Ανατρεπτικό το σεμινάριο του κυρίου Διακενισάκη! Ως γνήσιος οπαδός του καθηγητή Giovanni Zucchelli, ο κ. Διακενισάκης κάλυψε ένα φάσμα προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ουλοβλεννογόνια χειρουργική. Το σεμινάριο εστιάστηκε κυρίως στην κάλυψη υφιζήσεων με την τεχνική του μυλικά μετατοπιζόμενου κρημνού. Αναλύθηκε η βιολογία πίσω από την τεχνική και δόθηκε έμφαση στους λόγους για τους οποίους αυτή υπερτερεί της τεχνικής του tunneling. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζονται μοσχεύματα οστικά ή μαλακών ιστών με αυτή την τεχνική, σύμφωνα με τον κύριο Διακενισάκη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η παρουσίαση μιας τεχνικής στην οποία είναι ελάχιστη η ανάγκη για οστικά και μαλακά μοσχεύματα σε αντίθεση με άλλες τεχνικές συνεπάγεται μεγαλύτερο κέρδος για τον οδοντίατρο και λιγότερα έξοδα.
Το σεμινάριο χωρίστηκε σε 2 ημέρες.
Την πρώτη ημέρα αναλύθηκαν τα είδη των υφιζήσεων, οι αιτίες, η κατηγοριοποίησή τους και εξηγήθηκε ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης ανάλογα με το είδος της υφίζησης. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε, για παράδειγμα, μια υφίζηση χωρίς απώλεια οδοντικής ουσίας και αλλιώς μια υφίζηση στην οποία υπάρχει μη τερηδονικής αιτιολογίας βλάβη με απώλεια οδοντικού ιστού, στην οποία υπάρχει ανάγκη δημιουργίας σωστού προφίλ με τη χρήση flow ρητίνης. Διαφορετικά αν είναι στην άνω ή στην κάτω γνάθο.
Αρχικά αναλύθηκε η τεχνική του τραπεζοειδούς μυλικά μετατοπιζόμενου κρημνού που συνήθως χρησιμοποιείται για πιο εντοπισμένες υφιζήσεις. Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια τεχνικά ευαίσθητη και απαιτητική διαδικασία, αναλύθηκαν με πολλές λεπτομέρειες όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο επεμβαίνων. Ακόμα και το πού και πώς θα γίνει η αναισθησία παίζει ρόλο! Αναλύθηκε επίσης η περίπτωση ο χαλινός να εμποδίζει και να χρειάζεται να αφαιρεθεί, καθώς και ο τρόπος να γίνει η εκτομή χαλινού εσωτερικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Συζητήθηκε επιπλέον η χρήση μοσχεύματος συνδετικού ιστού, ο τρόπος και οι περιοχές λήψης του και οι περιπτώσεις στις οποίες αυτό είναι απαραίτητο. Προς το τέλος της ημέρας παρουσιάστηκε η τεχνική του κάθετα μετατοπιζόμενου κρημνού για πολλαπλές υφιζήσεις, όπου αντί για τραπεζοειδείς θηλές καταλήγουμε σε τριγωνικές. Η τελευταία βασίζεται στις ίδιες βιολογικές αρχές με τον τραπεζοειδή μυλικά μετατοπιζόμενο κρημνό, όμως είναι πιο απαιτητική ως διαδικασία.
Ελκυστικό και πολύ διδακτικό είναι όταν σε μια παρουσίαση δεν προβάλλονται μόνο τα ιδανικά σενάρια και τα περιστατικά όπου όλα πήγαν τέλεια, αλλά παρουσιάζονται και συζητούνται και τα λάθη που έγιναν και πώς αυτά επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό έκανε και ο κ. Διακενισάκης, αφού η παρουσίασή του συνοδευόταν από πληθώρα διδακτικών φωτογραφιών και βίντεο χωρίς να κρύβουν το παραμικρό και συζήτησε αυτά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Παρουσιάστηκαν πολλά περιστατικά και συζητήθηκαν όλες οι απορίες των συμμετεχόντων, οι οποίες κατεύθυναν και τη συζήτηση.
