Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση των παιδιών στην ορθοδοντική θεραπεία

Πηγή: Διαδίκτυο

By Dental Tribune Greece

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση των παιδιών στην ορθοδοντική θεραπεία

Στη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν έναν αριθμό εφήβων ασθενών, που ταξινομήθηκαν ως φυσιολογικού βάρους ή παχύσαρκοι με βάση το δείκτη σωματικής μάζας, από την έναρξη της θεραπείας τους έως την ολοκλήρωσή της. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, βρέθηκε πως οι ασθενείς που ήταν παχύσαρκοι εμφάνιζαν σημαντικά αυξημένο ποσοστό αρχικής οδοντικής μετατόπισης και χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για να επιτευχθεί η ορθοδοντική διευθέτηση των δοντιών σε σχέση με ασθενείς φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών βιολογικών δεικτών στους ουλικούς ιστούς παχύσαρκων ασθενών πριν την ορθοδοντική θεραπεία.

Ήταν η πρώτη μελέτη αυτού του είδους που εξέτασε τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ορθοδοντικής μετακίνησης δοντιών και δείχνει πως η κατάσταση αυτή σε εφήβους ασθενείς επηρεάζει τους υποστηρικτικούς ιστούς γύρω από το δόντι, σύμφωνα με τους ερευνητές και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας σε παχύσαρκους ασθενείς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα επίπεδα παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις δυτικές κοινωνίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχουν συνδεθεί με πολλαπλά χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής φλεγμονής. Σε μία αξιολόγηση του 2015/2016 βρέθηκε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14% από το ένα εκατομμύριο παιδιών σχολικής ηλικίας ήταν υπέρβαρα και σχεδόν 20% παχύσαρκα.

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News
ΟΛΑ ΤA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