύθηκαν οι τρόποι αποτύπωσης των εμφυτευμάτων, αναλογικά με τεχνική ανοιχτού και κλειστού δισκαρίου και ψηφιακά με χρήση ενδοστοματικού σαρωτή (scanner). Κάθε συμμετέχων τοποθέτησε ένα εμφύτευμα paltop σε πλαστική γνάθο και αποτύπωσε και με τις δύο αναλογικές τεχνικές εφαρμόζοντας τα όσα έμαθε.

Το ταξίδι στον κόσμο της εμφυτευματολογίας μόλις ξεκίνησε!

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

FREE WEBINAR

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17/10/2023 20:00 (Online)

Σεμινάρια

The Lip Project (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 4-5/11/2023 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 21-22/10/2023 (Αθήνα)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: SEPT 2024

Ημερομηνία διεξαγωγής: 30/09-01/10/2023 (Αθήνα)

Early Bird Tickets!

Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-21/10/2023

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/11/2023 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 20-21/10/2023 (Αθήνα)

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE.#1 11-14/05/2023, MODULE.#2 12-15/07/2023. MODULE.#3 13-15/09/2023, MODULE.#4 17-18/11/2023

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 04-05/03/2023 Module II: 17-19/05/2023 Module III: 13-15/07/2022 Module IV: 12-14/10/2023

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Session I: 08-11/02/2023 Session II: 03-06/05/2023 Session III: June 2023 Session IV: 05-09/07/2023 Session V: Σεπτέμβριος 2023 Session VI: 10-15/11/2023 Session VII (optional). 2023, Los Angeles & Loma Linda Univercity, USA