Ο oρθοδοντικός ασθενής

Η Tabitha Acret εξηγεί πώς το πρωτόκολλο GBT έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο θεραπείας των ορθοδοντικών ασθενών της.

 

«H καρδιά μου σφίγγεται λίγο όταν βλέπω έναν έφηβο ασθενή σε ενεργό ορθοδοντική θεραπεία να έχει κλείσει ραντεβού σε εμένα». Ποιός θα προχωρούσε περαιτέρω; Θα ήταν ένα στόμα γεμάτο υπολείμματα τροφών επάνω στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς και έντονη αιμορραγία των ούλων; Θα το έβλεπα αδύνατο να έχω πρόσβαση στις χρωστικές γύρω από τα σιδεράκια ή να σκεφτώ ότι ο ασθενής μου μόλις κατανάλωσε ένα πακέτο γαριδάκια. Συνήθως θα ανακαλύψω ότι αυτός ή αυτή απλά δεν έχει βουρτσίσει τα δόντια του από την τελευταία φορά που τον είδα.

Είμαι συνηθισμένη να παραβλέπω τέτοιον τύπο ασθενούς, όχι απλά επειδή μπορώ να βρω αρκετό φαγητό στα σιδεράκια τους αλλά επειδή δεν ήμουν ποτέ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που επιτύγχανα μετά το πέρας του καθαρισμού.

Πολύ συχνά, ένιωθα υπό πίεση για να καθαρίσω τα δόντια τους μέσα στο χρονικό πλαίσιο ενός «παιδικού» ραντεβού, ενώ δεν είχα ποτέ την αίσθηση ότι τα είχα αφαιρέσει όλα. Ένιωθα πάντα απογοητευμένη να προσπαθώ να περάσω το ξέστρο του υπερήχου γύρω από τα σιδεράκια, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσω μία χειρολαβή και μία πάστα για να αφαιρέσω την επίμονη και κολλώδη ώριμη πλάκα από τις συνδέσεις και την πλευρά κοντά στα ούλα των μηχανισμών. Καθώς εργαζόμουν μανιωδώς, έβλεπα τον ασθενή στην έδρα; αίμα, δάκρυα και ιδρώτας και από τους δυο μας σε ένα ραντεβού με ανεπαρκές αποτέλεσμα!

 

Η καλή στοματική υγιεινή σημαντική για τον ορθοδοντικό ασθενή

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για επιτυχημένες ορθοδοντικές θεραπείες. Χωρίς καλή στοματική υγιεινή, το αποτέλεσμα ενός ασθενούς δεν θα είναι το επιθυμητό. Αυτό με απογοητεύει. Σε ένα άρθρο περιοδικού από τους Lovrov S, &συν. (2007),1 παρουσιάστηκε ότι “παρά τις βελτιώσεις σε υλικά και προληπτικέςπροσπάθειες, οι ορθοδοντικές θεραπείες συνέχιζαν να ενέχουν αξιοσημείωτο κίνδυνο απομεταλλικοποίησης της αδαμαντίνης. Οι προσπάθειες πρόληψης κάθεασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φθορίου είναι κεφαλαιώδους σημασίας στην πρόληψη των λευκών κηλίδων”. Σε ένα άλλο άρθρο, από τους Ren, &συν. (2014),2 παρουσιάστηκε ότι “η υψηλή ανάγκη θεραπείας και η εμφάνιση επιπλοκών πουσχετίζονται με το βιοϋμένιο και χρήζουν επαγγελματικής φροντίδας, μετατρέπουν τις ορθοδοντικές θεραπείες σε μια δυνητική απειλή της δημόσιας υγείας”. Γνωρίζοντας τη σημασία του να είναι ένας επαγγελματικός καθαρισμός καλός και να αφαιρεθεί όλο το βιοϋμένιο,  αυτό προσέθεσε απλά στο άγχος μου. Ήξερα ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να αφαιρέσω όλο το βιοϋμένιο και ότι θα υπήρχαν περιοχές γύρω από τα σιδεράκια που το ξέστρο υπερήχων και το ελαστικό κυπελλοειδές στίλβωσης δεν θα είχαν πρόσβαση. Μετά, αν προσθέσεις τον συνδυασμό ότι ο ασθενής έχει ήδη μερικώς απασβεστιωμένη αδαμαντίνη εκεί που ο υπέρηχος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, τότε η απογοήτευση και η δυσκολία του ραντεβού διπλασιάζονται ξανά.

