Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του EuroPerio10 Καθ. Φοίβο Μαδιανό

Photo Credits: CJ Making Stories - Commercial Photography

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του EuroPerio10 Καθ. Φοίβο Μαδιανό

Κύριε Καθηγητά, πέρυσι η EFP γιόρτασε την 30η επέτειο από την ίδρυσή της. Κατά τη γνώμη σας, ποια ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και ορόσημα της εταιρείας;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP) κατά τη γνώμη μου είναι ότι έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην περιοδοντολογία και την εμφυτευματολογία από επιστημονικής άποψης. Έτσι, είναι αυτή που ηγείται των συζητήσεων περί περιοδοντολογίας ανά τον κόσμο για όλους τους βασικούς ενδιαφερομένους –  επιστήμονες και κλινικούς της περιοδοντολογίας, φυσικά, αλλά και οδοντιάτρους, ερευνητές, φορείς χάραξης πολιτικής, εταιρείες και άλλους επαγγελματίες της οδοντιατρικής και της υγείας.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο, και κατέστη δυνατό μόνο χάρη στο συνεχή ηγετικό ρόλο και το κύρος των συνεδρίων (πρωτίστως των συνεδρίων EuroPerio), των δημοσιεύσεων, των εκστρατειών και των δράσεων προβολής που πραγματοποιούμε. Σήμερα, εάν είσαι influencer στο πεδίο της υγείας, των παθήσεων των ούλων ή των εμφυτευμάτων, πρέπει να ακούσεις πρώτα την EFP, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεσαι και όποιο κι αν είναι το θέμα.

Τα τελευταία 30 χρόνια, εκτός από τα EuroPerio, τα σημαντικότερα ορόσημα της EFP ήταν προφανώς τα Perio Workshops (που οργανώνονται από το 1993), τα αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά μας προγράμματα στην περιοδοντολογία (τα οποία ξεκίνησαν το 1998), ο ιστοχώρος μας, το συνέδριό μας για κλινικούς Perio Master Clinic κάθε 3 χρόνια (που ξεκίνησε το 2014), η ετήσια ενημερωτική μας εκδήλωση Gum Health Day (η οποία επίσης ξεκίνησε το 2014) και οι εκστρατείες προβολής μας, οι οποίες ξεκίνησαν με το θέμα Στοματική Υγεία & Εγκυμοσύνη το 2017.

Για το EuroPerio, οι ημερομηνίες-ορόσημα είναι: το EuroPerio1 στο Παρίσι το 1994, η αξιοσημείωτη επιτυχία του οποίου (1.200 συμμετέχοντες) άνοιξε το δρόμο για τα αντίστοιχα συνέδρια στο μέλλον, το EuroPerio7 στη Βιέννη το 2012 το οποίο όρισε νέες προδιαγραφές ως προς τη μορφή, τον επαγγελματισμό και την ποιότητα, και το EuroPerio9 στο Άμστερνταμ, όπου για πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των 10.000 συμμετεχόντων.

Λίγοι μήνες μόνο μας χωρίζουν από το δέκατο συνέδριο EuroPerio. Για πρώτη φορά, όμως, η περιοδοντολογική κοινότητα περίμενε τέσσερα χρόνια αντί για τρία για να συγκεντρωθεί. Λόγω της πανδημίας SARS-CoV-2, η EFP αποφάσισε στις αρχές του φθινοπώρου του 2020 να αναβάλει για έναν χρόνο το EuroPerio10. Κρίνοντας εκ των υστέρων, ήταν σωστή αυτή η απόφαση και πιστεύετε ότι θα μπορέσει να γίνει το συνέδριο τον Ιούνιο;

Όταν άρχισε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, ήμασταν ευχαριστημένοι που είχαμε άλλον έναν χρόνο μέχρι το EuroPerio. Γρήγορα όμως έγινε σαφές ότι αυτή η πανδημία θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που αναμενόταν αρχικά, έτσι η οργανωτική επιτροπή του EuroPerio10 μαζί με την EFP έσπευσαν να αναβάλουν το συνέδριο για ένα έτος (και συνεπώς, και τα μελλοντικά συνέδρια EuroPerio θα διεξάγονται ένα έτος αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό). Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το συνέδριο που όλοι περιμένουμε τον Ιούνιο του 2022. Έτσι λοιπόν, το EuroPerio, οι ‘Ολυμπιακοί’ των οδοντιατρικών συνεδρίων, αυτή τη φορά θα διεξαχθεί 4 χρόνια μετά από το προηγούμενο του Άμστερνταμ, ακριβώς όπως και οι  Ολυμπιακοί Αγώνες!

