O οδοντίατρος εμφανίστηκε στο γραφείο Δευτέρα πρωί αργοπορημένος 15 λεπτά. Ήταν κουρασμένος από αυπνία και πονούσε σε μέση και πλάτη. Μια ελαφριά κατάθλιψη επίσης τον επηρέαζε αρνητικά.
Ήδη από το μεσημέρι έμενε πίσω στο πρόγραμμα του. Με δύο ασθενείς στην καρέκλα και άλλους ασθενείς στην αίθουσα αναμονής, μια στεφάνη δεν κάθησε σωστά και έσπασε. Ο οδοντίατρος σηκώθηκε, πέταξε την στεφάνη άφησε το χειρουργείο και μπήκε στο μπάνιο. Όταν ο βοηθός του πήγε να τον βρει, φώναξε μέσα από την πόρτα να ακυρώσει όλους τους ασθενείς του για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ο οδοντίατρος ήρθε αντιμέτωποςμε εργασιακή εξουθένωση, γνωστή και ως burnout. Και ενώ το παράδειγμά του μπορεί να είναι ακραίο, το burnout είναι ένα πολύ πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα που πλήττει το επάγγελμά του οδοντιάτρου.
Συναντάται πολύ πιο συχνά από όσο πιστεύετε.
Σύμφωνα με μια μελέτη, το 84% των οδοντιάτρων έχουν αναφέρει αισθήματα εξάντλησης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 26% των βοηθών οδοντιάτρων έχουν επίσης υποστεί εξάντληση. Ακόμα κι αν οι έρευνες να διαφέρουν στα ακριβή ποσοστά, τα στοιχεία δείχνουν σαφώς αυξημένη τάση εξουθένωσης και στους οδοντοτεχνίτες.
Ο Sherri Bourg Carter, PsyD, περιγράφει την εξάντληση ως “κατάσταση χρόνιου στρες που οδηγεί σε σωματική και συναισθηματική εξάντληση, κυνισμό, απόσπαση και αισθήματα αναποτελεσματικότητας και έλλειψης ολοκλήρωσης.”
Τα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία, κόπωση, ζάλη, κρυολογήματα, ημικρανίες, μυϊκούς πόνους, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και το συναίσθημα ότι δεν υπάρχει σκοπός στη ζωή. Το burnout προκύπτει όταν οι αξίες μας έρχονται σε σύγκρουση με αυτό που κάνουμε και όταν απειλούνται οι διαθέσιμοι πόροι μας.
Η έρευνα που διεξήχθη στους οδοντιάτρους δείχνει ότι με βάση την κλίμακα προσωπικότητας Myers Briggs, τρεις τύποι προσωπικότητας αντιμετωπίζουν χαμηλότερα επίπεδα Burnout (“καψίματος”):
Α. ενδοσκόπηση / αίσθηση / συναίσθημα/ κρίση
ISFJ (= introversion/sensing/feeling/judgement)
Β. εξωστρέφεια / αίσθηση / συναίσθημα / κρίση
ISFJ (=extraversion/sensing/feeling/judgement)
C. εξωστρέφεια / διαίσθηση / συναίσθημα / αντίληψη
ENFP (=extraversion/intuition/feeling/perception)
Οι οδοντίατροι τείνουν να είναι στην πλειοψηφία τους προσωπικότητες:
– ISTJ, ενδοσκόπηση/αίσθηση/σκέψη/κρίση ή
– ESTJ, εξωστρέφεια/αίσθηση/σκέψη/κρίση
προσωπικότητες, οι οποίες συχνά θεωρούνται ως οι προσωπικότητες “Type A” και οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν burnout.
Το θέμα είναι ότι οι οδοντίατροι είναι άτομα με εργασίες που μπορεί να τους προκαλούν άγχος καθώς εργάζoνται σε συνήθως μικρά & σκοτεινά δωμάτια με το μέγεθος του χώρου να κάνει την διαφορά μιας και προσπαθούν να κάνουν περισσότερα μέσα σε λιγότερο χρόνο. Επιπλέον, η έμφυτη προσπάθειά τους για να φτάσουν την τελειότητα στο έργο τους, αυξάνει την πιθανότητα να βιώσουν εξάντληση.