Τη δεύτερη ημέρα το πρωί συζητήθηκε η χρήση των τεχνικών που διδάχθηκαν οι συμμετέχοντες την προηγούμενη μέρα, αλλά αυτή τη φορά σε εμφυτεύματα. Πρέπει να σεβόμαστε τη βιολογία της εκάστοτε περιοχής. Ποια είναι η σωστή θέση για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος; Ποια είναι τα όρια των μοσχευμάτων; Είναι απαραίτητο τα εμφυτεύματα να περιβάλλονται περιφερικά από κόκαλο; Αν προκύψει υφίζηση σε κάποιο εμφύτευμα, πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Αυτά τα ερωτήματα μαζί με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες είναι λίγα από τα βασικά θέματα που αναλύθηκαν γύρω από την περιεμφυτευματική ουλοβλεννογόνια χειρουργική.
Το απόγευμα της 2ης ημέρας πραγματοποιήθηκε το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, όπου ο κ. Διακενισάκης έκανε επίδειξη τοποθέτησης εμφυτεύματος σε γνάθο από αγριόχοιρο που έφερε μαζί του από την Κρήτη, στην οποία είχε κάνει CBCT και εκτύπωσε νάρθηκα για την guided τοποθέτηση εμφυτεύματος. Ακόμα έδειξε τη λήψη μοσχεύματος συνδετικού ιστού και πραγματοποίησε έναν τραπεζοειδή μυλικά μετατοπιζόμενο κρημνό στον οποίο έραψε το μόσχευμα για να καλύψει υφίζηση σε υπάρχοντα δόντια. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική για να καλύψει υφίζηση σε εμφύτευμα. Μετά την επίλυση των αποριών, οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν από ένα εμφύτευμα σε γνάθους χοίρων. Στη συνέχεια δημιούργησαν μια υφίζηση παρειακά του εμφυτεύματος, έκαναν λήψη μοσχεύματος συνδετικού ιστού το οποίο αποεπιθηλιοποίησαν και εφάρμοσαν την τεχνική του τραπεζοειδούς μυλικά μετατοπιζόμενου κρημνού για να καλύψουν την υφίζηση.
Πλέον οι συμμετέχοντες θα κοιτούν τις υφιζήσεις με άλλο μάτι και δεν θα βάζουν απλά ρητίνη στις εκτεθειμένες ρίζες. Ήταν ένα σεμινάριο που έθεσε ψηλά τον πήχη για το επόμενο και ήταν η ιδανική εισαγωγή για το τριήμερο σεμινάριο του καθηγητή Zucchelli που έρχεται σύντομα. Ελπίζουμε να σας δούμε στο επόμενο σεμινάριο!
Λευτέρης Λαγουτάρης
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ, ΣΕ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Επερχομενα Events
Σεμινάρια
Διλήμματα στην οστική ανάπλαση
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15/03/2025
Σεμινάρια
2ήμερο Σεμινάριο Botox & Dermal Fillers (Αθήνα)
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8-9/02/2025 (Αθήνα)
Σεμινάρια
TUNNELING TECHNIQUES: from traditional to innovative trends. A comprehensive 2-day Hands-on Course
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 21-22/02/2025
Συνέδρια
23ο Παμπελοπονησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ημερομηνία διεξαγωγής: 13-15/06/2025
Συνέδρια
Αναλύοντας τη Νέα Πραγματικότητα της Ψηφιακής Μετάβασης
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15/03/2025
Συνέδρια
A Full Day with Istvan Urban
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 01/02/2025
Σεμινάρια
Isolation Course
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 2025
Σεμινάρια
Χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην καθημερινή οδοντιατρική κλινική πράξη
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 28-29-30/3/2025, Module 2: 30-31/5-1/6/2025, Module 3
Σεμινάρια
Κλινικό Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία
Σεμινάρια
Mastering Soft Tissue Surgery, 2025
Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE I 04-06 APR 2025 • MODULE II 19-21 JUNE 2025 • MODULE III 24-26 JUL 2025 • MODULE IV OCT 2025
Σεμινάρια
CBCT Course – CONE BEAM CT ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ – 4ος κύκλος
Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I : 7-8/12/2024 | Module II : 14-15/12/2024 | Module III: 11-12/01/2025 | Module IV: 01-02/02/2025 | Module V: 10-12/02/2025 | Module VI: 21-23/02/2025
Σεμινάρια
CORE_Bioemulation
Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025