Συνδέονται τα περιοδοντικά προβλήματα με την εγκυμοσύνη;

By Dental Tribune Greece

Συνδέονται τα περιοδοντικά προβλήματα με την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τα ευρήματα δύο πρόσφατων ερευνών, οι περιοδοντικές νόσοι ή θεραπείες ενδέχεται να επηρεάζουν την εγκυμοσύνη.

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη στην Κορέα και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Journal of Periodontology. Οι γυναίκες που συμμετείχαν πήραν μέρος στην έρευνα μετά τη γέννα. Οι ερευνητές συνέκριναν 59 μητέρες που γέννησαν πρόωρα και 113 με φυσιολογική εγκυμοσύνη. Οι συμμετέχουσες είχαν ίδιο επίπεδο στοματικής υγείας. Επίσης, είχαν παρόμοιες συνθήκες γέννας, επίπεδο εκπαίδευσης και εισόδημα. Η έρευνα δεν έδειξε ότι οι περιοδοντικές νόσοι συνδέονταν με την πρόωρη γέννα. Όμως οι γυναίκες που είχαν κάνει οδοντικό καθαρισμό 12 μήνες πριν την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχουν μια φυσιολογική γέννα. Επίσης, οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα ήταν πιο πιθανό να έχουν το περιοπαθογόνο βακτήριο Porphyromonas gingivalis.

Μια δεύτερη έρευνα έλαβε χώρα στην Ινδία και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Acta Obstetrics and Gynecology Scandinavia. Αφορούσε 130 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ της 26ης και της 32ης εβδομάδας της κύησης. Όλες οι γυναίκες εξετάστηκαν οδοντιατρικά τότε αλλά και 48 ώρες μετά τη γέννα τους. Η έρευνα αυτή βρήκε ότι περιοδοντικές νόσοι ήταν πιο συχνές σε γυναίκες με προεκλαμψία, μια νόσο του πλακούντα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί οιδήματα στα άκρα. Είναι επίσης μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες για πρόωρη γέννα. Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με περιοδοντική νόσο στην αρχή της έρευνας είχαν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν προεκλαμψία. Οι γυναίκες που παρουσίασαν περιοδοντική νόσο μετά τη γέννα ήταν 20 φορές πιο πιθανό να έχουν προεκλαμψία.

Τα τελευταία 15 χρόνια οι επιστήμονες εξετάζουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των περιοδοντικών νόσων και των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Ορισμένες μελέτες βρίσκουν μια τέτοια σχέση, ενώ άλλες την απορρίπτουν.

Related Posts

Upcoming Events

10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.