Γενικά, τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να ήταν μεγάλη πρόκληση για μία επιστημονική κοινότητα όπως η EFP. Πόσο άλλαξε η συνεργασία καθώς μαινόταν η κρίση του COVID-19;

Η πανδημία μείωσε δραστικά τον αριθμό και τη συχνότητα των ασθενών που επισκέπτονται τα οδοντιατρεία. Ο φόβος της μετάδοσης του ιού και συχνά η παραπληροφόρηση εμπόδισαν πολλούς ανθρώπους να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Η EFP αισθάνθηκε ότι ήταν σκόπιμο να δώσει στις συνδεδεμένες εταιρείες της, και στους 16.000 επαγγελματίες στοματικής υγείας που αυτές εκπροσωπούν, ένα πρωτόκολλο ασφαλείας κατά του Covid-19, ώστε να τους βοηθήσει να συνεχίσουν να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες. Επίσης, αρχίσαμε μία καμπάνια για να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να πηγαίνει στον οδοντίατρο και να συνεχίσει  να φροντίζει τη στοματική του υγεία.

Η επιστημονική κοινότητα και η εκπαίδευση στηρίζονται πάρα πολύ στην προσωπική αλληλεπίδραση και τη δικτύωση. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, παρά μόνο αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη συναναστροφή – εικονική επικοινωνία και εκπαίδευση αντί της ανταλλαγής γνώσεων με φυσική παρουσία.

Τον Ιούνιο του 2021, η EFP άρχισε μια σειρά διαδικτυακών επιστημονικών συνεδριών για να καλύψει το κενό έως την επόμενη διά ζώσης διοργάνωση το 2022 – δηλ. το EuroPerio10. Τι απήχηση είχε αυτή η σειρά EuroPerio Series; Και αυτές οι online συνεδρίες αποδείχθηκαν τελικά βιώσιμη εναλλακτική αντί των εκδηλώσεων με φυσική παρουσία;

Μετά την αναβολή του συνεδρίου για έναν χρόνο, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον και να συνεχίσουμε την προβολή του EuroPerio10 αντί να τα παγώσουμε όλα και να συνεχίσουμε έναν χρόνο αργότερα. Γνωρίζαμε ότι η παγκόσμια κοινότητα περιοδοντολογίας περίμενε με ενθουσιασμό το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες του χώρου της περιοδοντολογίας σε όλον τον κόσμο είχαν έρθει αντιμέτωποι με μία έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης με φυσική παρουσία. Θελήσαμε να συνεχίσουμε να προωθούμε το συνέδριο του Ιουνίου του 2022 ανατρέχοντας στις προηγούμενες διοργανώσεις του συνεδρίου στο παρελθόν, αλλά και αναδεικνύοντας διάφορα θέματα του επιστημονικού προγράμματος του EuroPerio10 που είχε ήδη δημοσιευθεί. Με άλλα λόγια, συμβάλαμε στην προώθηση του συνεδρίου προσφέροντας επιστημονική εκπαίδευση. Ένας δεύτερος στόχος της διαδικτυακής σειράς EuroPerio Series ήταν να επεκτείνουμε την εμβέλεια της εκπαίδευσης της EFP προσεγγίζοντας ένα κοινό που δεν είχε παρακολουθήσει πριν συνέδρια της EFP.

Ξεκινήσαμε με μία δωρεάν εναρκτήρια εκδήλωση τον Ιούνιο του 2021, η οποία φιλοξενήθηκε στον χώρο διεξαγωγής του EuroPerio10 στην Κοπεγχάγη (το Bella Centre) την ημέρα που επρόκειτο να διεξαχθεί το συνέδριο. Αυτή η εκδήλωση με τίτλο “Mucogingival Surgery-from Amsterdam to Copenhagen” χρησιμοποίησε το θρυλικό ζωντανό χειρουργείο από το EuroPerio9 του Άμστερνταμ ως εφαλτήριο για να εξεταστεί και να συζητηθεί μία σειρά κλινικών προβλημάτων με ένα πάνελ διάσημων ειδικών στην ουλοβλεννογόνια χειρουργική.

Περισσότερα από 2.000 άτομα από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν αυτή την online εκδήλωση. Συνεχίσαμε με μηνιαίες συνεδρίες οι οποίες είναι προσβάσιμες δωρεάν για όσους έχουν ήδη κάνει εγγραφή στο EuroPerio10.

Το feedback από αυτές τις συνεδρίες ήταν θετικό, αλλά ξέρουμε ότι, αν και η εικονική εκπαίδευση είναι ένα κατάλληλο υποκατάστατο, ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τις διά ζώσης συναθροίσεις.

Το EuroPerio9 προσέλκυσε τον αριθμό ρεκόρ των 10.232 περιοδοντολόγων, οδοντιάτρων, φοιτητών οδοντιατρικής, και ειδικών στοματικής υγιεινής, καθώς και άλλων επαγγελματιών του οδοντιατρικού χώρου, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων μέχρι σήμερα. Περιμένετε παρόμοιο αριθμό και φέτος;

Το EuroPerio εστιάζει στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Ο λόγος για τον οποίο το συνέδριο έχει όλο και μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων είναι απλά επειδή πρόκειται για το κορυφαίο συνέδριο περιοδοντολογίας και οδοντικών εμφυτευμάτων παγκοσμίως, με τους καλύτερους ομιλητές, τα πιο σύγχρονα θέματα, και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης με συναδέλφους από όλον τον κόσμο.

