Μάλμε, Σουηδία: Παρόλο που τα ποσοστά επιπλοκών στις αποκαταστάσεις ζιρκονίας είναι χαμηλά, τα τεχνικά προβλήματα όπως η απώλεια συγκράτησης είναι σημαντικά λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του κεραμικού. Υπάρχει, έτσι, μεγάλη κλινική ανάγκη να κατανοήσουμε τα αίτια αυτών των επιπλοκών. Ο Dr Minh Le, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μάλμε, ερεύνησε τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκόλληση των οπίσθιων μονήρων στεφανών ζιρκονίας πάνω σε δόντια, αναζητώντας τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων κλινικών αποτελεσμάτων και τη μείωση συνήθων προβλημάτων αποτυχίας συγκράτησης. Τα ευρήματά του υπογραμμίζουν τη σημασία της προ-κατεργασίας της επιφάνειας και των διαδικασιών συγκόλλησης για την εξασφάλιση μακροχρόνιας συγκράτησης.
Για να εξερευνήσει το πώς μπορεί να βελτιωθεί η συγκόλληση μεταξύ ζιρκονίας και οδοντίνης για να αυξηθεί η μακροβιότητα των αποκαταστάσεων ζιρκονίας, ο Dr Le εκπόνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αποτελούταν από τέσσερις διασυνδεδεμένες μελέτες. Η πρώτη έλαβε χώρα στο εργαστήριο και εξέτασε την κατεργασία της επιφάνειας σε διάφορα είδη υλικών ζιρκονίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσκόλληση στο δόντι βελτιώνεται εάν η επιφάνεια της ζιρκονίας αμμοβοληθεί πριν από τη συγκόλληση με μία ρητινώδη κονία με βάση το MDP.
Μετά από αυτήν την εργαστηριακή μελέτη, διεξάχθηκε μία συστηματική ανασκόπηση και μετα- ανάλυση που εστίασαν στο πώς επηρεάζει ο τύπος της κονίας την επιβίωση των στεφανών ζιρκονίας σε δόντια. Αυτή η μελέτη βρήκε ότι αυτές οι στεφάνες εμφανίζουν ένα ποσοστό επιβίωσης τουλάχιστον δέκα ετών, ανεξάρτητα από τον τύπο της κονίας που χρησιμοποιείται.
Η τρίτη μελέτη ήταν η τριετής παρακολούθηση μίας τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής δοκιμής στην οποία γενικοί οδοντίατροι έκαναν θεραπεία σε ασθενείς με τρεις τύπους κεραμικών στεφανών σε οπίσθια δόντια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αποκαταστάσεις ήταν εξαιρετικά επιτυχείς, οι επιπλοκές ήταν σπάνιες και οι ασθενείς ήταν ικανοποιημένοι με την ποιότητα. Το ποσοστό επιβίωσης των στεφανών ήταν 98,8% κατά το τέλος της περιόδου παρακολούθησης.
Η τελευταία μελέτη ήταν μία πειραματική εργαστηριακή μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μαζί primers και κονίες από δύο διαφορετικά συστήματα συγκόλλησης για να αξιολογηθεί η αντοχή του δεσμού μεταξύ ζιρκονίας και δοντιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται προϊόντα από το ίδιο σύστημα συγκόλλησης για να επιτευχθεί ένας αξιόπιστος δεσμός.
Το κεντρικό εύρημα της διατριβής ήταν να υπογραμμίσει την ανθεκτικότητα και την ποιότητα των στεφανών ζιρκονίας, δεδομένου ότι όλες οι προπαρασκευαστικές και τεχνικές διαδικασίες ακολουθούνται με προσοχή και ακρίβεια. Σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου, ο Dr Le είπε: «Έχουμε δει ότι οι οδοντικές στεφάνες έχουν ένα πολύ καλό ποσοστό επιβίωσης, ανεξάρτητα από τον τύπο της κονίας που χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με τη συστηματική ανασκόπηση και τη μετα-ανάλυση που έκανε, το 99% είχε ποσοστό επιβίωσης τουλάχιστον τρία έτη.»
Η διδακτορική διατριβή, με τίτλο «Retention of Zirconia-Based Restorations: Studies on Adhesive Cementation of Translucent Zirconia Crowns», είναι διαθέσιμη για download εδώ.
Αναδημοσίευση από https://www.dental-tribune.com/.
Δείτε όλες τις προσφορές ΕΔΩ Καλέστε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Ariston Dental για περισσότερες…
Με ιδιαίτερη χαρά ως Aksion Tech - Dental Excellence συμμετείχαμε στον όγδοο συνέδριο της Στοματολογικής…
Η δημιουργία βιομιμητικών ικριωμάτων για τη στοματική χειρουργική ιστορικά ήταν δύσκολη, καθώς δεν ήταν πάντα…
Το 32o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής HAOMS 2025 διεξήχθη με μεγάλη…
Δείτε όλες τις προσφορές ΕΔΩ Καλέστε το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Ariston Dental για περισσότερες…
Το Κλινικό Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, με ακαδημαϊκό και επιστημονικό υπεύθυνο τον…