Επιμέλεια: Aλέξανδρος Μανωλάκης

Daniel Edelhoff: Οι ψηφιακές τεχνολογίες βελτιώνουν πολύ την προβλεψιμότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα στην εμφυτευματολογία

Αγαπητέ κ. Edelhoff, “χτίσατε” τμήμα του τομέα Προσθετικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου αναφορικά με την ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα CAD/CAM ήδη πριν πολλά χρόνια. Γιατί πήρατε αυτήν την απόφαση;

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει ήδη αλλάξει το πρόσωπο της οδοντιατρικής και οι εξελίξεις προχωρούν γρήγορα. Ως Πανεπιστημιακός Τομέας δεν αρκούμαστε στον ρόλο του παρατηρητή, προτιμάμε να εισηγούμαστε τις καινοτομίες και να επηρεάζουμε ως εκ τούτου τις εξελίξεις από επιστημονικής πλευράς.

 

Πώς πιστεύετε ότι η σύγχρονη τεχνολογία διαμορφώνει σήμερα την οδοντιατρική;

Σήμερα σε πολλά πεδία της οδοντιατρικής η σύγχρονη τεχνολογία έχει γίνει σημαντικό τμήμα του σχεδίου θεραπείας, όπως στην εμφυτευματολογία, την γναθοπροσωπική χειρουργική και την ορθοδοντική.

Οι συσκευές σάρωσης προσώπου 3D, για παράδειγμα, βελτιώνουν την ποιότητα επικοινωνίας του οδοντιάτρου με τον οδοντοτεχνίτη. Επίσης, στην επανορθωτική οδοντιατρική οι στεφάνες και οι γέφυρες από κεραμικό ζιρκονίας, καθώς και ορισμένες αποκαταστάσεις πολυμερούς και πολυμερούς-κεραμικού δεν θα ήταν διαθέσιμες, εφόσον κατασκευάζονται με συστήματα CAD/CAM.

 

Τί είναι πραγματικά χρήσιμο και τί είναι «gadget»;

Η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του αναλογικού και του ψηφιακού κόσμου όσον αφορά στις πραγματικά χρήσιμες και τις «gadget» εφαρμογές. Η πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές λογισμικού προσφέρει, φυσικά, πολύ περισσότερες επιλογές από ότι είχαμε στον παραδοσιακό κόσμο και ο οδοντίατρος μπορεί να αποφασίζει για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στο προσωπικό του προφίλ.

 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι οδοντίατροι με λιγότερη εμπειρία μπορούν να κάνουν «καλύτερη οδοντιατρική» χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία.

Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση;

Όχι, δε συμφωνώ. Αν και CAD/CAM σημαίνει τυποποίηση, αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και αναπαραγωγιμότητα, οι οδοντίατροι εξακολουθούν να χρειάζονται μια πλήρη κατανόηση και κάποιον αριθμό εμπειριών στα αναλογικά βήματα για την επιτυχή χρήση της ψηφιακής οδοντιατρικής. Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας αναδεικνύονται ιδιαίτερα στη διαδικασία κατασκευής. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι αρχίζουμε αναλογικά και τελειώνουμε αναλογικά με τον ασθενή, ακόμα και αν στο ενδιάμεσο εφαρμόζουμε όλο και περισσότερα ψηφιακά βήματα ή πλήρεις ροές εργασιών.

 

Οι οδοντίατροι σε χώρες με περιορισμένο προϋπολογισμό, όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα, διστάζουν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες. Ποιά πλεονεκτήματα βλέπετε στα συστήματα CAD/CAM για το γενικό οδοντίατρο;

Το πρώτο βήμα στον ψηφιακό κόσμο θα ήταν μια ενδοστοματική συσκευή σάρωσης (σκάνερ). Οι τιμές αρχίζουν να γίνονται λογικές και η εφαρμογή βελτιώθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα τα συστήματα για το ιατρείο μπορούν να προσφέρουν οικονομικά οφέλη ειδικά για έμμεσες μονήρεις οδοντικές αποκαταστάσεις, αφού παρέχουν έναν πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο κατασκευής με όλο το κέρδος να παραμένει στο γενικό οδοντιατρείο. Αυτό θα μπορούσε να είναι επίσης ένα εργαλείο μάρκετινγκ για την πολύ ανταγωνιστική οδοντιατρική αγορά

  

Πώς θα πρέπει να εφαρμόσουν τη νέα τεχνολογία;

Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει πολλαπλές επιχειρηματικές ιδέες για το γενικό οδοντίατρο, ανάλογα με το ιδιαίτερο προσωπικό προφίλ του.

Επομένως η χρήση θα μπορούσε να γίνει σε πολύ διαφορετική έκταση ανάλογα με τον ατομικό προϋπολογισμό, από μία απλή ενδοστοματική συσκευή σάρωσης έως ένα επιπρόσθετο εργαστηριακό σκάνερ, έναν υπολογιστή με λογισμικό CAD, και τέλος ένα μηχάνημα κοπής. Με τη λήψη των ψηφιακών δεδομένων έχετε διαφορετικές επιλογές για να φτάσετε στην τελική σας αποκατάσταση. Μπορείτε να αναθέσετε εξωτερικά τη διαδικασία CAD- και CAM- ή μπορείτε να εντάξετε τη διαδικασία στο ιατρείο σας.

