Επιστημονικά

3-D εκτυπωτές: Πολύτιμοι και στην Oδοντιατρική Εκπαίδευση

Αν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία εκτύπωσης 3-D και η επίδρασή τους στην οδοντιατρική βιομηχανία έχουν καταγραφεί εκτενώς, λιγότερη σημασία έχει δοθεί στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εξελίξεις μπορούν να βελτιώσουν την οδοντιατρική εκπαίδευση.

Η Dental Tribune International μίλησε με τον Alexander Cresswell-Boyes καθηγητή και διδάκτορα του Τμήματος Οδοντικής Φυσικής του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, για το πώς η εκτύπωση τρισδιάστατων τεχνητών δοντιών ωφέλησε τους μαθητές του.

Για πόσο καιρό έχετε ενσωματώσει την 3-D εκτύπωση αντιγράφων δοντιών στη διδασκαλία σας;

Το project λειτουργεί ήδη δύο χρόνια και πρόσφατα χρησιμοποιήσαμε πρωτότυπα εκμαγεία ως εργαλεία επίδειξης. Αυτά τα εκμαγεία παρουσιάστηκαν μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις και σε ειδικευμένους οδοντιάτρους, με στόχο να γίνει κατανοητό πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εκμαγεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Τί σας έκανε να το δοκιμάσετε;

Μήπως η ανάπτυξη της οδοντιατρικής βιομηχανίας εκτύπωσης 3-D επηρέασε την απόφαση σας;

Η αρχή του έργου προήλθε από τη δυσαρέσκεια κάποιων προπτυχιακών φοιτητών οδοντιατρικής για τα σημερινά τεχνητά δόντια. Όλοι συμφωνούν ότι όσον αφορά την ανατομία και τις μηχανικές ιδιότητες τους, απέχουν πολύ από τα πραγματικά δόντια κάτι που δυσκολεύει πολύ την εκτέλεση απλών διαδικασιών και θεραπειών.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην εκτύπωση 3-D, είχαμε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά να παράγουμε τεχνητά δόντια, τα οποία θα μπορούσαν να μοιάζουν με αληθινά. Ο στόχος και η ελπίδα που είχαμε ήταν να πετύχουν να προσφέρουν μια πιο ρεαλιστική προσομοίωση στις διαδικασίες ή τουλάχιστον ένα εκπαιδευτικό βοήθημα υψηλής ποιότητας. Η αύξηση της διαθεσιμότητας και οι ποικίλες τιμές των επιτραπέζιων εκτυπωτών 3-D μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ποικιλία εκμαγείων.

 

Πώς ανταποκρίθηκαν οι μαθητές;

Ελπίζουμε να εισάγουμε τα εκμαγεία τους προσεχείς μήνες για να τα  χρησιμοποιήσουν και οι νεοεισαχθέντες φοιτητές, εστιάζοντας αρχικά στο να δείξουμε την διαφορετική ανατομία στα δόντια και την εφαρμογή που έχουν στα πρακτικά μαθήματα τα υποκατάστατα εκμαγεία μαζί με τα νέα οδοντιατρικά υλικά.

Ανυπομονούμε να δεχθούμε σχόλια από τους σπουδαστές και να λάβουμε υπόψη μας τυχόν επικρίσεις ή βελτιώσεις που προτείνουν, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εμπειρία μάθησης.

Η ανατροφοδότηση μέχρι στιγμής από τους ειδικευμένους φοιτητές και την εμπλοκή του κοινού είναι γενικά θετική και μας δείχνει ότι είναι ένα πλεονέκτημα  να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τις διαφορετικές ιδιότητες του δοντιού.

 

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση 3-D εκτυπωμένων δοντιών έναντι των πιο παραδοσιακών μεθόδων;

Η εκτύπωση 3-D, όταν συνδυάζεται με τις εγκαταστάσεις μικρο-τομογραφίας ακτίνων Χ που υπάρχουν στο Queen Mary, δύναται να παράγει ένα πιο ανατομικά σωστό εκμαγείο. Η ικανότητά μας να αναδημιουργούμε πιστά αντίγραφα δοντιών μέσω σάρωσης μας επιτρέπει να αποτυπώνουμε την ανατομική διακύμανση που συναντάμε σε διαφορετικά δόντια και σε διαφορετικούς ασθενείς.