Όπως ανέφερα πριν, απώτατος στόχος μας είναι να κάνουμε το συνέδριο όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο σε όλους στον κόσμο της περιοδοντολογίας. Σε ποιον βαθμό όμως θα αντιμετωπίσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή παρόμοια προβλήματα τον Ιούνιο όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Δεν έχουμε ποτέ έρθει αντιμέτωποι με κατάσταση σαν τη σημερινή πανδημία, επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα ήταν ένας ρεαλιστικός αριθμός συμμετεχόντων για το φετινό συνέδριο.

Στόχος μας όμως είναι να οργανώσουμε το καλύτερο EuroPerio που έχει γίνει ποτέ, και αν πλησιάσουμε το ρεκόρ συμμετοχής που είχαμε στο Άμστερνταμ το 2018, θα είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι.

Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι επαγγελματίες του οδοντιατρικού χώρου παρακολουθώντας το EuroPerio10;

Μπορούν να μάθουν από τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο, με περισσότερους από 120 κορυφαίους ομιλητές από ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορούν να εκσυγχρονίσουν και να διευρύνουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους με έγκριτες και υπερσύγχρονες παρουσιάσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα της περιοδοντολογίας και εμφυτευματολογίας. Μπορούν να επιλέξουν από μια τεράστια ποικιλία θεμάτων και προσεγγίσεων, με τη βεβαιότητα ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει μια συνεδρία τέλεια για εκείνους. Μπορούν να δικτυωθούν καλύτερα, να αναπτύξουν σχέσεις με συναδέλφους, να συζητήσουν ιδέες, να καταρτίσουν σχέδια. Μπορούν να βρουν τις πιο πρόσφατες προτάσεις από τον κλάδο της οδοντιατρικής. Μπορούν να απολαύσουν ένα ζωντανό συνέδριο σε μια υπέροχη πόλη. Με λίγα λόγια, επί τέσσερις ημέρες μπορούν να δουν πώς θα είναι η περιοδοντολογία και η εμφυτευματολογία τα επόμενα χρόνια.

Με τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν ακόμα, θα υπάρχουν ευκαιρίες δικτύωσης;

Θα εφαρμόσουμε – όχι μόνο για τις ευκαιρίες δικτύωσης – όποιο μέτρο υγιεινής και ασφάλειας θα επιβάλλει η λογική και η υπευθυνότητα τις ημέρες που θα διεξαχθεί το συνέδριο. Προγραμματίζουμε ευκαιρίες δικτύωσης, όπως η εναρκτήρια εκδήλωση και δεξίωση, το δείπνο των ομιλητών την Τετάρτη και η επίσημη βραδιά του συνεδρίου το Σάββατο. Όμως, δεν έχουμε ακόμα προγραμματίσει το party του συνεδρίου για την Πέμπτη – αυτό το casual party μετά τις εργασίες του συνεδρίου, που θεσπίστηκε στο EuroPerio8 στο Λονδίνο το 2015 και στο Άμστερνταμ το 2018 προσέλκυσε 2.500 συμμετέχοντες. Προς το παρόν, δεν έχουμε την σιγουριά ότι θα επιτρέπονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά θα φροντίσουμε οι συμμετέχοντές μας να μην στερηθούν τις ευκαιρίες δικτύωσης εκτός από την εκπαίδευση και την επιστήμη.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη Βιωσιμότητας της EFP, η EFP έχει ανακοινώσει ότι το φετινό EuroPerio θα είναι πιο βιώσιμο. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες;

Στην EFP, αντιλαμβανόμαστε τη βιωσιμότητα όχι μόνο ως περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά ως μια ευρύτερη πρόκληση στον τρόπο που λειτουργούμε και σκεφτόμαστε. Είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Συχνά κάποιες μικρές αλλαγές έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο και συμβάλλουν στο να αλλάξουν τα πράγματα. Για το EuroPerio10, έχουμε στόχο να μειώσουμε το έντυπο υλικό του συνεδρίου κατά 50%. Όταν είναι απολύτως απαραίτητα, τα έντυπα θα κατασκευαστούν από ανακυκλωμένο χαρτί. Οι αναδέτες που θα χρησιμοποιήσουμε θα φτιαχτούν μόνο από ανακυκλωμένο τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Επιπλέον, όσοι εγγραφούν στο EuroPerio10 θα λάβουν εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα στο πακέτο της εγγραφής τους, και όλοι οι ομιλητές που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη θα αντισταθμίσουν τις εκπομπές άνθρακα των πτήσεών τους.

Εσείς προσωπικώς σε τι προσβλέπετε;

Προσωπικά, ανυπομονώ να κάνουμε το καλύτερο Europerio που έχει γίνει ποτέ, με τα καλύτερα στοιχεία της επιστήμης, της κλινικής πράξης και της καινοτομίας, αλλά και να βρεθούμε με συναδέλφους και φίλους μετά από πάρα πολύ καιρό, και ναι, κυρίως να περάσουμε καλά, και μέσα και έξω από το Bella Center στην Κοπεγχάγη!

 

*Αναδημοσίευση από Dental Tribune Greece, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, τόμος 18-τεύχος 89

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

INJECTION MOLDING TECHNIQUE

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13/10/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Sale!

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024