Αποφοίτησα από το Loyola University Dental School το 1986. Αδύνατον να πιστέψω ότι εξασκώ την γενική οδοντιατρική για 34 χρόνια! Επίσης, ενώ τα πρωινά εργαζόμουν ως οδοντίατρος κατάφερα το 1991 παράλληλα να τελειώσω και τη Νομική στο John Marshall Law School, παρακολουθώντας μαθήματα part-time τα βράδια. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι παντρεμένη 25 χρόνια και έχω μια κόρη.
Στο δεύτερο εξάμηνο αποφάσισα να αλλάξω major και από πολιτικές επιστήμες που σπούδαζα στο πανεπιστήμιο του Illinois με σκοπό να συνεχίσω σε νομικές σπουδές, να σπουδάσω τελικά οδοντιατρική. Ποτέ δεν το μετάνιωσα. Στην απόφαση μου αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι ήθελα να είμαι αφεντικό του εαυτού μου και να δημιουργήσω η ίδια το μέλλον μου. Άσχετα αν τελικά πήρα και το πτυχίο νομικής, ποτέ δεν έχω δεύτερες σκέψεις για το ότι έγινα οδοντίατρος και ναι το απολαμβάνω ακόμα το επάγγελμα μου. Με ανταμοίβει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έχω κάνει φιλίες ζωής και επίσης υπήρξα τυχερή στο ότι μπόρεσα να έχω λόγο στην εξέλιξη της οδοντιατρικής μέσα από την εμπλοκή μου σε αυτήν, όπως για παράδειγμα τον ρόλο της Προέδρου της CDS.
“Ως γυναίκες, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθούμε να γίνουμε ηγέτες και να είμαστε η φωνή που ρυθμίζει το μέλλον μας”
Το ποσοστό των γυναικών οδοντιάτρων αυξάνεται συνεχώς. Ο αμερικανικός οδοντιατρικός σύλλογος (ADA) προβλέπει ότι μέχρι το 2037 το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 45%. Βέβαια έως τώρα, στην οδοντιατρική συνήθως τις υψηλές θέσεις στην ιεραρχεία αναλαμβάνουν άντρες.
Eίναι μια εξαιρετική ερώτηση, την οποία έχω συχνά σκεφτεί. Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες σε υψηλές στην ιεραρχεία θέσεις στο χώρο της οδοντιατρικής. Όμως, αυτό άργησε πραγματικά πολύ να συμβεί! Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Ένας από αυτούς είναι ότι αρκετοί από τους νέους οδοντιάτρους δεν έχουν τον χρόνο για να διαθέσουν και να ασχοληθούν με συλλόγους και συνδέσμους οδοντιατρικής γιατί εργάζονται πολλλές ώρες. Αν αυτό συνδυαστεί και με την απόκτηση οικογένειας και παιδιών, τότε η εύρεση διαθέσιμου χρόνου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Είμαι η τέταρτη Πρόεδρος του CDS και η δεύτερη Πρόεδρος που είναι και μητέρα.
Όταν πρωτοασχολήθηκα με την οργανωμένη οδοντιατρική, 30 χρόνια πριν, ένοιωθα πως επικρατούσε η αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν ήταν καλοδεχούμενες “στο club”. Πλέον με χαρά δηλώνω, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, παρόλο που πάντα θα υπάρχουν θέματα, με τα οποία εμείς ως γυναίκες θα ερχόμαστε αντιμέτωπες, ενώ οι άντρες συνάδελφοι μας όχι. Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αναλαμβάνουμε υψηλές θέσεις. Για να μπορούμε να έχουμε λόγο στο δικό μας μέλλον.
“Το συνεχώς εναλασσόμενο σχήμα στο καλειδοσκόπιο δεν αποτελεί μόνο μια μεταφορά των αλλαγών που συμβαίνουν στο επάγγελμα μας”
Επιλέξατε ως θέμα του φετινού Midwinter Meeting, το “KALEIDOSCOPE VIEW 2020.” Τί δηλώνει αυτός ο τίτλος;
Σκεπτόμενη το 2020, αρχικά επέλεξα τη λέξη “όραμα” (vision). Φοβήθηκα όμως ότι πολλά συνέδρια θα την χρησιμοποιήσουν, όπως και έγινε, και συνέχισα να αναζητώ κάτι διαφορετικό. Διάλεξα τα καλειδοσκόπια γιατί είναι όμορφα και μοναδικά και επίσης εμπεριέχουν το όραμα. Δεν ήταν δύσκολο να κάνω την σύνδεση με την οδοντιατρική. Είναι τέλεια να βλέπεις μέσα από αυτά, αποτελούνται από πολλά διαφορετικά κομμάτια, τα οποία συνθέτουν ένα συνολικό συμμετρικό σχήμα. Τα σχήματα αλλάζουν πολύ γρήγορα όταν το καλειδοσκόποιο γυρίζει, αποδίδοντας πάντα ένα νέο μοναδικό σχήμα.
