Πώς θα εξασφαλίσετε την επίτευξη άριστης αισθητικής με τα ψηφιακά σας εργαλεία
M. Ferguson
Η χρήση λογισμικού ψηφιακού σχεδιασμού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σήμερα σε περιπτώσεις οπίσθιων αποκαταστάσεων. Όλο και περισσότερα εργαστήρια μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να αυξήσουν την παραγωγή και το εύρος των υλικών που προσφέρουν στους οδοντιάτρους. Καθώς εξοικειώνονται περισσότερο με τις δυνατότητες των σύγχρονων λογισμικών, πολλά εργαστήρια εξετάζουν πώς μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνολογία σε πιο σύνθετα ή υψηλότερων αισθητικών απαιτήσεων περιστατικά.
Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που θα βρείτε για να επιτύχετε το επίπεδο της επιθυμητής αισθητικής είναι η δυνατότητα σάρωσης σε μία ψηφιακή βιβλιοθήκη οδοντικής μορφολογίας, που είναι εξατομικευμένη για το εργαστήριό σας. Αποτελεί, επίσης, ένα πολύτιμο εργαλείο προώθησης καθώς ξεχωρίζει το εργαστήριό σας από τον ανταγωνισμό. Αν το σκεφτείτε, κάθε εργαστήριο ξεκινά από το ίδιο σημείο όσον αφορά το σχεδιασμό, υποθέτοντας πως όλα τα εργαστήρια χρησιμοποιούν, φυσικά, το ίδιο σύστημα CAD/CAM. Με τη σάρωση στη δική σας εξατομικευμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη δοντιών ή χαμόγελων, έχετε την επιπρόσθετη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για μεγαλύτερη παραγωγικότητα-ενώ προσθέτετε τη δική σας ‘’φίρμα’’ στη διαδικασία. Αυτές οι βιβλιοθήκες μπορούν να διευθετηθούν ακόμη και σε μορφολογία οδοντικού τόξου με κατάλληλη σύγκλειση, προσδίδοντας στον οδοντοτεχνίτη ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για τα επανορθωτικά περιστατικά. Η χρήση μίας εξατομικευμένης βιβλιοθήκης θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα στο εργαστήριο να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα αισθητικής σε σχέση με οδοντοτεχνίτες με μικρότερη εμπειρία-μία εξέλιξη που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στα σεμινάρια Core3daCADemy ακόμη και με τις διαθέσιμες ψηφιακές βιβλιοθήκες χαμόγελων στο κλασικό λογισμικό.
Η δυσκολία με την επίτευξη αισθητικής με τεχνολογία CAD ήταν πάντα η αναδημιουργία φυσικών εργαλείων που θα χρησιμοποιούμε καθημερινά στον ψηφιακό κόσμο. Παραδοσιακά, τα διαγνωστικά κερώματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της αισθητικής και της λειτουργίας στο στόμα του ασθενή πριν τη δημιουργία κεραμικών αποκαταστάσεων. Αυτό είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως από τον οδοντίατρο για να μεταφέρει πληροφορίες στον οδοντοτεχνίτη. Οι καταγραφές με προσωπικό τόξο, επίπεδο Fox, σύγκλεισης και οι φωτογραφίες αποτελούν επίσης πολύτιμες μεθόδους μεταφοράς πληροφοριών από το στόμα του ασθενή στον οδοντοτεχνικό πάγκο εργασίας. Σήμερα, όλα αυτά μπορούν επίσης να μεταφερθούν στον ψηφιακό κόσμο εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Η πληροφορία είναι δύναμη
Ας εξετάσουμε πώς είναι αυτό εφικτό. Το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε ως οδοντοτεχνίτες είναι η πληροφορία. Το λογισμικό CAD έχει τη δυνατότητα να προσθέτει έξτρα σαρώσεις, προσφέροντας μία ποικιλία διαφορετικών και χρήσιμων πληροφοριών σε κάθε περίπτωση. Η πιο προφανής εφαρμογή με βάση το προηγούμενο παράδειγμα είναι η σάρωση του διαγνωστικού κερώματος. Αυτό είναι και το σημείο κλειδί, με όλες τις δυνατές πληροφορίες στη διάθεσή τους, οι σχεδιαστές θα έχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την κλασική μέθοδο εργασίας. Για παράδειγμα, η δυνατότητα τροποποίησης του επιπέδου ημιδιαφάνειας του διαγνωστικού κερώματος έναντι του παρόντος σχεδιασμού μπορεί να προσφέρει στην ομάδα σχεδιασμού πολλές πληροφορίες, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται-είτε προσθέτουν στο διαγνωστικό κέρωμα νέα σχεδιασμένα δόντια είτε μορφοποιούν τη διαγνωστική σάρωση. Η ευελιξία αυτών των εργαλείων βοηθά τους οδοντοτεχνίτες να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση κατά το σχεδιασμό προσθετικών αποκαταστάσεων.