Πώς αντιμετωπίζεται το burnout;
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε αν πάσχετε από burnout. Αυτό μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία με ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης γνωστό ως κλίμακα επαγγελματικής ποιότητας ζωής (Professional Quality of Life Scale).
Κάντε το περιβάλλον εργασίας σας ενδυναμωτικό.
Ένα περιβάλλον εργασίας στο οποίο υπάρχει υψηλό επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού και ο καθένας στην ομάδα αισθάνεται ασφαλής να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους συσχετίζεται στενά με χαμηλότερα επίπεδα burnout.
Ωστόσο πολλά γραφεία εξακολουθούν να προωθούν μια παραδοσιακή ιεραρχία από την κορυφή προς τα κάτω και συχνά αντιμετωπίζουν τα μέλη του προσωπικού με ένα ορισμένο επίπεδο έλλειψης σεβασμού.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το burnout μειώνεται για τους γιατρούς και τις ομάδες όταν η αρνητική επικοινωνία ελαχιστοποιείται και τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονται να επικοινωνούν με εποικοδομητικούς τρόπους. Αναπτύξτε ένα γραφείο που έχει ανοιχτή επικοινωνία και ενθαρρύνει την επικοινωνία προς όλες τις κατευθύνσεις. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για τα κουτσομπολιά και την αρνητική συζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την πιθανότητα εξάντλησης.
Πάρτε τον έλεγχο του προγράμματος σας
Η Δρ Christina Maslach ερεύνησε πρώτη το burnout καί έχει γράψει μόνη της αλλά και σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς τα περισσότερα άρθρα και βιβλία από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το θέμα. Τονίζει ότι ένα από τα κλειδιά για την υπέρβαση της εξουθένωσης είναι να ελέγχετε τα προβλημάτα που προκαλούνται από το φόρτο εργασίας, αξιολογώντας συχνά την ροή των εργασίών σας.
Για τους οδοντιάτρους, αυτό έχει να κάνει με το πρόγραμμα τους.
Πρέπει να εργαστείτε με τρόπο που να λειτουργεί για εσάς. Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα τί σας πάει καλύτερα, συνεχίστε να αλλάζετε το πρόγραμα σας μέχρι να βρείτε κάτι που λειτουργεί καλά σε εσάς προσωπικά.
Ενας ενδοντολόγος για παράδειγμα έκανε καθημερινά δύωρα γεύματα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, έτρωγε, διαλογιζόταν και κοιμόταν. Υπάρχουν οδοντίατροι που βάζουν στο πρόγραμμα τους την γυμναστική και άλλοι που δουλεύουν σε πολλές θέσεις χωρίς ούτε ενα μεσημεριανό διάλειμμα. Το κλειδί είναι να αφαιρέσετε τα προβλήματα που προκαλούνται από τον φόρτο εργασίας με το να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Ο φόρτος εργασίας μπορεί να αυξήσει την εξάντληση, γι αυτό διαχειριστείτε το πρόγραμμά σας και μειώσετε τους κινδύνους.
Πρέπει να αισθάνεσθε ότι αμοίβεστε όσο σας αξίζει
Αν είχατε ποτέ στιγμές που αισθανόσασταν ότι δουλεύατε σκληρά αλλά χωρίς ανταμοιβή, πιθανά να νοιώθατε το συναίσθημα της εξουθένωσης.
Η οδοντιατρική μπορεί να είναι εξαιρετικά επικερδής. Ωστόσο, εάν δεν παίρνετε ρεπό, δεν κάνετε οικονομία για τη συνταξιοδότηση σας και δεν πληρώνεστε όσο σας αξίζει, τα προβλήματα υπερτερούν των ανταμοιβών.
Προσδιορίστε ποιές ανταμοιβές θα ήταν δίκαιες για εσάς και αρχίστε να αποζημιώνετε τον εαυτό σας. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εργαστείτε διαφορετικά ώστε να γίνεται πιο παραγωγικός.
Ίσως πάλι να χρειαστεί να αυξήσετε τις χρεώσεις σας. Όσο συνεχίζετε να πιστεύετε ότι δεν αξίζει να προσπαθήσετε για τις ανταμοιβές σας τόσο μένετε στον λάθος δρόμο.
