Προσθετική επί εμφυτευμάτων από το απλό στο πολύπλοκο

Λευτέρης Λαγουτάρης

Προσθετική επί εμφυτευμάτων από το απλό στο πολύπλοκο

Πώς γίνεται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να μάθει κανείς τόσα πολλά για τις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις;

Ο Καθηγητής της Οδοντιατρικής σχολής και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος Επανορθωτικής Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ Στρατής Παπάζογλου πήγε βήμα-βήμα τους συμμετέχοντες σε ένα επιεμφυτευματικό ταξίδι. Ένα σχέδιο θεραπείας είναι σαν ένα πλοίο. Για να πάει καλά χρειάζεται να σχεδιαστεί η σωστή πορεία εξ αρχής και πρέπει να έχει καλό και γνώστη καπετάνιο που να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες, να αποφεύγει τις κακοτοπιές αλλά να ξέρει να διαχειρίζεται και τις φουρτούνες, όταν και αν αυτές προκύψουν. Σε μια οδοντιατρική ομάδα καπετάνιος είναι αυτός που θα κάνει το προσθετικό κομμάτι της εργασίας. Η επιεμφυτευματική προσθετική λοιπόν αρχίζει πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, διότι αυτό που προηγείται όλων είναι η προσθετική μελέτη του κάθε περιστατικού. Τι χρειάζεται να προσέξουμε; Πού είναι η κατάλληλη θέση για ένα εμφύτευμα; Τι μήκος και διάμετρο να έχει; Διαφέρει αν έχουμε μερική ή ολική νωδότητα; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο Χειρουργός για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος; Τι ρόλο παίζει ο φαινότυπος των ούλων και πώς επηρεάζει την εμφάνιση της αποκατάστασης και τη μακροβιότητα του εμφυτεύματος; Πώς και πότε διαμορφώνεται το σχήμα των ούλων γύρω από την αποκατάσταση; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποτύπωσης των εμφυτευμάτων; Αναλογικά ή Ψηφιακά; Τι αποκαταστατικά υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Πότε γίνεται η κάθε εργασία; Αυτά και πολλά άλλα τέτοια ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο οδοντίατρος που ασχολείται με τις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις σε καθημερινή βάση· και όλα αυτά πριν καν τοποθετηθεί το εμφύτευμα .

Την πρώτη μέρα του διημέρου εξηγήθηκαν οι βασικές αρχές, κυρίως από προσθετικής απόψεως, που χρειάζεται να έχουμε στο νου μας, όταν πρόκειται να βάλουμε ένα εμφύτευμα. Με λεπτομέρεια εξηγήθηκαν η μελέτη της αξονική τομογραφίας, βασικό και απαραίτητο εργαλείο για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, προσθετική μελέτη επί της αξονικής και η κατασκευή χειρουργικού νάρθηκα για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο σημείο που εξυπηρετεί την προσθετική εργασία με χρήση κατάλληλου λογισμικού. Ακόμα, επισημάνθηκε το πώς διαφοροποιείται από τα δόντια, η σύγκλειση επί εμφυτευμάτων. Μέσα από πληθώρα περιστατικών δόθηκαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ο τρόπος να τα ξεπεράσουμε με εργαλεία και υλικά που ήδη υπάρχουν στο ιατρείο μας. Αυτό μας γλυτώνει από αρκετό άγχος, δείχνει στον ασθενή ότι είμαστε γνωστές και κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του, άρα περισσότερους ασθενείς, και μας γλυτώνει και αρκετά χρήματα, μιας και οι επισκέψεις ελαττώνονται και η επαφή με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο είναι πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα μπορούμε να κατασκευάσουμε τη μεταβατική επιεμφυτευματική εργασία στο ιατρείο και να την προσαρμόσουμε επί εμφυτεύματος χωρίς να χρειάζεται να έχουμε προκατασκευασμένη από το εργαστήριο. Στο πρακτικό της πρώτης μέρας οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στην αποτύπωση επί εμφυτευμάτων με άξονες αποτύπωσης ανοικτού δισκαρίου τους οποίους συνέδεσαν με νήμα και bis-acryl composite resin, καθώς και κλειστού δισκαρίου. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη ψηφιακής αποτύπωσης επί εμφυτευμάτων με το medit scanner, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ψηφιακής vs αναλογικής αποτύπωσης. Επιπλέον οι συμμετέχοντες έμαθαν να αποτυπώνουν περιστατικά ολικής νωδότητας επί 4 εμφυτευμάτων με χρήση ατομικού δισκαρίου και υλικού καταγραφής δήξης bite registration material.