Οι οδοντίατροι πρέπει να προσδιορίσουν το ατομικό τους προφίλ, αλλά θα πρέπει να εισέλθουν και στον ψηφιακό κόσμο για να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

 

 

Ποιά είναι η εμπειρία σας με τους φοιτητές, οι οποίοι τώρα εκπαιδεύονται στη χρήση συστημάτων CAD/CAM ήδη από τις προπτυχακές σπουδές;

Αλλάζει αυτή η τεχνολογία την οδοντιατρική εκπαίδευση;

Η νέα γενιά φοιτητών έχει μία σχέση απολύτως απαλλαγμένη από προκαταλήψεις με τις νέες τεχνολογίες, αφού έχει μεγαλώσει μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Η απορροφητικότητα του μυαλού τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γενιά που άρχισε καθαρά αναλογικά όπως εγώ.

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει ήδη αλλάξει την εκπαίδευση λόγω και των διδακτικών μεθόδων που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση, καθώς και της χρήσης λογισμικού CAD για τον σχεδιασμό για παράδειγμα μίας αποκατάστασης με «ψηφιακό μαχαιρίδιο κεριού». Ως εργαλεία αυτο-ελέγχου θα δώσουν στο φοιτητή πολύ καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το χώρο που δόθηκε από τη δική τους οδοντική παρασκευή.

 

Ποιά είναι η συμβουλή σας για την επόμενη γενιά οδοντιάτρων για τους συναδέλφους που αποφοιτούν τώρα από το πανεπιστήμιο;

Η επόμενη γενιά οδοντιάτρων θα πρέπει να αρχίσει τα πρώτα της βήματα στην ψηφιακή οδοντιατρική όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα είναι αναπόφευκτη. Η ειδική εκπαίδευση και η αγορά μίας ενδοστοματικής συσκευής σάρωσης ή ενός συστήματος CAD/CAM για το ιατρείο είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για την κατανόηση της πλήρους ψηφιακής ροής εργασιών.

 

“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι αρχίζουμε αναλογικά και τελειώνουμε αναλογικά με τον ασθενή, ακόμα και αν στο ενδιάμεσο χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερα ψηφιακά βήματα”. 

Ποιά είναι η συμβουλή σας για τους συναδέλφους που ασκούν ήδη την οδοντιατρική και επιθυμούν να ξεκινήσουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Στην οδοντιατρική με εμφυτεύματα οι ψηφιακές τεχνολογίες βελτιώνουν πάρα πολύ την προβλεψιμότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Αυτό περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα λογισμικού για κατευθυνόμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων, τα οποία συνδυάζουν τα δεδομένα από την τομογραφία κωνικής δέσμης και τις ενδο- ή έξωστοματικές σαρώσεις για την αποφυγή του τραυματισμού ευαίσθητων ανατομικών δομών με τριασδιάστατους χειρουργικούς νάρθηκες. Αυτά τα μέρη του λογισμικού διευκολύνουν την παραγγελία του κατάλληλου μεγέθους και γεωμετρίας των εμφυτευμάτων και δίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το χώρο και την επιλογή του υλικού των επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων με εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία. Οπως λέει και η φράση: «Αποτυχία κατά τον σχεδιασμό είναι σαν να σχεδιάζουμε να αποτύχουμε».

Πέρα από αυτό, η εκπαίδευση είναι μία έρευνα για το μέλλον και χαίρομαι πολύ που λαμβάνω μέρος στο συνέδριο The Μaster Minds 2, τον Μάιο στην Αθήνα αλλά και στο 4ο και τελευταίο Module του ετησιου εκπαιδευτικού προγράμματος One year clinical Program in Prosthodontics τον Νοέμβριο του 2019 στο Μόναχο.

 

Who is

Ο Daniel Edelhoff έχει εργαστεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Κλινικής Οδοντιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Όρεγκον στο Πόρτλαντ από το 1999 έως το 2001. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Προσθετικής και Οδοντιατρικών Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία. Είναι εξειδικευμένος προσθετολόγος και μέλος της Γερμανικής Κοινότητας Προσθετικής και Βιοϋλικών. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον περιλαμβάνει τις ολοκεραμικές αποκαταστάσεις, τους άξονες και τις ανασυστάσεις και τη συγκόλληση στην Οδοντιατρική.

 

Δείτε τις απαντήσεις που δίνει ο Daniel Edelhoff στις ερωτήσεις που του θέτει ο Σταύρος Πελεκάνος σχετικά με την χρήση ζιρκονίας αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας στην προσθοδοντική σε παλιότερο video και συναντήστε τον από κοντά 17-18 Μαίου στην Αθήνα στο Τhe Μaster Minds 2.

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Ημερομηνία διεξαγωγής: 8-9/02/2025 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13-15/06/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 25/01/2025

Sale!

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 01/02/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 28-29-30/3/2025, Module 2: 30-31/5-1/6/2025, Module 3

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 7-9/03/2025, Module 2: 03-06/04/2025, Module 3: 5/2025, Module 4: 06/2025, Module 5: 09/2025, Module 6: 10/2025, Module 7: 7-11/11/2025, Module 8: 11/2025, Module 9: 12/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE I 04-06 APR 2025 • MODULE II 19-21 JUNE 2025 • MODULE III 24-26 JUL 2025 • MODULE IV OCT 2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I : 7-8/12/2024 | Module II : 14-15/12/2024 | Module III: 11-12/01/2025 | Module IV: 01-02/02/2025 | Module V: 10-12/02/2025 | Module VI: 21-23/02/2025

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025