Με τη χρήση επιπρόσθετων σαρώσεων όπως μία σάρωση του διαγνωστικού κερώματος και μία οριζόντια σάρωση αναφοράς και την προσθήκη της δυνατότητας διαμόρφωσης μίας πρόσθιας άποψης(σε σχέση με την άμεση άποψη με τα εκμαγεία στον αρθρωτήρα), ο οδοντοτεχνίτης μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται με τις πληροφορίες που διατίθενται άμεσα κατά τη διάρκεια της αναλογικής εργασίας. Συνδυάζοντας αυτό το στοιχείο με τη δυνατότητα τροποποίησης της ημιδιαφάνειας αυτών των σαρώσεων, τις σαρώσεις των εκμαγείων και των σχεδιασμένων σαρώσεων των δοντιών, οι οδοντοτεχνίτες μπορούν να εργαστούν με περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ροής εργασιών. Η επιπρόσθετη δυνατότητα ταυτόχρονης μετακίνησης όλων των αποκαταστάσεων για να προσδιοριστεί η μέση γραμμή και τα κοπτικά άκρα αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης. Από αυτό το σημείο, το λογισμικό μπορεί να συνεχίσει να εξακριβώνει τις αναλογίες με τα δόντια της αντίθετης πλευράς. Αυτά τα εργαλεία δεν είναι διαθέσιμα σε έναν τεχνίτη που εργάζεται με τον κλασικό τρόπο και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συμμετρίας στο συνολικό σχεδιασμό των αποκαταστάσεων.
Νέα εργαλεία – Νέες δυνατότητες
Υπάρχει σήμερα μία τάση για χρησιμοποίηση του συστήματος CAD/CAM για τη δημιουργία διαγνωστικών κερωμάτων. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για αυτή την εργασία, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το εργαστήριο μπορεί να επιλέξει κατασκευασμένες σε μηχάνημα ή εκτυπωμένες αποκαταστάσεις ή εκτυπωμένα εκμαγεία με τα νέα σχεδιασμένα δόντια. Με τον κλασικό τρόπο εργασίας, ο οδοντοτεχνίτης θα δημιουργούσε μία μήτρα του διαγνωστικού κερώματος και τοποθετούσε κερί ή θα έκτιζε πορσελάνη σε αυτή τη μήτρα. Η δημιουργία ενός ψηφιακού διαγνωστικού κερώματος επιτρέπει στο εργαστήριο να αυξήσει την παραγωγικότητά του όταν το περιστατικό επιστρέφει για την επανορθωτική εργασία. Το εργαστήριο μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά τον αρχικό σχεδιασμό και τη σάρωση στο νέο εκμαγείο για τα παρασκευασμένα δόντια. Ο σχεδιασμός για τις αποκαταστάσεις μπορεί να είναι, στη συνέχεια, ακριβώς ο ίδιος με του διαγνωστικού κερώματος. Αυτό σημαίνει πως είναι αντίστοιχο με την ιδανική έγχυση κεριού που μπορεί να επιτευχθεί.