Η δεύτερη μέρα αφορούσε πιο πολύπλοκα σχέδια θεραπείας. Ολικές και μερικές νωδότητες, ασθενείς που δεν έχουν χώρο για την τοποθέτηση εμφυτεύματος, ασθενείς με ελάχιστο οστούν και ασθενείς που βάζουν περιορισμούς (οικονομικούς, χρονικούς κλπ.) στη θεραπεία.

Μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν:

*Αποκατάσταση προσθίων ελλειπόντων δοντιών με εμφυτεύματα και προβλήματα στην αισθητική ζώνη.

*Διαμόρφωση των μαλακών ιστών με τη χρήση μεταβατικών αποκαταστάσεων, αποτύπωση των διαμορφωμένων ούλων και μεταφορά του επιθυμητού σχήματος στο εργαστήριο με εξατομικευμένο άξονα αποτύπωσης. Διαμορφώνοντας τα ούλα με μεταβατική την ώρα του χειρουργείου ελαττώνουμε τις φορές που θα χρειαστεί να επέμβουμε χειρουργικά. Αυτό συνεπάγεται λιγότερα ραντεβού, πιο αισθητικές αποκαταστάσεις, λιγότερος χρόνος μέχρι την τελική αποκατάσταση, αφού δεν χρειάζεται να πιέζουμε τους ιστούς ξανά και ξανά σε διαφορετικά ραντεβού για να πάρουν τα ούλα το επιθυμητό σχήμα, και λιγότερη αναισθησία.

*Αναφορά σε πιθανά συμβάματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, όπως χαλάρωση και θραύση βιδών και τεχνικές αφαίρεσής τους.

*Αποκαταστάσεις ολικής νωδότητας με ακίνητες προσθέσεις και επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων (locators ή δοκοί).

*Πότε προτιμούμε άμεση, μεθύστερη ή καθυστερημένη φόρτιση.

Στο πρακτικό της δεύτερης μέρας οι συμμετέχοντες δημιούργησαν μια κοχλιουμένη μεταβατική στεφάνη από PMMA σε τομέα της άνω γνάθου κολλώντας τη μεταβατική στεφάνη με προσωρινό κύλινδρο φτιαγμένο από PEEK για προσομοίωση της άμεσης φόρτισης. Έγινε επίδειξη κατασκευής κοχλιούμενης προσωρινής γέφυρας PMMA 3 δοντιών επί 2 εμφυτευμάτων σε οπίσθια δόντια της άνω γνάθου. Κλείνοντας την πρακτική εξάσκηση, οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να δημιουργούν εξατομικευμένο άξονα αποτύπωσης για να μεταφέρουν στο εργαστήριο το ακριβές σχήμα της βλεννογόνιας επιφάνειας της μεταβατική τους εργασίας, ώστε να κατασκευαστεί και η τελική αποκατάσταση στο ίδιο σχήμα και να διατηρηθεί η διαμόρφωση των μαλακών ιστών που κοπιάσαμε να πετύχουμε.

Και τις 2 μέρες οι ερωτήσεις ήταν πολλές και απαντήθηκαν όλες! Οι συμμετέχοντες άδραξαν κάθε ευκαιρία να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν από τον καθηγητή Παπάζογλου και με βεβαιότητα ο καθένας ανέβηκε από το επίπεδο του πολλά σκαλοπάτια πάνω. Ήταν ένα άκρως διδακτικό, επιμορφωτικό και life coaching διήμερο σεμινάριο. Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν και ευχόμαστε να σας δούμε και σε άλλο σεμινάριο! Οφείλουμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο…

Το επόμενο σεμινάριο του κύριου Παπάζογλου διεξάγεται το Νοέμβριο του 2023.

Το επόμενο σεμινάριο του κύριου Παπάζογλου διεξάγεται το Νοέμβριο του 2023.

2ήμερο Σεμινάριο Προσθετική επί Εμφυτευμάτων - Από το απλό στο πολύπλοκο (Αθήνα)

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

INJECTION MOLDING TECHNIQUE

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13/10/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Sale!

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024