Το βούρτσισμα των δοντιών σώζει την καρδιά

By Dental Tribune Greece

Το βούρτσισμα των δοντιών σώζει την καρδιά

Όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν φτωχή στοματική υγιεινή, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου στο περιοδικό British Medical Journal.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρουσιάστηκε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σύνδεση των νόσων της καρδιάς με τις ασθένειες των ούλων. Ενώ είναι διαπιστωμένο ότι οι φλεγμονές (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα και τα ούλα) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση των φραγμένων αρτηριών, η πρόσφατη έρευνα είναι πρώτη που εξετάζει το ρυθμό βουρτσίσματος των δοντιών σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής καθηγητής Richard Watt από το University College London και η ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν δεδομένα που αντλήθηκαν από 11.000 ενήλικες που πήραν μέρος σε ειδική έρευνα υγείας στη Σκοτία. Η ομάδα εξέτασε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής των ενηλίκων, όπως φυσική άσκηση, συνήθειες που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή και το κάπνισμα. Τα άτομα ρωτήθηκαν πόσο συχνά επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά βουρτσίζουν τα δόντια τους. Έπειτα, νοσοκόμες συγκέντρωσαν στοιχεία πάνω στο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, την πίεση του αίματος κ.λπ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συνήθειες στη στοματική υγιεινή ήταν γενικά καλές, με 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα να λέει ότι πάει στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες και το 71% να αναφέρει ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές ημερησίως. Από την επεξεργασία επίσης των στοιχείων βρέθηκε ότι άτομα που ανέφεραν πιο αραιό βούρτσισμα, είχαν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσα βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα.

Ο καθηγητής Watt σημείωσε: «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν την υπόθεση εργασίας για το συσχετισμό μεταξύ στοματικής υγιεινής και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, οι δείκτες
φλεγμονής σχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με την πλημμελή φροντίδα της στοματική υγιεινής. Περαιτέρω έρευνες χρειάζονται γα να διαπιστώσουν αν ο συσχετισμός στοματικής υγείας και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι απλώς δείκτης κινδύνου ή αποτελεί αιτιακό παράγοντα».

Related Posts

Upcoming Events

10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.