Διάφορα εργαλεία έχουν προστεθεί στο κλασικό λογισμικό με την πάροδο των χρόνων για να βοηθήσουν τους οδοντοτεχνίτες να είναι πιο ακριβείς με τη διαδικασία δημιουργίας της αποκατάστασης. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης των επαφών σε επανορθωτικά περιστατικά πολλών τεμαχίων. Με αυτό τον τρόπο δίνεται στον τεχνίτη η δυνατότητα να βεβαιωθεί πως η επιφάνεια επαφής έχει διαμορφωθεί σωστά τόσο σε ουλική/μασητική όσο και σε προστομιακή/γλωσσική διεύθυνση. Το πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου, σε σχέση με την κλασική διαμόρφωση των παρακείμενων αποκαταστάσεων, είναι η ακρίβεια τόσο στη διεύθυνση όσο και στην αντοχή των επαφών. Αισθητικά, αυτό βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι επαφές που βρίσκονται εκτός του άξονα του δοντιού θα έκαναν την αποκατάσταση να φαίνεται πως εμφανίζει κλίση.
Καθένα από τα εργαλεία του λογισμικού, γενικά, διαθέτει και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδοντοτεχνίτες είναι να προσπαθούν να χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο σε κάθε περίπτωση. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σχεδιαστές καταλήγουν να εργάζονται σε κύκλους. Η εργασία με τα διαθέσιμα εργαλεία με συγκεκριμένο, γραμμικό τρόπο βοηθά στην ομαλή ροή των εργασιών.
Ωστόσο, να θυμάστε πάντοτε πως όταν αναλαμβάνουμε πιο σύνθετα περιστατικά, ο υπολογιστής δεν μπορεί να κάνει την εργασία για εσάς. Ενώ υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να σας διευκολύνουν ή να αυξήσουν την παραγωγικότητα, ο υπολογιστής δε γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ αισθητικής και μη. Για να δημιουργηθεί το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ο οδοντοτεχνίτης θα πρέπει να λάβει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να λάβει μία ενημερωμένη απόφαση με βάση την εμπειρία του. Με τη χρήση των εργαλείων που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, καθώς και άλλων που διατίθενται στο κάθε λογισμικό, οι οδοντοτεχνίτες μπορούν να δημιουργήσουν αποκαταστάσεις υψηλής αισθητικής.
Πηγή: DentalLabProducts
Επερχομενα Events
Σεμινάρια
2ήμερο Σεμινάριο Botox & Dermal Fillers (Αθήνα)
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8-9/02/2025 (Αθήνα)
Συνέδρια
23ο Παμπελοπονησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ημερομηνία διεξαγωγής: 13-15/06/2025
Συνέδρια
Αναλύοντας τη Νέα Πραγματικότητα της Ψηφιακής Μετάβασης
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 25/01/2025
Συνέδρια
A Full Day with Istvan Urban
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 01/02/2025
Σεμινάρια
Χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην καθημερινή οδοντιατρική κλινική πράξη
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 28-29-30/3/2025, Module 2: 30-31/5-1/6/2025, Module 3
Σεμινάρια
Κλινικό Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 7-9/03/2025, Module 2: 03-06/04/2025, Module 3: 5/2025, Module 4: 06/2025, Module 5: 09/2025, Module 6: 10/2025, Module 7: 7-11/11/2025, Module 8: 11/2025, Module 9: 12/2025
Σεμινάρια
Mastering Soft Tissue Surgery, 2025
Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE I 04-06 APR 2025 • MODULE II 19-21 JUNE 2025 • MODULE III 24-26 JUL 2025 • MODULE IV OCT 2025
Σεμινάρια
CBCT Course – CONE BEAM CT ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ – 4ος κύκλος
Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I : 7-8/12/2024 | Module II : 14-15/12/2024 | Module III: 11-12/01/2025 | Module IV: 01-02/02/2025 | Module V: 10-12/02/2025 | Module VI: 21-23/02/2025
Σεμινάρια
CORE_Bioemulation
Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025