Αυτά τα εκμαγεία όχι μόνο θα είναι σωστά ανατομικά αλλά θα μπορούν και να παραχθούν ξανά – κάτι που το θέλουμε για να μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τα αποτελέσματα των φοιτητών.

Μπορούμε επίσης να διαχειριστούμε αυτές τις σαρωμένες εικόνες ώστε να  δημιουργήσουμε τη δική μας γεωμετρία για να κάνουμε το εκμαγείο πιο εύκολο ή πιο δύσκολο, ανάλογα με το επίπεδο του μαθητή.

 

Πόσο καιρό διατίθεται στο Queen Mary η 3-D εκτύπωση για εκπαιδευτικούς σκοπούς;

Στο Queen Mary, υπάρχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις 3-D εκτύπωσης σε διάφορες σχολές του πανεπιστημίου, όπως η Σχολή Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, στο Ινστιτούτο Blizard, έχει δημιουργηθεί μια νέα εγκατάσταση για 3-D Βιο-εκτύπωση.

Στη μονάδα Οδοντικής Φυσικής Επιστήμης, η τεχνολογία 3-D εντάχθηκε πρόσφατα. Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να διευρύνουμε τις εγκαταστάσεις που διαθέτουμε εδώ στο Ινστιτούτο, προκειμένου να παράγουμε διαφορετικά εκμαγεία σε υψηλότερες ποσότητες.

 

Πιστεύτε ότι το μέλλον των οδοντιατρικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική εκπαίδευση και πρακτική θα βασίζεται στην εκτύπωση 3-D;

Οπωσδήποτε. Για τύπους όπως εγώ που μαθαίνουμε καλύτερα μέσω της εικόνας και της κίνησης, το να μπορούμε να κρατάμε και να βλέπουμε ένα 3-D σχήμα, αντί να διαβάζουμε από ένα βιβλίο είναι πολλαπλά ευεργετικό.

Η εκτύπωση 3-D επιτρέπει στις εικόνες να γίνουν στέρεα αντικείμενα και καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, καθίσταται πλέον ευκολότερη και πιο προσιτή η εισαγωγή της στην εκπαιδευτική αίθουσα.

 

Πηγή κειμένου: Dental Tribune International

 

Μετά την 3D εκτύπωση δείτε  πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε την συγκόλληση των λευκών δοντιών ( SR Vivodent CAD) με τη βάση της οδοντοστοιχίας (Δίσκοι PMMA) με την βοήθεια του συστήματος συγκόλλησης IVOBase CAP Bond της Ivoclar Vivadent.

To IVOBase CAP Bond σύστημα συγκόλλησης απαρτίζεται από:

  • Ivobase CAD Bond Polymer (10x)
  • Ivobase CAP Bond Monomer (10x)
  • Ivobase CAP Bond Modelling Liquid (1x)
  • Application syringes (20x)
  • Cannulas (10x)

Πρόσφατα Άρθρα

A Full Day with Istvan Urban – 100 χρονια SADENT

Η OMNIPRESS διοργανώνει το συνέδριο "A Full Day with Istvan Urban", το οποίο θα πραγματοποιηθεί…

1 εβδομάδα ago

Ο Prof. Chaushu στο HAOMS 2025 | MIS Implants Technologies & ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

Οι εταιρείες MIS και ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental ανακοινώνουν με χαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με…

1 εβδομάδα ago

Νέο Εμφύτευμα OMNITAPER EV, DENTSPLYSIRONA: Η Επόμενη Γενιά στην Οδοντιατρική Εμφυτευματολογία

Η ελληνική αγορά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων καλωσορίζει το OMNITAPER EV, την τελευταία καινοτομία που θέτει νέα πρότυπα…

2 εβδομάδες ago

Παρουσίαση της εταιρείας Digident από τον κ. Νικόλαο Νικολούδια

Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…

1 μήνα ago

Ivory Dentin Graft από την ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…

1 μήνα ago

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…

1 μήνα ago