 

Σε αναζήτηση μίας καλύτερης λύσης

Συνδυάζοντας όλα τα ανωτέρω προβλήματα ήθελα να βρω μία καλύτερη λύση. Θέλω να παρέχω στους ασθενείς μου την καλύτερη δυνατή θεραπεία και δεν θέλω να φεύγουν από τα ραντεβού τους με βιοϋμένιο ακόμα παγιδευμένο στις συνδέσεις. Μετά την αρχική ανακάλυψη της επιτυχίας με το AIRFLOW® (EMS) για τους ασθενείς με εμφυτεύματα, με ενδιέφερε να δω τι θα προσέφερε στους ορθοδοντικούς μου ασθενείς.

Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι χρησιμοποιώντας το AIRFLOW σε συνδυασμό με την καθοδηγούμενη αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου, είχα εκπληκτικά αποτελέσματα. Εάν με ρωτούσατε πριν το AIRFLOW να αποκαλύψω την πλάκα στους ορθοδοντικούς μου ασθενείς, μπορεί να σκεφτόμουνα ότι ή είστε τρελοί ή με μισείτε. Πριν το AIRFLOW, δεν ήθελα να αποκαλύπτω την πλάκα στους ασθενείς μου με ορθοδοντικούς μηχανισμούς καθώς αυτό θα αποτελούσε απόδειξη ότι άφησα περιοχές με βιοϋμένιο λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε αυτές. Τώρα αποκαλύπτω την πλάκα σε κάθε ασθενή μου ως ένα από τα «8 βήματα» του πρωτοκόλλου της καθοδηγούμενης αντιμετώπισης του μικροβιακού φορτίου.

 

Καθοδηγούμενη αντιμετώπιση μικροβιακού φορτίου

Εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της καθοδηγούμενης αντιμετώπισης του μικροβιακού φορτίου, επιτυγχάνετε προβλέψιμη απομάκρυνση του βιοϋμενίου με 100% και 360 μοίρες προσβασιμότητα. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό γύρω από την ουλοδοντική σχισμή, δεν υπάρχει μεταβολή της επιφάνειας των μηχανισμών και όχι μόνο είναι πιο άνετο για τον ασθενή αλλά και με καλύτερα αποτελέσματα!

Αισθάνομαι τόσο πολύ ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνω όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ραντεβού αλλά λόγω του ότι τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για τον ασθενή αναφορικά με την παρακίνηση και εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερα. Όχι μόνο και ο ασθενής και εγώ βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά είναι επίσης κλινικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας το αποκαλυπτικό διάλυμα της πλάκας για την καθοδηγούμενη απομάκρυνση του βιοϋμενίου δείχνει καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Οι Botti & συν. 2010,3 Bastendorf & συν. 2016,4 και Viorica & συν 2013,5 τεκμηριώνουν υψηλότερη αποδοτικότητα στην επαγγελματική πρόληψη όταν αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση αποκαλυπτικού παράγοντα. Στη μελέτη των Viorica & συν, DentalPlaqueClassification, Formation and Identification,5 καταδείχθηκε ότι “η διάγνωση της οδοντικής πλάκας με τη χρήση διαλυμάτων χρωστικής είναι ένας από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για τη διάγνωση της οδοντικής πλάκας, που διευκολύνει την επακόλουθη αφαίρεσή της υπό διαρκή έλεγχο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Χρησιμοποιώντας το AIR-FLOW, η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας προσεγγίζει το ποσοστό του 100%”.

 

Περισσότερο από καθαρισμό ορθοδοντικών μηχανισμών

Οι άλλοι δύο σημαντικοί λόγοι του γιατί να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο της καθοδηγούμενης αντιμετώπισης του μικροβιακού φορτίου είναι ότι είναι εντυπωσιακό για τους ορθοδοντικούς ασθενείς όπως επίσης και στις συνήθεις διαδικασίες πρόληψης. Ο πρώτος είναι η μακροχρόνια διατήρηση της υγείας της αδαμαντίνης και των ούλων. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία AIR- FLOW σε συνδυασμό με τη σκόνη AIRFLOW PLUS, γνωρίζω ότι παρέχω τη λιγότερη δυνατή βλάβη στην αδαμαντίνη και στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς των ασθενών. Σε μία μελέτη με τίτλο “A clinical comparison of the efficacy and efficiency of two professional prophylaxis procedures in orthodontic patients,6 οι Ramaglia & συν έδειξαν ότι  “Σε ορθοδοντικούς ασθενείς, η χρήση του AIRFLOW για στίλβωση είναι πιο ασφαλής, αποδοτική και αποτελεσματική στην αφαίρεση χρωστικών και οδοντικής πλάκας συγκριτικά με τα ελαστικά κυπελλοείδη και την ελαφρόπετρα”.

