Το βούρτσισμα των δοντιών σώζει την καρδιά

By Dental Tribune Greece

Το βούρτσισμα των δοντιών σώζει την καρδιά

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρουσιάστηκε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σύνδεση των νόσων της καρδιάς με τις ασθένειες των ούλων. Ενώ είναι διαπιστωμένο ότι οι φλεγμονές (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στόμα και τα ούλα) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση των φραγμένων αρτηριών, η πρόσφατη έρευνα είναι πρώτη που εξετάζει το ρυθμό βουρτσίσματος των δοντιών σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής καθηγητής Richard Watt από το University College London και η ερευνητική του ομάδα ανέλυσαν δεδομένα που αντλήθηκαν από 11.000 ενήλικες που πήραν μέρος σε ειδική έρευνα υγείας στη Σκοτία. Η ομάδα εξέτασε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής των ενηλίκων, όπως φυσική άσκηση, συνήθειες που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή και το κάπνισμα. Τα άτομα ρωτήθηκαν πόσο συχνά επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά βουρτσίζουν τα δόντια τους. Έπειτα, νοσοκόμες συγκέντρωσαν στοιχεία πάνω στο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, την πίεση του αίματος κ.λπ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συνήθειες στη στοματική υγιεινή ήταν γενικά καλές, με 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα να λέει ότι πάει στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες και το 71% να αναφέρει ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές ημερησίως. Από την επεξεργασία επίσης των στοιχείων βρέθηκε ότι άτομα που ανέφεραν πιο αραιό βούρτσισμα, είχαν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσα βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα.

Ο καθηγητής Watt σημείωσε: «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν την υπόθεση εργασίας για το συσχετισμό μεταξύ στοματικής υγιεινής και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, οι δείκτες
φλεγμονής σχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με την πλημμελή φροντίδα της στοματική υγιεινής. Περαιτέρω έρευνες χρειάζονται γα να διαπιστώσουν αν ο συσχετισμός στοματικής υγείας και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι απλώς δείκτης κινδύνου ή αποτελεί αιτιακό παράγοντα».

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News
ΟΛΑ ΤA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