Ακτινογραφίες και καρκίνος του θυρεοειδή

By Dental Tribune Greece

Ακτινογραφίες και καρκίνος του θυρεοειδή

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδή έχουν διπλασιαστεί στη Βρετανία από το 1975. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν από 1,4 περιστατικά στους 100.000 το 1975 στα 2,8 περιστατικά το 2006. Επισημαίνουν βέβαια ότι για την αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδή ευθύνονται πολλαπλοί παράγοντες και όχι αποκλειστικά οι διαγνωστικές μέθοδοι. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, υπογραμμίζουν.

Της ερευνητικής ομάδας ηγείτο ο Dr. Anjum Memon, καθηγητής και Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή των πανεπιστημίων Μπράιτον και Σάσεξ.

Ο θυρεοειδής αδένας στο λαιμό, εκτίθεται σε ακτινοβολία από τις πολλαπλές ενδοστοματικές ακτινογραφίες. Ο αδένας έχει ευαισθησία στην ιονίζουσα ακτινοβολία, ειδικά στα παιδιά. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ενδοστοματική ακτινογραφία, μια πηγή χαμηλής ακτινοβολίας για διαγνωστικούς σκοπούς συχνά δεν θεωρείται δυνητικός κίνδυνος για το θυρεοειδή αδένα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 313 ασθενείς στο Κουβέιτ που όλοι είχαν καρκίνο του θυρεοειδή. Στη χώρα αυτή η οδοντιατρική θεραπεία είναι δωρεάν. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυτού στο Κουβέιτ είναι υψηλή. Παρόλο που η μελέτη αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στο θέμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, καθώς τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους παρέχει ισχυρά πειστήρια ώστε να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η έρευνα σε χώρες και εγκαταστάσεις όπου τα αρχεία ιστορικού των ενδοστοματικών ακτινογραφιών είναι διαθέσιμα και όπου η δόση της ακτινοβολίας μπορεί να εκτιμηθεί με βεβαιότητα.

Όπως σημειώνει ο Dr Memon, «η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανησυχία οι ακτινογραφίες θώρακος και οι ενδοστοματικές να συνταγογραφούνται όταν ο ασθενής έχει μια συγκεκριμένη κλινική ανάγκη και να μη γίνονται μέρος μιας τυπικής εξέτασης».

Ακολουθήστε το Omnipress.gr στο Google News
ΟΛΑ ΤA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