 

Το δεύτερο σπουδαίο πράγμα είναι ότι τώρα έχω χρόνο για να ολοκληρώσω την εργασία μέσα στον χρόνο του ραντεβού. Δεν το αισθανόμουν αυτό ούσα υπό πίεση. Συνήθιζα να καθυστερώ σε τέτοια ραντεβού και τώρα τελειώνω εύκολα εντός χρόνου. Η μελέτη με τίτλο “Effects of an air-powder polishing system on orthodontically bracketed and banded teeth, 7 των Barnes & συν. έδειξε ότι “η αεροαποτριβή γύρω από ορθοδοντικούς μηχανισμούς και περιδέσεις δεν ήταν μόνο αποτελεσματική αλλά και χρονικά αποδοτική. Δεν υπήρχαν καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις σε κάποιο από τα συνθετικά υλικά ή κονίες σε σύγκριση με το ελαστικό κυπελλοειδές και την ελαφρόπετρα”.

 

Συμπεράσματα

Χρησιμοποιώντας την καθοδηγούμενη αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου  με την τεχνολογία AIRFLOW σε συνδυασμό με τις κατάλληλες οδηγίες στοματικής υγιεινής στο σπίτι και παρακίνηση, παρέχω τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς μου. Λατρεύω την καθοδηγούμενη αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου; άλλαξε τη στάση μου απέναντι στη θεραπεία, τα θεραπευτικά μου αποτελέσματα και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των ασθενών μου. Η καθοδηγούμενη αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη οδοντιατρική πρακτική; αποτελεί το πρότυπο φροντίδας που όλοι πρέπει να επιτύχουμε.

Για πληροφορίες για την EMS και την καθοδηγούμενη αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.emsdental.com

 

Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Τabitha Acret είναι μία εξειδικευμένη υγιεινολόγος και αποτελεί μέρος της οδοντιατρικής βιομηχανίας για 20 έτη.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Lovrov S, Hertrich K, Hirschfelder U. Enamel Demineralization during Fixed Orthodontic Treatment – Incidence and Correlation to Various Oral-hygiene Param- eters. J Orofac Orthop. 2007 Sep;68(5):353-63.
  2. Ren Y, Jongsma MA, Mei L, van der Mei HC, Busscher HJ. Orthodontic treatment with fixed appliances and biofilm formation – a potential public health threat? Clin Oral Investig. 2014 Sep;18(7):1711-8.
  3. Botti RH, Bossù M, Zallocco N, Vestri A, Polimeni A. Effectiveness of plaque indicators and air polishing for the sealing of pits and fissures. Eur J Paediatr Dent. 2010 Mar;11(1):15-8.
  4. Schwarz F, Becker K, Bastendorf KD, Cardaropoli D, Chatfield C, Dunn I, Fletcher P, Einwag J, Louropoulou A, Mombelli A, Ower P, Pavlovic P, Sahrmann P, Salvi GE, Schmage P, Takeuchi Y, Van Der Weijden F, Renvert S. Recommenda- tions on the clinical application of air polishing for the management of peri-implant mucositis and peri-implantitis. Quintessence Int. 2016 Apr;47(4):293-6. doi: 10.3290/j.qi.a35132.
  5. Chetrus V, Ion I.R. Dental Plaque – Classification, Formation and Identification. Int J Med Dent. Apr-Jun 2013, Vol. 17 Issue 2, p139-143. 5p.
  6. Ramaglia L, Sbordone L, Ciaglia RN, Barone A, Martina R. A clinical comparison of the efficacy and efficiency of two professional prophylaxis procedures in ortho- dontic patients. Eur J Orthod. 1999 Aug;21(4):423-8.
  7. Barnes CM1, Russell CM, Gerbo LR, Wells BR, Barnes DW. Effects of an air-powder polishing system on orthodontically bracketed and banded teeth. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 1990 Jan;97(1):74-81.
Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 15-16/06/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024