Η ευρωπαϊκή ματιά στις ευκαιρίες και τις πιέσεις που δέχεται το οδοντιατρικό επάγγελμα

Το Συμβούλιο των Eυρωπαίων Oδοντιάτρων CED έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις πιέσεις που δέχονται τόσο το ελεύθερο επάγγελμα του οδοντιάτρου όσο καί οι ασθενείς. Οδοντιατρικοί  όμιλοι με καθαρό προσανατολισμό στην συγκεκριμμενη αγορά συχνά θέτουν την ασφάλεια του ασθενή σε κίνδυνο με το να διαχειρίζονται και να συμπεριφέρονται άσχημα σε ασθενείς και εργαζομένους.

Επιπλέον, ενώ το να διαφημίζεται ένας οδοντίατρος απαγορεύεται αυστηρά, οι οδοντιατρικοί όμιλοι μπορούν να έχουν μια πιο επιθετική προσέγγιση στον τομέα της προβολής.

Με αυτό στο νου, οι νομοθέτες κάθε χώρας φέρουν την ευθύνη να θέτουν τους ασθενείς πάνω από όλους και να βεβαιώνονται ότι λαμβάνουν την στοματική φροντίδα που αξίζουν.

Το CED είναι ένας ευρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός σύλλογος, γνωστός παλιότερα ως EU  Dental Liaison Committee, ο οποίος εκπροσωπεί πάνω από 340.000 οδοντιάτρους σε όλη την Ευρώπη.

Στους σκοπούς που υπηρετεί περιλαμβάνονται:

  • η προώθηση των υψηλών στάνταρντς της στοματικής υγείας, της οδοντιατρικής και της οδοντιατρικής θεραπείας
  • η συμβολή στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και
  • η προώθηση των συμφερόντων του οδοντιατρικού επαγγέλματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προς αυτήν την κατεύθυνση το CED[1] εργάζεται ακατάπαυστα όλα αυτά τα χρόνια για την βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και για να θέτει θέματα στους πολιτικούς που αφορούν τους οδοντιάτρους, όπως είναι τα επαγγελματικά προσόντα του οδοντιάτρου, η ασφάλεια των ασθενών, σχεδίαση εργατικού δυναμικού υγείας, αντιμικροβιακή αντίσταση, οδοντιατρικά υλικά, ιατρικές συσκευές και ψηφιακή υγεία.

Το οδοντιατρικό επάγγελμα και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες συνεχώς αλλάζουν. Νέα τεχνολογία, νέα υλικά, νέες συσκευές δημιουργούν συνεχώς μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις. Στις μέρες μας οι οδοντίατροι οφείλουν να είναι εξοικοιωμένοι με την τεχνολογία, να ακολουθούν αυστηρά τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων και να εργάζονται βάσει αυστηρών οικονομικών προϋπολογισμών για την υγεία. Ταυτόχρονα όμως έχουν πλέον πρόσβαση  σε περισσότερη έρευνα, καλύτερα εργαλεία και εξελιγμένα υλικά.

Παρά τις εξελίξεις, η βασική αρχή του CED παραμένει ίδια: Oι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας στοματική υγεία,  η οποία πρέπει να παρέχεται από καλά εκπαιδευμένους, με δεξιότητες και πλήρως κατηρτισμένους οδοντιάτρους με χρήση της τελευταίας και πιο ενδεδειγμένης τεχνολογίας και με μια βασισμένη σε στοιχεία προσέγγιση. Το CED προκειμένου να το επιτύχει μάχεται για να σιγουρέψει ότι το οδοντιατρικό επάγγελμα εξακολουθεί να υπόκειται σε σωστούς κανονισμούς και πως οι σύγχρονες οδοντιατρικές ομάδες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να παρέχουν στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Πρέπει να τονιστεί ότι οδοντίατροι και επαγγελματίες του τομέα υγείας παρέχουν μια μοναδική υπηρεσία. Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης δεν αποτελεί εμπόρευμα και δεν εμπίπτει στη λογική της προσφοράς και της ζήτησης άλλων θεσμοθετημένων επαγγελμάτων όπως η υδραυλικοί, οι εκπαιδευτές σκι ή οι μεταφραστές. Δυστυχώς, ορισμένοι νομοθέτες δεν εντοπίζουν την διαφορά και προσπαθούν να εφαρμόσουν στην οδοντιατρική ιδεολογία ανταγωνισμού ελεύθερης αγοράς, είτε λόγω οικονομικών πιέσεων είτε λόγω πολιτικών κινήτρων.

