Βλάβες στο έντερο μπορεί να προκαλέσει το πρόσθετο διοξείδιο τιτανίου

Σίδνευ, Αυστραλία: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Τα νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου (E171), χημικής ουσίας που αποτελεί συνηθισμένο πρόσθετο συστατικό τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η χημική ουσία Ε171 βρίσκεται σε περισσότερα από 900 προϊόντα διατροφής, όπως η τσίχλα και ορισμένα φάρμακα και οδοντόκρεμες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ώθησαν τους εμπειρογνώμονες να ζητήσουν καλύτερους κανονισμούς και περισσότερες συζητήσεις σχετικά με το θέμα των πρόσθετων συστατικών τροφίμων.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έδειξε ότι το πρόσθετο διοξείδιο τιτανίου έχει αντίκτυπο στην μικροβιοτική του εντέρου και υποβαθμίζει ορισμένες από τις λειτουργίες του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Dr Wojciech Chrzanowski, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sydney Nano Institute, δήλωσε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η συνεχής έκθεση σε νανοσωματίδια έχει αντίκτυπο στη σύνθεσή του μικροβίων, και με δεδομένο ότι η μικροβιοτική του εντέρου αποτελεί την πύλη της υγείας μας, οποιεσδήποτε αλλαγές στη λειτουργία του επηρεάζουν τη συνολική υγεία. » Το 2017, η γαλλική περιβαλλοντική ένωση Agir pour l’Environnement μελέτησε τη σύνθεση από 408 οδοντόκρεμες και βρήκε E171, διοξίδιο τιτανίου σε 271 οδοντόπαστες, 25 βιολογικές οδοντόκρεμες και 29 οδοντόκρεμες για παιδιά.

Πλέον, μετά την δημοσίευση της ΑNSES, της γαλλικής υπηρεσίας τροφίμων, περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, μιας ανάλυσης 25 νέων μελετών σχετικά με την τοξικότητα του E171, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει το 2020 εντελώς την χρήση του πρόσθετου συστατικού Ε171. Η ανάλυση της ANSES καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί μεν να μην υπάρχουν πλήρη επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη βλαπτικότητα, αλλά συνιστά την χρήση εναλλακτικών συστατικών,.

Σύμφωνα δε με τους συντάκτες της Αυστραλιανής μελέτης, αυξανόμενα ποσοστά άνοιας, αυτοάνοσων ασθενειών, μεταστάσεων καρκίνου, αλλά και το έκζεμα, το άσθμα και ο αυτισμός συγκαταλέγονται στον αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών που συνδέονται με την έκθεση σε νανοσωματίδια E171. Μιλώντας για τα αποτελέσματα και τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση της Αυστραλίας, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανάλωση E171 θα πρέπει να ρυθμίζεται καλύτερα από τις αρμόδιες αρχές για τα τρόφιμα.

Η μελέτη, με τίτλο «Impact of the food additive titanium dioxide (E171) on gut microbiota-host interaction», δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019 στο Frontiers in Nutrition.

 

Πηγή: https://www.dental-tribune.com/

Παρόμοια Άρθρα

Επερχόμενα Events