Αρχαία οδοντοστοιχία ρίχνει φως στην ανθρώπινη εξέλιξη

Ο σκελετός της Lagar Velho (DTI/Photo University of Bristol).

by Claudia Salwiczek, DTI

Αρχαία οδοντοστοιχία ρίχνει φως στην ανθρώπινη εξέλιξη

Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο: Τα δόντια ενός παιδιού ηλικίας 30.000 ετών φωτίζουν την εξέλιξη των σύγχρονων ανθρώπων, χάρη σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Τα δόντια ανήκουν σε έναν αξιοσημείωτα καλά διατηρημένο σκελετό ενός παιδιού που βρέθηκε το 1998-99 στην τοποθεσία Abrigo do Lagar Velho στην Πορτογαλία. Το παιδί, που έχει ταξινομηθεί στους σύγχρονους ανθρώπους της γραμμής των Νεάντερταλ, πυροδότησε αντιφατικές υποθέσεις σχετικά με το πόσο εκτενώς οι Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν με ομάδες ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, όταν ήρθαν σε επαφή στην Ευρώπη.

Ο πρώιμος σύγχρονος άνθρωπος, του οποίου η ανατομία έχει βασικές ομοιότητες με τον άνθρωπο σήμερα, εμφανίστηκε πριν από 50.000 χρόνια και γενικά πιστεύεται ότι λίγα άλλαξαν στην ανθρώπινη φύση από τότε. Όταν η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τη φυσιολογία ανθρώπων της όψιμης αρχαϊκής εποχής, όπως τους Νεάντερταλ, συχνά τους συγκρίνει με τους σημερινούς ανθρώπους. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως παραμερίζεται η φυσιολογία των πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων που χρονικά βρίσκονταν κοντά στους Νεάντερταλ.

Με το σκεπτικό αυτό, ερευνητές από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Πορτογαλία ανέλυσαν εκ νέου την οδοντοφυΐα του παιδιού της Lagar Velho, ώστε να δουν πώς συγκρινόταν με τα δόντια των Νεάντερταλ, των ανθρώπων της ύστερης Πλειστόκαινου (12.000 χρόνια πριν) και των σύγχρονων ανθρώπων.

Εφαρμόζοντας μια τεχνική που ονομάζεται μικρο-τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ ώστε να δημιουργήσει διατομές τρισδιάστατων αντικειμένων, οι επιστήμονες διερεύνησαν τα σχετικά στάδια του σχηματισμού των δοντιών και τις αναλογίες του σμάλτου, της οδοντίνης και του πολφού στα δόντια. Διαπίστωσαν ότι για ένα στάδιο ανάπτυξης των πλάγιων δοντιών, τα μπροστινά δόντια καθυστέρησαν σχετικά στο βαθμό σχηματισμού τους. Επιπλέον, τα μπροστινά δόντια είχαν μεγαλύτερο όγκο οδοντίνης και πολφού, αλλά αναλογικά λιγότερο σμάλτο σε σχέση με τα δόντια των σύγχρονων ανθρώπων. Τα δόντια του παιδιού της Lagar Velho ταιριάζουν στο πρότυπο που είναι εμφανές στους προγόνους Νεάντερταλ αλλά διαφέρουν με τα δόντια των ανθρώπων της ύστερης Πλειστόκαινου (ηλικίας 12.000 χρόνων) και των σύγχρονων ανθρώπων.

«Η νέα αυτή ανάλυση του παιδιού της Lagar Velho συμβάλλει στη συγκρότηση ενός σώματος πληροφοριών από άλλα απολιθώματα πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων που βρέθηκαν στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι αυτοί οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν σύγχρονοι αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Η εξέλιξη της ανθρώπινης ανατομίας συνεχίστηκε για 30.000 ως 40.000 χρόνια μετά από αυτούς», σχολίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπρόστολ, João Zilhão.

Related Posts

Upcoming Events

10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.