Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και το 2ο Module του CoRE Bioemulation

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και το 2ο Module του CoRE Bioemulation

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και το 2ο Module του CoRE Bioemulation θέτοντας άρτιες βάσεις σε ότι αφορά τις σύνθετες ρητίνες. Μέσα σε ένα περιεκτικό 4ημερο(29/5-1/6)αναλύθηκαν βήμα-βήμα, ο τρόπος σκέψης, τα εργαλεία, οι πιο βιολογικές και βιομιμητικές τεχνικές για την παράδοση σωστών αποκαταστάσεων με σύνθετη ρητίνη και όχι απλά “σφραγισμάτων”.

Την πρώτη μέρα ο Γιώργος Δημητρακόπουλος παρουσίασε τα εργαλεία και τις τεχνικές για την εφαρμογή του ελαστικού απομονωτήρα. Έδωσε Tips και Tricks για την επιλογή του κατάλληλου ελαστικού, αρπαγών και τα πλεονεκτήματα χρήσης του. Έπειτα ανέλυσε τις αποκαταστάσεις σε οπίσθια δόντια. Έδειξε το σωστό τρόπο παρασκευής κοιλότητας και συνήθη λάθη που γίνονται με κυριότερο την εύρεση του σημείου που σταματάει η τερηδόνα.

Σήμερα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις ασθενών που παραπονιούνται για δυσκολία στη μάσηση ενώ έχουν όλα τους τα δόντια. Αυτό συμβαίνει συνήθως διότι τα “σφραγίσματα” που υπάρχουν στο στόμα είναι πολύ υπό-ανατομικά. Όταν δεν αποδίδεται η ορθή μορφολογία στην αποκατάσταση η μασητική ικανότητα του ασθενούς και η σύγκλισή του επηρεάζονται σημαντικά. Ανάλογα τη θέση και το σχήμα του δοντιού η μορφολογία διαφέρει και είναι σημαντικό να την αποδίδουμε. Γι αυτό το λόγο δόθηκε αρκετή έμφαση στον τρόπο και τη σειρά τοποθέτησης της ρητίνης που καλό είναι να ακολουθούμε στις αποκαταστάσεις μας. Τέλος για να παραδώσουμε μια εκτός από λειτουργική, και αισθητική έμφραξη, είναι σημαντικό να αποδώσουμε χρώμα τέτοιο που να ταιριάζει με τα διπλανά δόντια. Αυτό γίνεται με τη χρήση ρητινών οδοντίνης και αδαμαντίνης και το χαρακτηρισμό τους με χρωστικές καθώς και την τελείωση και γυάλισμα των αποκαταστάσεων που είναι σημαντικά για την ανθεκτικότητα της αποκατάστασης στο μέλλον.

Το απόγευμα ακολούθησε το πρακτικό μέρος όπου οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν τον ελαστικό απομονωτήρα σε εκμαγείο και με το σύστημα custom eyes έφτιαξαν χρωματολόγιο ρητινών ειδικά για το σύστημα ρητινών Essentia της GC που θα χρησιμοποιούσαν στο επόμενο πρακτικό. Το να έχουμε χρωματολόγιο για το σύστημα ρητινών που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο είναι σημαντικό γιατί δεν αντιστοιχούν τα χρώματα του χρωματολογίου Vita classical στις ρητίνες που χρησιμοποιούμε και λόγω διαφορετικού υλικού κατασκευής του χρωματολογίου και λόγω των πολλών διαφορετικών συστημάτων ρητίνης που υπάρχουν τα οποία δεν γίνεται να καλυφθούν με ακρίβεια από ένα χρωματολόγιο, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα οδοντίνης και αδαμαντίνης. Με το custom eyes μπορεί κάθε κλινικός να φτιάξει το χρωματολόγιο των ρητινών που χρησιμοποιεί με συνδυασμούς οδοντίνης αδαμαντίνης και ροζ ρητίνης ούλων για να έχει πιο ακριβή απόδοση του χρώματος στις αποκαταστάσεις του. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μια έμφραξη Vης ομάδας με απομονωτήρα !

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στη συγκόλληση!

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ανέλυσε το τεράστιο κεφάλαιο της συγκόλλησης. Αναλύθηκαν όλα τα είδη συστημάτων συγκόλλησης που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ξεκινώντας από το gold standard της 4ης γενιάς συγκολλητικών παραγόντων και φτάνοντας μέχρι την τελευταία. Συζητήθηκαν διεξοδικά τα σημεία ιδιαίτερης προσοχής και σφάλματα που μπορούν να προκύψουν καταστρέφοντας την lege artis εργασία που κάνουμε. Σημαντικό στη συγκόλληση είναι και ο πολυμερισμός των ρητινών, ο χρόνος που αφιερώνεται και η συρρίκνωση της ρητίνης που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Τα εργαλεία που επιλέγουμε από το κάτοπτρο μέχρι τη λυχνία φωτοπολυμερισμού και τη ρητίνη σε συνδυασμό με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε στην κλινική μας πράξη μπορούν να διαφοροποιήσουν αρκετά το αποτέλεσμα.

