Απορίες ενός οδοντοτεχνίτη

O Λεωνίδας Δημητρίου, Oδοντοτεχνικός μας απαντά σε δύο ερωτήματα:

Είναι απαραίτητη η χρήση βελτιωτικών δεσμού (bonder) με τα οποία έχουν εμπλουτίσει τα σετ κεραμικών μαζών οι εταιρίες παραγωγής;

Η χρήση τους δεν είναι απολύτως απαραίτητη καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικές αδιαφάνειες σε 2 στάδια (1οή washopaqueκαι 2οopaque).

Ωστόσο με την χρήση των bondersέχει διαπιστωθεί ότι :

  • Δημιουργούν άριστο δεσμό με τα κράματα μεταλλοκεραμικής.
  • Λειτουργούν ως «ανάρτηση» ανάμεσα στο μέταλλο και το κεραμικό και εξισορροπούν τους συντελεστές θερμικής διαστολής τους.
  • Εξουδετερώνουν τα οξείδια των μετάλλων και παρέχουν αυξημένη καλυπτικότητα στην αδιαφάνεια, ιδιαίτερα μετά από επανηλλειμένες οπτήσεις και σε κράματα με οξείδια πολύ σκούρου χρώματος (CoCr).

Χρειάζεται να κάνουμε οξείδωση στα μη ευγενή ή βασικά κράματα που χρησιμοποιούνται στην μεταλλοκεραμική;

Βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των κατασκευαστών. Τα περισσότερα από τα κράματα αυτά δεν χρειάζονται οξείδωση μπορούμε όμως να προβούμε σε μια όπτηση ελέγχου, η οποία γίνεται στους 950-980 Cγια 5 λεπτά παραμονή χωρίς κενό και μετά αμμοβολούμε και καθαρίζουμε ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η όπτηση αυτή βοηθάει στην εξαέρωση της επιφάνειας του κράματος από το προσληφθέν υδρογόνο αν έχει γίνει χύτευση. Επίσης  μας βοηθάει να ελέγξουμε την ομοιομορφία του χρώματος των οξειδίων και την παρουσία ή όχι λεκέδων μόλυνσης ή πορότητας.

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News
ΟΛΑ ΤA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