Επιστημονικά

Τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να “βλέπουν” σε πραγματικό χρόνο τον πόνο του ασθενή

Η διαχείριση του πόνου ενός ασθενή κατά τη διάρκεια ακόμη και της απλούστερης θεραπευτικής διαδικασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Σε μία εξέλιξη που μπορεί μία μέρα να απλοποιήσει αυτή την εργασία, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έχουν δημιουργήσει μία τεχνολογία για να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να “βλέπουν” και να χαρτογραφούν τον πόνο του ασθενή σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικών γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας. Παρόλο που απέχει ακόμη μερικά χρόνια από την ενσωμάτωσή της στα οδοντιατρεία, οι ερευνητές πιστεύουν πως η τεχνολογία είναι ένα καλό πρώτο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας διαχείρισης πόνου.

“Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να μετρήσουμε και να εκφράσουμε τον πόνο μας, συμπεριλαμβανομένων της προσμονής του και του σχετικού άγχους,” ανέφερε ο Dr. A.DaSilva, αναπληρωτής καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κεφαλαλγίας και Στοματοπροσωπικού Πόνου.

Μία φορητή πλατφόρμα κλινικής επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης (ΚΕΠΤΝ) συνδυάζει την οπτικοποίηση με εγκεφαλικά δεδομένα χρησιμοποιώντας νευροαπεικονιστικές τεχνικές για να πλοηγηθεί στον εγκέφαλο ενός ασθενή όταν κάθεται στην οδοντιατρική έδρα. Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε 21 εθελοντές οδοντιατρικούς ασθενείς και οι ερευνητές ελπίζουν να συμπεριλάβουν και άλλους τύπους πόνου και διαφορετικών συνθηκών στο μέλλον.

Οι ασθενείς φορούσαν καπέλα με προσαρτημένους αισθητήρες για να ανιχνεύουν αλλαγές στην αιματική ροή και την οξυγόνωση. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η αντίδρασή τους στο ψυχρό όταν εφαρμόστηκε στα δόντια τους. Ενώ κάθονταν στην οδοντιατρική έδρα, οι ασθενείς φορούσαν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που επέτρεπαν στους ερευνητές να βλέπουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο σε ένα ανακατασκευασμένο εγκεφαλικό πρότυπο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρησιμοποίησαν δεδομένα εγκεφαλικού πόνου για να αναπτύξουν αλγορίθμους που, όταν συνδυαστούν με νέο λογισμικό και νευροαπεικονιστικό εξοπλισμό, προβλέπουν τον πόνο ή την απουσία του περίπου στο 70% των περιπτώσεων.

Με την ΚΕΠΤΝ, οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να κατανοούν καλύτερα τον πόνο ενός ασθενή, ενώ παραμένουν ακόμη συγκεντρωμένοι στην θεραπευτική διαδικασία. “Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα σύστημα βαθμονόμησης από το ένα μέχρι το 10, αλλά αυτό απέχει πολύ από μία αξιόπιστη και αντικειμενική μέτρηση του πόνου,” σημείωσε ο Dr. DaSilva.

 

Πηγή: DT Middle East and Africa Edition, Ιούλιος-Αύγουστος 2019, No. 4, Vol. 9
Ο Dr. H.Jassar(καθιστός) δοκιμάζει τη νέα τεχνολογία που βοηθά έναν οδοντίατρο να κατανοήσει καλύτερα τον πόνο ενός ασθενή.

Πρόσφατα Άρθρα

AksionTech – Πλατινένιος Χορηγός HAOMS 2025

Είχαμε την χαρά και την τιμή να συμμετάσχουμε ως πλατινένιος χορηγός στο HAOMS Congress 2025,…

4 ημέρες ago

Έφτασαν οι νέες προσφορές της Ivoclar για Οδοντιάτρους!

Δείτε όλες τις προσφορές ΕΔΩ Καλέστε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Ariston Dental για περισσότερες…

4 ημέρες ago

Η AksionTech χορηγός στο 8ο Συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας

Με ιδιαίτερη χαρά ως Aksion Tech - Dental Excellence συμμετείχαμε στον όγδοο συνέδριο της Στοματολογικής…

1 εβδομάδα ago

Οι κλινικοί οδοντίατροι θα μπορούν σύντομα να κάνουν κλικ στην «εκτύπωση» πριν κατευθυνθούν στο χειρουργείο

Η δημιουργία βιομιμητικών ικριωμάτων για τη στοματική χειρουργική ιστορικά ήταν δύσκολη, καθώς δεν ήταν πάντα…

2 εβδομάδες ago

Μία νέα διατριβή ερευνά την ανθεκτικότητα των στεφανών ζιρκονίας

Μάλμε, Σουηδία: Παρόλο που τα ποσοστά επιπλοκών στις αποκαταστάσεις ζιρκονίας είναι χαμηλά, τα τεχνικά προβλήματα…

2 εβδομάδες ago

Ariston Dental: Χρυσή Χορηγία και Καινοτόμες Λύσεις στο HAOMS 2025

Το 32o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής HAOMS 2025 διεξήχθη με μεγάλη…

4 εβδομάδες ago