Στο πρακτικό της ημέρας αυτής πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες δύο εμφράξεις IΙης ομάδας. Μια στον #25 με άπω-μασητική κοιλότητα και μία στον #26 με εγγύς-άπω-μασητική κοιλότητα. Κατά τη διάρκεια του πρακτικού μέρους καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου είχαμε την υποστήριξη της polydentia που μας παρείχε τοιχώματα και σφήνες για όλα τα πρακτικά σεμινάρια. Για την έμφραξη των κοιλοτήτων αυτών οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τοιχώματα, σφήνες, δακτυλίους και εργαλεία της polydentia. Μέσα από την έμφραξη δύο όμορων γειτονικών κοιλοτήτων έμαθαν τον τρόπο να πετυχαίνουν σωστή επιφάνεια επαφής μεταξύ των δοντιών και η όμορη ακρολοφία να έχει πάχος που να μπορεί να συνεισφέρει στη μασητική λειτουργία. Για την έμφραξη της κοιλότητας χρησιμοποιήθηκαν ρητίνες οδοντίνης και αδαμαντίνης και στη συνέχεια έγινε χαρακτηρισμός της αποκατάστασης με χρωστικές στις αύλακες και τα βοθρία.  Ολοκληρώνοντας, λειάνθηκαν οι αποκαταστάσεις με τη χρήση λειαντικών ελαστικών για ρητίνες της EVE αποδίδοντας τη γυαλάδα του φυσικού δοντιού.

Την τρίτη ημέρα ξεκίνησε ο Δημήτρης Τσανακτσίδης περιγράφοντας τη λειτουργία του μικροσκοπίου. Πλέον ολοένα και περισσότεροι οδοντίατροι και κλινικές στον κόσμο επενδύουν στην αγορά μικροσκοπίων. Το μικροσκόπιο προσφέρει μεγαλύτερη μεγέθυνση από οποιαδήποτε λούπα και καθαρότερη εικόνα λόγω του διαφορετικού τρόπου που το φώς εισέρχεται στον φακό. Επίσης καθιστά τον θεράποντα ικανό να εργαστεί περισσότερη ώρα και πιο ξεκούραστα αφού έχει καλύτερη στάση σώματος κατά την εργασία του. Δόθηκαν διάφορα tips και tricks για την ορθή χρήση του μικροσκοπίου μιας και χρειάζεται προσαρμογή ανάλογα τη διάπλαση και το σωματότυπο του κλινικού. Στη συνέχεια ο Δημήτρης έδειξε όσα παρουσίασε και πρακτικά σε μικροσκόπιο της εταιρείας Zeiss και έδωσε κάποιες ασκήσεις με τις οποίες οι συμμετέχοντες μπορούν να εξασκηθούν στο μικροσκόπιο διότι όπως κάθε τι νέο έχει μια καμπύλη εκμάθησης.

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Διοματάρης ξεκίνησε  την παρουσίασή του για τις αποκαταστάσεις στα πρόσθια δόντια. Ανέλυσε τις διάφορες τεχνικές διαστρωμάτωσης ρητινών που υπάρχουν και ιδιαίτερα την Biο-Εmulation laminar technique που αποδίδει καλύτερα το χρώμα της τελικής αποκατάστασης αφού μιμείται τη φυσική διαστρωμάτωση που έχουν οι οδοντικοί ιστοί. Ακριβώς πάνω σε αυτό και αναλύοντας τη διαδικασία με την οποία βρέθηκε η ακριβής ποσότητα αδαμαντίνης και οδοντίνης των φυσικών δοντιών, ο Πάνος Μπαζός έδειξε την σημαντικότητα της διαστρωμάτωσης και έδωσε πάλι τη σκυτάλη στον Μιχάλη.

Σημαντικό στην όλη τεχνική είναι να αντιληφθούμε ποιος καθορίζει το χρώμα της αποκατάστασης και πώς επιτυγχάνεται το φυσικό αποτέλεσμα. Σε αυτό χρειάζεται να προσέξουμε την ποσότητα ρητίνης οδοντίνης και αδαμαντίνης που θα τοποθετηθεί γνωρίζοντας ότι η απόχρωση της αδαμαντίνης παίζει το σημαντικότερο ρόλο στο τελικό χρώμα και ότι η ποσότητα της οδοντίνης είναι αυτή που θα καθορίσει την διαφάνεια ή αδιαφάνεια στο τέλος. Σημαντική είναι και η χρήση της ρητίνης opalescence που αποδίδει τη διαφάνεια στο κοπτικό άκρο.

