CoRE ολοκλήρωση του Course

CoRE ολοκλήρωση του Course

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο και τελευταίο Module του φετινού CoRE του Bioemulation group! Το τελευταίο τετραήμερο ήταν αφιερωμένο στις ολοκεραμικές αποκαταστάσεις.

Την πρώτη μέρα ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ανέλυσε τις έμμεσες αποκαταστάσεις στα οπίσθια δόντια. Πότε επιλέγω έμμεση αποκατάσταση; Από ποιο υλικό;  Έμμεση αποκατάσταση από Σύνθετη ρητίνη ή ολοκεραμική;

Πως είναι η σωστή παρασκευή για ένα ένθετο, επένθετο ή υπερένθετο;

Που συγκεντρώνονται τάσεις και σπάνε οι αποκαταστάσεις μας και τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε;

Πως γίνεται η συγκόλληση της έμμεσης αποκατάστασης;

Ο Γιώργος παρουσίασε την ορθή διαδικασία καθώς και όλα τα συχνά λάθη που γίνονται από πλευράς κλινικού αλλά και εργαστηρίου σε όλα τα στάδια από την παρασκευή μέχρι και τη συγκόλληση μιας έμμεσης αποκατάστασης σε οπίσθια δόντια. Στη συνέχεια μέσα από πληθώρα κλινικών περιστατικών συζήτησε με τους συμμετέχοντες τις ενδείξεις και τον τρόπο χρήσης ταινίας υαλονημάτων στα οπίσθια δόντια και στις παρασκευές ώστε να δημιουργείται σχήμα τέτοιο που να βοηθάει στην εκτόνωση των τάσεων που δέχεται το δόντι κατά τη μάσηση. Επίσης παρουσιάστηκε ο τρόπος χρήσης της ταινίας υαλονημάτων σε εν οδοντικά θεραπευμένα δόντια αντί για άξονες. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τους οδοντιάτρους σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια και πλέον μετά από έρευνες που έχουν γίνει έχει περιοριστεί η χρήση των αξόνων σε πολλές περιπτώσεις και έχει αντικατασταθεί από τις ταινίες υαλονημάτων που περιορίζονται στον πολφικό θάλαμο και δεν εισέρχονται στους ριζικούς σωλήνες.

Ακόμη κάτι πολύ σημαντικό που συζητήθηκε και συναντά κάθε κλινικός καθημερινά είναι η επέκταση της τερηδόνας κοντά στα ούλα ή και υποουλικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να σηκώνουμε το όριο της αποκατάστασης με ρητίνη υπερουλικά, το λεγόμενο deep margin elevation/ανύψωση ορίου.

Στο τέλος της ημέρας ακολούθησε το πρακτικό μέρος όπου οι συμμετέχοντες παρασκεύασαν έναν κάτω γομφίο ώστε να δεχθεί Κεραμικό επενθετο έκαναν άμεση κάλυψη οδοντίνης και στο άπω όριο της παρασκευής πραγματοποίησαν ανύψωση ορίου με χρήση ελαστικού απομονωτήρα και κατάλληλων εργαλείων και τοιχωμάτων.