Με αυτό στο μυαλό, το CED ανησυχεί για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εταιρική οδοντιατρική στην Ευρώπη. Όμιλοι, οι οποίοι συνήθως διοικούνται από εταιρείες επενδύσεων, ιδρύουν οδοντιατρεία σε διάφορες τοποθεσίες, είτε σε μία μόνο χώρα ή σε πολλές, επιδιώκοντας συχνά περισσότερο να δημιουργήσουν οικονομική απόδοση στην επένδυση τους  παρά να παρέχουν καλή οδοντιατρική φροντίδα στους ασθενείς.

Συνήθως σε αυτούς τους οργανισμούς είναι επικεφαλής ένας διευθυντής, ο οποίος δεν είναι οδοντίατρος. Οι οδοντίατροι υποβαθμίζονται στο ρόλο των εργαζομένων. Το CED εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα εμπορικά συμφέροντα που καθοδηγούν το επιχειρηματικό μοντέλο τέτοιων ομίλων μπορεί να επηρεάσουν συνολικά την ασφάλεια των ασθενών μέσω ποικίλων παραγόντων, όπως η κακή μεταχείριση, οι μη ικανοποιητικές συνθήκες απασχόλησης και η ανεπαρκής παροχή φροντίδας. Τα περιστατικά στην Ισπανία και τη Γαλλία έδειξαν ενοχλητικά παραδείγματα ορισμένων παραβιάσεων από οδοντιατρικούς ομίλους, τα οποία αφορούσαν την ασφάλεια των ασθενών. Οι ασθενείς παρέμειναν χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις τους προκλήθηκε βλάβη. Για να επιστήσει την προσοχή στις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, η Γενική Συνέλευση τoυ CED ενέκρινε το Νοέμβριο του 2018 ψήφισμα για την εταιρική οδοντιατρική στην Ευρώπη.

Ένα ακόμα ζήτημα που συζητιέται πολύ στην Ευρώπη είναι η διαφήμιση των οδοντιατρικών υπηρεσιών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε, τον Μάιο του 2017, προδικαστική απόφαση, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια γενική απαγόρευση της διαφήμισης είναι υπερβολική, αλλά η προστασία της υγείας αποτελεί σκοπό που δικαιολογεί περιορισμούς στη διαφήμιση. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η προώθηση ακατάλληλης ή περιττής περίθαλψης, η οποία παραπλανεί τους ασθενείς, βλάπτει την εικόνα του επαγγέλματος και διαστρεβλώνει τη σχέση οδοντιάτρου–ασθενή αυτό που καταφέρνει είναι να υπονομεύει την προστασία της υγείας και να θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος.

Την στιγμή που οι οδοντίατροι δεσμεύονται από την εθνική νομοθεσία, τους νόμους ή τους κώδικες δεοντολογίας που διέπουν τους κανονισμούς διαφήμισης από επαγγελματίες του τομέα υγείας, οι οδοντιατρικοί όμιλοι δεν έχουν περιορισμό. Αδημοσίευτα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι όμιλοι προσπαθούν να κερδίσουν τους ασθενείς μέσω επιθετικού μάρκετινγκ επικεντρωμένο στις τιμές και τα σχέδια πληρωμών.

Εναπόκειται στους εθνικούς νομοθέτες να σταματήσουν αυτό που συμβαίνει προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς δεν παραπλανούνται και λαμβάνουν την στοματική φροντίδα που τους αξίζει.  Το CED δηλώνει υπερήφανο που αντιπροσωπεύει 340.000 κλινικούς οδοντιάτρους σε όλη την Ευρώπη έτοιμους να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει το παρόν και το μέλλον για την στοματική υγεία και την οδοντιατρική.

[1] Council of European Dentists: https://cedentists.eu

Πηγή: Dental Tribune International

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Συνέδρια

ROOTS SUMMIT

Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-12/04/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 19-20/10/2024 (Θεσσαλονίκη)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19/05/2024 (Θεσσαλονίκη)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 7-9/12/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 28-29/09/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/07/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 8-9/06/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/04/2024 (Αθήνα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/06/2024

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024

Ημερομηνία διεξαγωγής: 11-12/10/2024

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 4-7 September 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module I: 23-24/02/2024, Module II: 29-30/03/2024, Module III: 19-20/04/2024, Module IV: 24-25/05/2024, Module V: 7-8/06/2024, Module VI: 2-6/07/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 28/2-2/3/24, Module E2 29/5-1/6/24, Module E3 25-28/09/24

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024