Στέφανος Καρακούσογλου, Ορθοδοντικός

«Αόρατη» ορθοδοντική – Όμορφο χαμόγελο, σε κάθε ηλικία.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων που διαλέγουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Τι συμβαίνει, λοιπόν, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν σιδεράκια;

Πολλοί επιθυμούν να διορθώσουν ένα χαμόγελο που τους δυσαρεστεί και τους αναγκάζει να το κρύβουν. Άλλοι παρατηρούν τα δόντια τους να στραβώνουν με το πέρασμα των ετών και άλλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον τρόπο που έρχονται τα δόντια τους σε επαφή (σύγκλειση). Τέτοια προβλήματα είναι πολύ συχνά, ειδικά στους ενήλικες, και μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να τα αλλάξει, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ένας άλλος λόγος που «επιβάλλει» την Ορθοδοντική σε οποιαδήποτε ηλικία είναι ότι οι ενήλικες διατηρούν πλέον τα δόντια τους για μια ζωή. Η εποχή που οι άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία ήταν φυσιολογικό να έχουν χάσει όλα τους τα δόντια ανήκει πια στο παρελθόν. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη διάδοση της πρόληψης και στην πρόσβαση σε ποιοτική οδοντιατρική περίθαλψη. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουμε λειτουργικά και αισθητικά το καλύτερο δυνατό χαμόγελο για όλη μας τη ζωή.

Ας μην ξεχνάμε ότι το στόμα είναι ένα από τα σπουδαιότερα «εργαλεία» του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συμβάλλει στη λειτουργία της διατροφής, της ομιλίας και της έκφρασης. Επιπλέον, βελτιώνει την αισθητική του προσώπου, με ευεργετικές επιπτώσεις ακόμη και στην ψυχολογική διάθεση του ατόμου.

Για τους περισσότερους ενήλικες όμως, η ιδέα να βάλουν σιδεράκια είναι απωθητική. Με τα καθημερινά άγχη στην επαγγελματική ζωή, με τις πολλαπλές κοινωνικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις σε κάθε τομέα, το τελευταίο που θέλει κάποιος είναι να προσθέσει ένα επιπλέον βάρος στην ήδη φορτισμένη καθημερινότητά του.

Ωστόσο, υπάρχει λύση: Οι νεότερες τεχνικές για να ισιώσουμε τα δόντια μας είναι «αόρατες», με διαφανείς νάρθηκες ή με εσωτερικά σιδεράκια, κολλημένα στην πίσω επιφάνεια των δοντιών. Έτσι, μπορεί οποιοσδήποτε να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο με τον πλέον διακριτικό τρόπο, χωρίς η διαδικασία αυτή να διαταράξει τον τρόπο ζωής του.

 

«Αόρατα» σιδεράκια

Η τεχνική του να τοποθετούνται τα σιδεράκια στην πίσω μεριά των δοντιών, ώστε να είναι λιγότερο ορατά, συναντάται για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, όταν ένας Ιάπωνας ορθοδοντικός έπρεπε να βρει λύση για να ισιώσει τα δόντια ενός επαγγελματία αθλητή Sumo. Αργότερα, στην Αμερική του ’70, άλλος ένας ορθοδοντικός, με αφορμή τα πολύ «συνωστισμένα» δόντια και την πολλά υποσχόμενη καριέρα που περίμενε ένα φιλόδοξο μοντέλο του “Playboy”, αποπειράθηκε να αναπτύξει τη μέθοδο αυτή. Η τεχνική όμως, είχε πολλές δυσκολίες και, τελικά, δεν διαδόθηκε στους ορθοδοντικούς. Ακολούθησαν πολλά χρόνια έρευνας με διάφορες καινοτομίες, με αποτέλεσμα σήμερα η ορθοδοντική με εσωτερικά σιδεράκια να είναι πλέον μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη μέθοδος για κάθε τύπο ορθοδοντικού προβλήματος. Επιπλέον, η εμπειρία των ασθενών από τη χρήση των μηχανισμών αυτών είναι εντυπωσιακά θετική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη διαρκή αύξηση του αριθμού των ασθενών που τα προτιμούν.

 

Τι μπορούμε να διορθώσουμε με τη μέθοδο αυτή;

Τα εσωτερικά σιδεράκια είναι κατάλληλη επιλογή για κάθε τύπο ορθοδοντικού προβλήματος, όπως τα στριμωγμένα δόντια (συνωστισμός), τα πεταχτά δόντια (πρόταξη), όταν τα άνω δόντια καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα κάτω (υπερσύγκλειση) και τα αραιά δόντια με κενά.

Ακόμη κι αν στο στόμα υπάρχουν γέφυρες, στεφάνες (θήκες) ή απονευρωμένα δόντια, η μέθοδος είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά επιπλέον βελτιώνει τη μακροβιότητα των αποκαταστάσεων που υπάρχουν. Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις που ο ασθενής έχει χάσει δόντια στο παρελθόν, με την ορθοδοντική μπορούν να κλείσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί ώστε να μη χρειαστεί να τοποθετηθεί γέφυρα ή εμφύτευμα. Γι’ αυτό και πολύ συχνά ο οδοντίατρος ζητά τη συνεργασία ορθοδοντικού, ώστε με τον συνδυασμό οδοντιατρικής και ορθοδοντικής να αναβαθμίσουν την ποιότητα των οδοντιατρικών εργασιών που χρειάζεται ο ασθενής. Έτσι δημιουργούμε ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά και σωστή σύγκλειση, η οποία μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την ικανότητα της μάσησης και της άρθρωσης λέξεων.

