Τα νυχτερινά σνακ βλάπτουν τα δόντια

Φωτογραφία: DTI/Photo Tomasz Trojanowski

By Claudia Salwiczek, DTI

Τα νυχτερινά σνακ βλάπτουν τα δόντια

Η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας συμβάλλει στην απώλεια δοντιών, ανεξάρτητα από το είδος φαγητού, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Δανία. Ως πιθανή αιτία θεωρείται η αλλαγή στη ροή του σάλιου, που είναι σημαντικός παράγοντας για την αφαίρεση υπολειμμάτων τροφών από το στόμα.

Οι ερευνητές που προέρχονται από τα πανεπιστήμια του Μιζούρι – Κάνσας στις ΗΠΑ και της Κοπεγχάγης στη Δανία, εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 2.217 άντρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30 και 60. Όλοι έπαιρναν μέρος σε μια μεγάλη ιατρική μελέτη που διεξήγαγε στη Δανία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μελέτη αξιολόγησε τη στοματική υγεία των συμμετεχόντων, τις διατροφικές τους συνήθειες, τη γενική κατάσταση της υγείας τους αλλά και άλλα χαρακτηριστικά σε δύο περιόδους που απείχαν μεταξύ τους 5 χρόνια και βρήκαν ότι 8% (173 άτομα) είχε τη συνήθεια του νυχτερινού φαγητού. Η κατηγορία αυτή των ανθρώπων καταναλώνει το ένα τέταρτο ή και μεγαλύτερο ποσοστό από τις θερμίδες που προσλαμβάνει ημερησίως μετά το βραδινό, αφού έχει ξυπνήσει, σαν σνακ κατά τη διάρκεια της νύχτας – και αυτή η συνήθεια παρατηρείται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατηγορία αυτή είχε χάσει περισσότερα δόντια στη δεύτερη περίοδο της έρευνας σε σχέση με όσους δεν είχαν τη συνήθεια αυτή. Στα αποτελέσματα προσμετρήθηκαν πιθανοί παράγοντες επηρεασμού, όπως ηλικία, κάπνισμα και ποσότητα ζάχαρης ή υδατανθράκων στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Παρόλο που οι οδοντίατροι δεν μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια αυτή των ασθενών τους, η Dr Jennifer Lundgren που ηγείτο της ομάδας λέει ότι θα πρέπει να τους κάνουν γνωστό τους κινδύνους που ενέχει η πρακτική αυτή. Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Eating Behaviors.

Related Posts

Upcoming Events

Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS (Θεσσαλονίκη)
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-10/02/2019
view it
10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS (Αθήνα)
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 16-17/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it
OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.