Η λεύκανση βελτιώνει τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων

Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου καταπολεμά την τερηδόνα

By Dental Tribune Greece

Η λεύκανση βελτιώνει τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων

Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του College of Georgia και του Western University of Health Sciences υποστηρίζουν ότι η τυπική φροντίδα της υγιεινής του στόματος μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές ή με μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν ξηροστομία και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε συσσώρευση πλάκας, τερηδόνα και περιοδοντική νόσο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του Journal of the American Dental Association, η χρήση του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Ο Dr Van Haywood, καθηγητής στο ιατρικό κολλέγιο του Georgia School of Dentistry και εκ των συγγραφέων της ανακοίνωσης, επισημαίνει: «Αυτό που παρατηρήσαμε από τους ασθενείς που πραγματοποιούσαν λεύκανση δοντιών όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι καθώς τους εφαρμόζαμε το συγκεκριμένο συστατικό, τα δόντια τους καθάριζαν και η υγεία των ούλων τους βελτιωνόταν».

Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν για δεκαετίες υπεροξείδιο του καρβαμιδίου για τη λεύκανση των δοντιών όμως η αρχική χρήση της ουσίας ήταν ως στοματικού αντισηπτικού. Αφαιρεί την πλάκα, σκοτώνει τα βακτήρια και ανεβάζει το pH του στόματος πάνω από το σημείο στο οποίο η αδαμαντίνη και η οδοντίνη αρχίζουν να φθείρονται, κάτι που συντελεί σε λιγότερα τερηδονισμένα δόντια.

«Το μυστικό βρίσκεται στο δίσκο», λέει ο Dr Van Haywood. Μετά από μια ολοκληρωμένη εξέταση, ο οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει ένα προσαρμοσμένο λευκαντικό δίσκο που ο ασθενής θα φορά κατά τη νύχτα ή για ορισμένες ώρες της ημέρας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί συγκεκριμένη φόρμουλα χρήσης του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου για τη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Πηγή: www.dentistry.co.uk

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News
ΟΛΑ ΤA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