Αφού αναλύθηκαν όλα διεξοδικά, έγινε πρακτική επίδειξη αποκατάστασης IVης ομάδας στο εκμαγείο από τον Μιχάλη δίνοντας έμφαση στην φυσική απόδοση της μορφολογίας και του χρώματος του κεντρικού τομέα που στη συνέχεια πραγματοποίησαν με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτών όλοι οι συμμετέχοντες.

Την τέταρτη και τελευταία μέρα ο Μιχάλης Διοματάρης επικεντρώθηκε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα των προσθίων δοντιών που συχνά καλείται να αντιμετωπίσει κάθε κλινικός. Αυτό είναι το κλείσιμο διαστημάτων με ρητίνη στα πρόσθια δόντια και η αλλαγή σχήματος στα δόντια όπως είναι χαρακτηριστικά σε πολύ μικρούς πλάγιους τομείς. Για να γίνει αυτό με προβλέψιμο τρόπο χρειαζόμαστε τη βοήθεια του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου που θα μας ετοιμάσει ένα διαγνωστικό κέρωμα για να το χρησιμοποιήσουμε και να βγάλουμε από αυτό μήτρα βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί το υπερώιο τοίχωμα της αποκατάστασης. Μετά τη διαμόρφωση του υπερώιου τοιχώματος διαμορφώνεται η μορφολογία της αποκατάστασης με το χέρι. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα κλινικά προβλήματα. Αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος και προβλέψιμος τρόπος ώστε να είναι από πριν μετρημένο το μέγεθος κάθε πλαγίου ή αντίστοιχα στο κλείσιμο κάποιου διαστήματος να είναι ισομοιρασμένη η απόσταση μεταξύ των δοντιών και να είναι συμμετρικά στο τέλος.

Το κλείσιμο διαστήματος μεταξύ δύο κεντρικών και η αλλαγή σχήματος σε δύο μικρούς κωνικούς πλάγιους τομείς ήταν και το πρακτικό μέρος της ημέρας. Στην αρχή έγινε η επίδειξη από τον Μιχάλη στο μικροσκόπιο προσφέροντας τη δυνατότητα παρακολούθησης από όλους τους συμμετέχοντες σε μεγάλη οθόνη και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε όσα είδαν.

Σε αυτό το τετραήμερο είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας και άλλα μέλη του Bioemulation Group από διάφορες χώρες του κόσμου και τους ευχαριστούμε που παρευρέθηκαν και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους μαζί μας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Juan Olivier από το Μεξικό, τον Diogo Viegas από τη Λισαβόνα, τον Pierre Dimitrov από τη Βουλγαρία, τον Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο που ήρθε από την Αγγλία για το course και τους Ίλια Ρούσσου και Γιάννη Τσιγκρή από την Ελλάδα. Όλοι μαζί αυτές τις 4 μέρες γνωριστήκαμε, μάθαμε ο ένας απ τον άλλον και διασκεδάσαμε παρ όλους τους εντατικούς ρυθμούς του course.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς του σεμιναρίου, G&C Dental, Polydentia, Zeiss.

Ανυπομονούμε για το επόμενο και τελευταίο τετραήμερο το Σεπτέμβρη που θα περιστραφεί γύρω από τις κεραμικές αποκαταστάσεις! Τα καλύτερα έρχονται!

To Bio-Emulation Core για το 2025 ξεκινάει με το Ε1 19-22 Φεβρουαρίου 2025.

Για την εγγραφή σας και περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ!

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Ημερομηνία διεξαγωγής: 8-9/02/2025 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13-15/06/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 25/01/2025

Sale!

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 01/02/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 28-29-30/3/2025, Module 2: 30-31/5-1/6/2025, Module 3

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 7-9/03/2025, Module 2: 03-06/04/2025, Module 3: 5/2025, Module 4: 06/2025, Module 5: 09/2025, Module 6: 10/2025, Module 7: 7-11/11/2025, Module 8: 11/2025, Module 9: 12/2025

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE I 04-06 APR 2025 • MODULE II 19-21 JUNE 2025 • MODULE III 24-26 JUL 2025 • MODULE IV OCT 2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I : 7-8/12/2024 | Module II : 14-15/12/2024 | Module III: 11-12/01/2025 | Module IV: 01-02/02/2025 | Module V: 10-12/02/2025 | Module VI: 21-23/02/2025

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025