Ακτινογραφίες και καρκίνος του θυρεοειδή

By Dental Tribune Greece

Ακτινογραφίες και καρκίνος του θυρεοειδή

Πολλαπλές ενδοστοματικές ακτινογραφίες αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του θυρεοειδή υποστηρίζουν ερευνητές από τη Βρετανία (Μπράιτον και Κέμπριτζ) με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Acta Oncologica.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδή έχουν διπλασιαστεί στη Βρετανία από το 1975. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν από 1,4 περιστατικά στους 100.000 το 1975 στα 2,8 περιστατικά το 2006. Επισημαίνουν βέβαια ότι για την αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδή ευθύνονται πολλαπλοί παράγοντες και όχι αποκλειστικά οι διαγνωστικές μέθοδοι. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, υπογραμμίζουν.

Της ερευνητικής ομάδας ηγείτο ο Dr. Anjum Memon, καθηγητής και Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή των πανεπιστημίων Μπράιτον και Σάσεξ.

Ο θυρεοειδής αδένας στο λαιμό, εκτίθεται σε ακτινοβολία από τις πολλαπλές ενδοστοματικές ακτινογραφίες. Ο αδένας έχει ευαισθησία στην ιονίζουσα ακτινοβολία, ειδικά στα παιδιά. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ενδοστοματική ακτινογραφία, μια πηγή χαμηλής ακτινοβολίας για διαγνωστικούς σκοπούς συχνά δεν θεωρείται δυνητικός κίνδυνος για το θυρεοειδή αδένα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 313 ασθενείς στο Κουβέιτ που όλοι είχαν καρκίνο του θυρεοειδή. Στη χώρα αυτή η οδοντιατρική θεραπεία είναι δωρεάν. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυτού στο Κουβέιτ είναι υψηλή. Παρόλο που η μελέτη αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στο θέμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, καθώς τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους παρέχει ισχυρά πειστήρια ώστε να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η έρευνα σε χώρες και εγκαταστάσεις όπου τα αρχεία ιστορικού των ενδοστοματικών ακτινογραφιών είναι διαθέσιμα και όπου η δόση της ακτινοβολίας μπορεί να εκτιμηθεί με βεβαιότητα.

Όπως σημειώνει ο Dr Memon, «η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανησυχία οι ακτινογραφίες θώρακος και οι ενδοστοματικές να συνταγογραφούνται όταν ο ασθενής έχει μια συγκεκριμένη κλινική ανάγκη και να μη γίνονται μέρος μιας τυπικής εξέτασης».

Related Posts

Upcoming Events

Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS (Θεσσαλονίκη)
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 9-10/02/2019
view it
10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS
Διήμερο Σεμινάριο BOTOX & DERMA FILLERS (Αθήνα)
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 16-17/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.