Η επόμενη μέρα το πρωί ξεκίνησε με πρακτικό και την ολοκλήρωση του κεφαλαίου των έμμεσων αποκαταστάσεων οπισθίων δοντιών. Μετά από επίδειξη από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, οι συμμετέχοντες συγκόλλησαν ένα επενθετο σε οπίσθιο δόντι με την χρήση θερμής ρητίνης, ρητίνης δηλαδή η οποία θερμαίνεται πριν τη χρήση της για να είναι πιο ρευστή. Αυτός ο τρόπος συγκόλλησης έχει πολλά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά τη διαχείριση των περισσειών, τον αποχρωματισμό στο μέλλον και τη λείανση τα οποία εξηγήθηκαν με λεπτομέρεια.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του Μιχάλη Διοματάρη για την κάθετη παρασκευή δοντιών για στεφάνη . Feather edge, BOPT, vertical, shoulderless preparation και άλλες ονομασίες έχουν δοθεί κατά καιρούς σε αυτού του τύπου την παρασκευή με τις μικρές ή μεγάλες διαφορές που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Η κάθετη παρασκευή χρησιμοποιούταν από αρκετά χρόνια πριν χωρίς όμως να έχει το βιολογικό υπόβαθρο και υποστήριξη που έχει σήμερα. Με την κάθετη παρασκευή διατηρούμε μεγαλύτερη ποσότητα οδοντικής ουσίας στο αυχενικό και πιο ευαίσθητο τμήμα του δοντιού, αυξάνουμε το ferule effect και παράλληλα ανάλογα με το που σταματάει η παρασκευή μας έχουμε τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με την μεταβατική αποκατάσταση που θα χρησιμοποιήσουμε, να δημιουργήσουμε πιο φυσικό προφίλ ανάδυσης ακόμα και να αλλάξουμε το φαινότυπο των ούλων τοπικά με μικρή πάχυνσή τους εφόσον τους δώσουμε περισσότερο χώρο.

Πολύ σημαντικό σε αυτή την τεχνική είναι η κατασκευή σωστής μεταβατικής στεφάνης ώστε οι μαλακό ιστοί να πάρουν το σχήμα που επιθυμούμε να τους δώσουμε.

Επειδή είναι αρκετά σύνηθες να χρειάζεται επανάληψη μιας παλιάς στεφάνης, στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στη μετατροπή μιας παρασκευής οπίσθιου δοντιού με βάθρο σε κάθετη παρασκευή και στην κατασκευή μεταβατικής αποκατάστασης που να διαμορφώνει κατάλληλο προφίλ ανάδυσης.

Επιπλέον ένα 2ο πρακτικό κομμάτι εφαρμόστηκε από όλους τους συμμετέχοντες οπου πραγματοποιήθηκε ανασύσταση μύλης σε ενδοδοντικα θεραπευμενο κεντρικό τομέα της άνω γνάθου που είχε παλιά στεφάνη και έλλειπε μεγάλο μέρος της μύλης του.  Τοποθετήθηκε ταινία υαλονημάτων στον πολφικό θάλαμο καλύπτοντας το παρειακό και υπερώια τοίχωμα της ανασύστασης της μύλης του δοντιού και αλλάχθηκε η παρασκευή  του δοντιού από βάθρο σε κάθετη παρασκευή δίνοντας μεγαλύτερο ferule effect και δίνοντας χώρο στα ούλα να διαμορφώσουν ένα ιδανικό προφίλ ανάδυσης.

Την επόμενη μέρα ο Μιχάλης παρουσίασε τον τρόπο κάθετης παρασκευής για όψη αστρίου. Παρουσίασε τα κλειδιά σιλικόνης με βάση τα οποία γίνονται το mock up και οι παρασκευές για να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς  και ο τρόπος να τα φτιάξουμε. Ανέλυσε όλα τα βήματα από το mock up, την παρασκευή των δοντιών, την αποτύπωση και τη συγκόλληση των όψεων. Παρουσίασε τον Bioemulation τρόπο παρασκευής πάνω απ’ το mock up με βάση τον οποίο σεβόμαστε το πάχος  αδαμαντίνης  σε όλο το μήκος του δοντιού χρησιμοποιώντας διαμάντια (depth cutters) για τον καθορισμό του βάθους κοπής που από το κοπτικό μέρος προς το αυχενικό έχουν μειούμενης διαμέτρου δακτυλίους. Αφαιρείται έτσι λιγότερη οδοντική ουσία αυχενικά διατηρώντας περισσότερη αδαμαντίνη.

Στο πρακτικό μέρος το απόγευμα, μετά από επίδειξη από την οδοντικη τεχνολόγο Μαγδαληνή Τσανικίδου και με τη βοήθεια και του Μιχάλη Διοματάρη, οι συμμετέχοντες έφτιαξαν τα διάφορα κλειδιά σιλικόνης με τα οποία κάνουμε το mock up και ελέγχουμε την ποσότητα οδοντικής ουσίας που αφαιρούμε.