 

Η διαδικασία

Τί πρέπει να περιμένει κάποιος όταν βάλει σιδεράκια; Η διαδικασία της τοποθέτησης είναι απλή και ανώδυνη. Κατά την πρώτη εβδομάδα, καθώς αρχίζουν οι αλλαγές, τα δόντια που μετακινούνται γίνονται ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιορίσουμε τις σκληρές τροφές. Ταυτόχρονα, η γλώσσα χρειάζεται μερικές μέρες για να συνηθίσει την παρουσία τους και στην αρχή ενοχλείται. Όλα αυτά, όμως, είναι πλήρως διαχειρίσιμα με τη βοήθεια από ορθοδοντικό κεράκι, το οποίο ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει μόνος του και να απαλύνει οτιδήποτε τον ενοχλεί. Άλλες αλλαγές που παρατηρούνται είναι η δυσκολία στην άρθρωση μερικών συμφώνων, συνήθως όμως μετά από 3-5 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν και η άρθρωση επανέρχεται πλήρως. Εφοδιαστείτε, λοιπόν, με λίγη υπομονή για τις πρώτες άβολες μέρες και στη συνέχεια θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Κάθε μήνα χρειάζεται μία επίσκεψη στον ορθοδοντικό για προσαρμογές στον μηχανισμό. Οι θεραπείες διαρκούν από 6 μήνες έως 2,5 χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περίπτωσης. Η βελτίωση είναι εμφανής από τους πρώτους μήνες, ακόμη και στις φωτογραφίες. Έτσι, η ψυχολογία βελτιώνεται και αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά για το υπόλοιπο της θεραπείας.

Όσο για το κόστος, τα εσωτερικά σιδεράκια κοστίζουν περισσότερο από τα παραδοσιακά, καθώς κατασκευάζονται κατά παραγγελία και είναι εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή. Συνηθίζεται, όμως, η αποπληρωμή να γίνεται σε δόσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Άλλωστε, πρόκειται ουσιαστικά για μια επένδυση, η οποία θα αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, θα ενισχύσει την υγιεινή και μακροβιότητα των δοντιών, με λιγότερη τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντικά προβλήματα στο μέλλον.

 

Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλη η μέθοδος;

Με τον ίδιο τρόπο που μετακινούνται τα δόντια σε παιδιά και εφήβους, έτσι γίνεται και στους ενήλικες. Γι’ αυτό και τα σιδεράκια μπορούν να τοποθετηθούν σε άτομα κάθε ηλικίας. Αν το παιδί σας είναι στην εφηβεία και ντρέπεται να βάλει σιδεράκια, μπορείτε να το βοηθήσετε να μπει στον… ίσιο δρόμο, χωρίς να αγχώνεται για την αυτοπεποίθησή του, επιλέγοντας «αόρατες» λύσεις. Ακόμα και τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με εσωτερικά σιδεράκια, χωρίς να επιβαρυνθούν η εικόνα και η ψυχολογία του ασθενούς.

 

Συνοψίζοντας, τα «στραβά» δόντια που δημιουργούν ανασφάλεια και οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να γίνουν παρελθόν. Με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων της ορθοδοντικής, οι θεραπείες πλέον εναρμονίζονται απόλυτα με τις καθημερινές συνήθειες και υποχρεώσεις του καθενός. Τα αρνητικά της μεθόδου είναι η άβολη περίοδος προσαρμογής, που κατά μέσο όρο διαρκεί 4 ημέρες, η αυξημένη ανάγκη για καλή στοματική υγιεινή και το σχετικά υψηλό κόστος. Ένας καλά πληροφορημένος και προετοιμασμένος ασθενής, ωστόσο, θα μπορέσει εύκολα να τα διαχειριστεί αυτά σε συνεργασία με τον γιατρό του και να απολαύσει τη μαγεία της «αόρατης» ορθοδοντικής. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε ίσια δόντια και ένα σωστό, όμορφο χαμόγελο, ζητήστε τη γνώμη ενός ορθοδοντικού. Κατά κοινή ομολογία, αν για κάτι μετανιώνουν όσοι το έχουν δοκιμάσει, είναι μόνο ότι δεν το έκαναν νωρίτερα!

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News

Επερχομενα Events

Σεμινάρια

INJECTION MOLDING TECHNIQUE

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13/10/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

CORE_Bioemulation

Ημερομηνία διεξαγωγής: Module E1 19-22/02/2025, Module E2 14-17/05/2025, Module E3 17-20/09/2025

Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7/12/2024 (Αθήνα)

Σεμινάρια

ADEA Implants-A to Z Course

Ημερομηνίες διεξαγωγής: MODULE 1 (May 30 – June 1, 2024), MODULE 2 (July 18 - 20, 2024), MODULE 3 (October 17 - 19, 2024), MODULE 4 (December 5 – 7, 2024)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 5-7/04/2024, Module 2: 16-19/05/2024, Module 3: 6-8/6/2024, Module 4: 28-30/06/2024, Module 5: 19-22/09/2024, Module 6: 8-12/11/2024, Module 7: 7-8/12/2024, Module 8: 18-19/01/2025

Sale!

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10-12/10/2024

SOLD OUT!
Μη διαθέσιμο

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I: 15-18 May 2024,  Athens Greece | Module II: 11-14 July 2024, Athens Greece | Module III: 23-26 October 2024, Athens Greece | Module IV: 15-16 November 2024, Munich Germany

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module Ι: 05-07/04/2024 Module II: 10-12/06/2024 Module III: 18-20/07/2024 Module IV: 19-21/09/2024