Εξέταση για την ευπάθεια στην εναπόθεση χρωστικών

Ο καφές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι γνωστό πως προκαλεί οδοντική δυσχρωμία. Σε μία μελέτη εξετάστηκε πώς διάφορα υλικά CAD/CAM αντιδρούν στην εμβύθιση σε καφέ.

By Dental Tribune Greece

Εξέταση για την ευπάθεια στην εναπόθεση χρωστικών

Με την ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνολογίας στην Οδοντιατρική, αυξάνονται οι προσδοκίες για ανθεκτικές και αισθητικά ικανοποιητικές αποκαταστάσεις. Σε μία πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από την Ταϋλάνδη και την Ιαπωνία διερεύνησαν πόσο ευαίσθητα είναι διάφορα επανορθωτικά υλικά στην εναπόθεση χρωστικών από καφέ.

Όπως και τα φυσικά δόντια, τα επανορθωτικά υλικά είναι ευπαθή στη δυσχρωμία από διάφορες τροφές και ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων του καφέ, του τσαγιού και του κόκκινου κρασιού. Για να αποφευχθεί η δυσχρωμία με την πάροδο του χρόνου, επομένως, είναι σημαντική η επιφανειακή υφή της αποκατάστασης.

Νέα μπλοκ σύνθετης ρητίνης για συστήματα CAD/CAM πολυμερίζονται βιομηχανικά με τυποποιημένες παραμέτρους σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση για επίτευξη βέλτιστων ιδιοτήτων σε μικρο-δομικό επίπεδο και υψηλό βαθμό πολυμερισμού. Κατά συνέπεια, έχουν βελτιωθεί τα χαρακτηριστικά του υλικού σε σχέση με τις άμεσες αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης.

Στη μελέτη οι ερευνητές από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τόκυο στην Ιαπωνία και του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Μπανγκόγκ επιχείρησαν να αξιολογήσουν πώς τα σύγχρονα μπλοκ ρητίνης που αναπτύχθηκαν για συστήματα CAD/CAM αντιδρούν στην έκθεση στον καφέ σε σχέση με τις κλασικές σύνθετες ρητίνες.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη χρωματική μεταβολή σε οκτώ μπλοκ CAD/CAM, συμπεριλαμβανομένων πέντε μπλοκ σύνθετης ρητίνης, ενός υβριδικού κεραμικού μπλοκ, ενός μπλοκ ΡΜΜΑ και ενός μπλοκ πορσελάνης και σε τέσσερις συμβατικές σύνθετες ρητίνες.

Στις τελευταίες περιλαμβανόταν μία υβριδική ρητίνη, μία ρητίνη με μικροενισχυτικές ουσίες και δύο νανουβριδικές σύνθετες ρητίνες.

Δημιούργησαν δισκία 10 χιλιοστών από καθένα από τα επανορθωτικά υλικά και στη συνέχεια υπολόγισαν τις αρχικές χρωματικές μετρήσεις των δισκίων πριν την τοποθέτησή τους σε ένα διάλυμα στιγμιαίου καφέ, που άλλαζε καθημερινά. Μετρήθηκαν οι χρωματικές μεταβολές μετά από μία ημέρα, μία εβδομάδα και ένα μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το διάλυμα του καφέ προκάλεσε σημαντική δυσχρωμία σε όλα τα δισκία με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα υλικά CAD/CAM επηρεάστηκαν γενικά λιγότερο από τις κλασικές σύνθετες ρητίνες. Μετά από ένα μήνα, η χρωματική μεταβολή των μπλοκ ρητίνης CAD/CAM και των κλασικών συνθέτων ρητινών ποίκιλλε από 1.6-3.7 και από 2.1-7.9, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο ένα υλικό δεν εμφάνισε σημαντική δυσχρωμία μετά από ένα μήνα σε σχέση με τη δυσχρωμία μετά την πρώτη ημέρα, η σύνθετη ρητίνη με μικροενισχυτικές ουσίες.

Ωστόσο, εξετάζοντας αν οι δυχρωμίες του καφέ μπορούσαν να αφαιρεθούν με στίλβωση, αποκαταστάθηκε το χρώμα όλων των υλικών εκτός από ένα μπλοκ ρητίνης CAD/CAM. Η στίλβωση πραγματοποιήθηκε με πάστα στίλβωσης για 20’’. Από τις σύνθετες ρητίνες, δύο μόνο εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη δυσχρωμία μετά τη στίλβωση.

Οι συγγραφείς σημείωσαν πως, λόγω του in vitro σχεδιασμού της μελέτης, είναι άγνωστο αν εξωτερικοί παράγοντες, όπως το τακτικό βούρτσισμα, μπορούν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη δυσχρωμία των υλικών όταν χρησιμοποιούνται σε ασθενείς. Σημείωσαν, επίσης, πως ένας μήνας εμβύθισης των δισκίων μπορεί να ενέτεινε τα αποτελέσματα περισσότερο από ότι θα παρατηρούσαμε in vivo, καθώς η εμβύθιση υλικών σε καφέ για μία εβδομάδα ισοδυναμεί με την κατανάλωση καφέ για 7 μήνες.

Related Posts

Upcoming Events

Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS (Θεσσαλονίκη)
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-10/02/2019
view it
10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS (Αθήνα)
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 16-17/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it
OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.