Με βάση τα κλειδιά αυτά, την τέταρτη και τελευταία μέρα, οι συμμετέχοντες έκαναν mock up σε 2 κεντρικούς τομείς και 2 υποπλαστικούς πλάγιους τομείς  και στη συνέχεια παρασκεύασαν αυτά τα 4 δόντια για όψεις αστρίου με κάθετη παρασκευή. Καθόλη τη διάρκεια οι εκπαιδευτές βοηθούσαν και καθοδηγούσαν τους συμμετέχοντες και έτσι αν και είναι τεχνικά απαιτητική η κάθετη παρασκευή όλοι την κατανόησαν σε βάθος και την εφάρμοσαν σωστά. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  συγκόλληση μιας όψης σε έναν κεντρικό τομέα της άνω γνάθου από τον Μιχάλη Διοματάρη με ρητινώδη κόλλα και χρήση απομονωτήρα υπό το μικροσκόπιο. Ακολούθως και οι συμμετέχοντες κόλλησαν από μια όψη ο καθένας εφαρμόζοντας όσα διδάχθηκαν.

Το Course συνόψισε και έκλεισε ο Πάνος Μπαζός δίνοντας κάποια tips και tricks από την εμπειρία του και παρουσιάζοντας μερικά διδακτικά περιστατικά.

Αυτό το Course έκρυβε και μια έκπληξη. Μέχρι το τέλος του 2024 οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εξασκηθούν και να παρουσιάσουν κάποιες εργασίες με βάση αυτά που διδάχθηκαν σε αυτά τα 3 modules των 12 εντατικών εκπαιδευτικών ημερών ώστε να γίνουν και επισήμως μέλη του Bioemulation group.

Η ένταξη σε αυτή τη διεθνή ομάδα αποτελεί τιμή και παράλληλα υποχρέωση να δείχνουμε σεβασμό σε αυτά που έφτιαξε η φύση και να προσπαθούμε να τη μιμηθούμε με τον καλύτερο και κατά το δυνατόν  ελάχιστα παρεμβατικό τρόπο.

Το 1ο παγκοσμίως CoRE του Bioemulation group ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές Πανό Μπαζο, Μιχάλη Διοματαρη, Γιώργο Δημητρακόπουλο και Δημήτρη Τσανακτσίδη, όλους τους Bioemulators που παρευρέθηκαν κατά τη διάρκεια των modules, τους συμμετέχοντες και φυσικά τους χορηγούς αυτού του σεμιναρίου: Ivoclar, Zeiss, Polydentia και  EVE για την πολύτιμη βοήθεια τους!

Το Bioemulation group είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα νέα μέλη του! Το CoRE 2 είναι έτοιμο να ξεκινήσει και να μοιράσει γνώσεις, εμπειρίες και δικτύωση υψηλού επιπέδου σε ένα κλίμα πολύ φιλικό και εκπαίδευση 1 προς 1! Κλείστε τη θέση σας και ελάτε να γίνετε Bioemulators!

Λευτέρης Λαγουτάρης

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Ημερομηνία διεξαγωγής: 14-15/12/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 7-9/03/2025, Module 2: 03-06/04/2025, Module 3: 5/2025, Module 4: 06/2025, Module 5: 09/2025, Module 6: 10/2025, Module 7: 7-11/11/2025, Module 8: 11/2025, Module 9: 12/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE I 04-06 APR 2025 • MODULE II 19-21 JUNE 2025 • MODULE III 24-26 JUL 2025 • MODULE IV OCT 2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I : 7-8/12/2024 | Module II : 14-15/12/2024 | Module III: 11-12/01/2025 | Module IV: 01-02/02/2025 | Module V: 10-12/02/2025 | Module VI: 21-23/02/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 29-30/11/2024

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025