Συμμετέχετε στην Οδοντιατρική και Διαφοροποιηθείτε
Πολλοί οδοντίατροι δήλωσαν ότι η εκμάθηση μιας νέας τεχνικής ή η συμμετοχή σε ένα ινστιτούτο αναζωογόνησαν την επαγγελματική τους ζωή. Η έρευνα σχετικά με την εξάντληση υποστηρίζει αυτή την πρακτική.
Επιπλέον, αν συνδυάζετε τη δουλειά σας με υποστηρικτικές σχέσεις όπως αυτή με ένα μέντορα ή coach, γίνεστε πιο ανθεκτικοί, πετυχαίνετε περισσότερο και αισθάνεστε περισσότερο ότι αξίζετε.
Τα κέντρα μάθησης όπως το Pankey Institute, LVI Global, Productive Dentist Academy, and Dawson Academy προσφέρουν νέες προοπτικές, νέες ιδέες και υποστήριξη.
Η σύνδεση με το επάγγελμά σας σε νέο ή βαθύτερο επίπεδο μπορεί να ανυψώσει την οδοντιατρική και την καριέρα σας. Μπορείτε επίσης να μάθετε μια νέα τεχνική όπως εμφυτεύματα, αισθητική οδοντιατρική ή λέιζερ.
Διαφοροποιήστε την οδοντιατρική σας και συνδεθείτε ξανά με το επάγγελμά σας αναζωογονώντας το πάθος μέσα σας. Η οδοντιατρική είναι ένα φοβερό επάγγελμα. Εναπόκειται σε εσάς να το υπενθυμίσετε στον εαυτό σας. Ταυτόχρονα θα μειώσετε τις πιθανότητες εξάντλησης.
Βελτιώστε και διατηρήστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία
Η οδοντιατρική είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Εάν ο στόχος σας είναι να μην “καείτε”, πρέπει πρώτα να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η ψυχική και συναισθηματική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργείτε με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Καλό είναι να βρίσκετε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα να ηρεμείτε λίγο χαλαρώνοντας τον νου σας. Το Sounds True είναι ένα application που βοηθάει σε αυτό, όπως επίσης οι όμορφες σκέψεις και η μουσική.
Σειρά σας
Το Burnout προκύπτει από τις συνεχιζόμενες αρνητικές απειλές για τους πόρους που διαθέτουμε: χρόνος, χρήμα, ελευθερία, επικοινωνία, έλεγχος, υγεία και αγάπη. Επικεντρώνοντας σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε, μειώνουμε την πιθανότητα του burnout. Επιπλέον, αγκαλιάζοντας το επάγγελμά μας και προσθέτοντας ποικιλομορφία στο έργο μας, υιοθετούμε μια στρατηγική που μπορεί να αποτρέψει την εργασιακή εξουθένωση στην οδοντιατρική.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/4242-how-to-avoid-dental-burnout
Επερχομενα Events
Σεμινάρια
2ήμερο Σεμινάριο Botox & Dermal Fillers (Αθήνα)
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8-9/02/2025 (Αθήνα)
Συνέδρια
23ο Παμπελοπονησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ημερομηνία διεξαγωγής: 13-15/06/2025
Συνέδρια
Αναλύοντας τη Νέα Πραγματικότητα της Ψηφιακής Μετάβασης
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 25/01/2025
Συνέδρια
A Full Day with Istvan Urban
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 01/02/2025
Σεμινάρια
Χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην καθημερινή οδοντιατρική κλινική πράξη
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 28-29-30/3/2025, Module 2: 30-31/5-1/6/2025, Module 3
Σεμινάρια
Κλινικό Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 7-9/03/2025, Module 2: 03-06/04/2025, Module 3: 5/2025, Module 4: 06/2025, Module 5: 09/2025, Module 6: 10/2025, Module 7: 7-11/11/2025, Module 8: 11/2025, Module 9: 12/2025
Σεμινάρια
Mastering Soft Tissue Surgery, 2025
Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE I 04-06 APR 2025 • MODULE II 19-21 JUNE 2025 • MODULE III 24-26 JUL 2025 • MODULE IV OCT 2025
Σεμινάρια
CBCT Course – CONE BEAM CT ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ – 4ος κύκλος
Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I : 7-8/12/2024 | Module II : 14-15/12/2024 | Module III: 11-12/01/2025 | Module IV: 01-02/02/2025 | Module V: 10-12/02/2025 | Module VI: 21-23/02/2025
Σεμινάρια
CORE_Bioemulation
Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025