Ο παραλληλισμός με την οδοντιατρική ήταν σαφής σε εμένα και αυτό ήθελα να το μεταφέρω ως εμπειρία στους φετινούς συμμετέχοντες του CDS. Ο στόχος ήταν να παρέχουμε ένα εναλλακτικό, μοναδικό και δυναμικό πρόγραμμα για κάθε μέλος της οδοντιατρικής ομάδας, όπως και έγινε.
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια του καλειδοσκοπίου δεν είναι μόνο μια μεταφορά των αλλαγών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η οδοντιατρική. Δείχνουν επίσης μια διαρκώς εναλασσόμενη και πολύ όμορφη οπτική του επαγγέλματος μας, την οποία θελήσαμε να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου μέσα από κάποιες καινοτομίες που εντάξαμε στο πρόγραμμα. Πολλά διαφορετικά μέρη που συνθέτουν ένα ολόκληρο.
Για πρώτη φορά δώσαμε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν μικρότερα courses , από τα οποία μπορούν να πάρουν credits σε πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες. Επιπλέον διαμορφώσαμε την τιμολογιακή πολιτική μας έτσι, ώστε η συμμετοχή σε αυτά να είναι είτε δωρεάν είτε μόνο 20$ για όσους εγγράφονταν πριν την 1η Φεβρουαρίου.
Στην εμπορική έκθεση συμμετείχαν πάνω από 650 εκθέτες, όπως και πέρσι. Πολλά νέα καινοτόμα προϊόντα και πολλά events συνέθεσαν ένα δυναμικό περιβάλλον.
Είμαι πολύ υπερήφανη για το πρόγραμμα γιατί έχει σχεδιαστεί για να καλύψει ότι έχει φανταστεί κάθε μέλος της οδοντιατρικής κοινότητας. Για παράδειγμα, φιλοξενήσαμε ένα συνέδριο για τον καρκίνο του στόματος ώστε να ενημερώσουμε για τις συνεχώς αυξανόμενες επιπτώσεις του. Ζωντανά περιστατικά ασθενών, μαθήματα για διοίκηση, υγεία και ευεξία, για εμφυτευματολογία αλλά και πάρα πολλές άλλες ομιλίες, hands-on και workshops που βοηθούν τους συμμετέχοντες να είναι παρόν στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην πρόοδο του οδοντιατρικού επαγγέλματος.
Ναι, τολμώ να πω ότι αυτή η ανοδική τάση θα συνεχίσει. Για αρκετούς νέους είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν το δικό τους οδοντιατρείο. Κάποιοι χρωστούν ακόμη το φοιτητικό τους δάνειο και δεν μπορούν να βάλουν έξτρα χρέος. Οι κλινικές παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών προσφέρουν άμεσο εισόδημα και προνομιακά πακέτα παροχών, πολύ ελκυστικά. Πιστεύω ότι ιδιωτικά οδοντιατρεία σαν το δικό μου θα μείνουν πολύ λίγα στο μέλλον.
Η γνώμη μου είναι ότι όσο οι παλιές γενιές οδοντιάτρων θα βγαίνουν σε σύνταξη, θα υπάρξει μια φυσική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες διδάσκονται ήδη στις οδοντιατρικές σχολές μας και θα θεωρούνται φυσιολογική εξέλιξη.
Συχνά βέβαια, οδοντίατροι με πολυετή πείρα αντιστέκονται στην αλλαγή.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Το κόστος που απαιτείται για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ υψηλό. Αυτό προκαλεί έντονο στρες στον οδοντίατρο, ιδιαίτερα δε όταν συνδυαστεί με την εκπαίδευση που απαιτείται, για να μπορέσει να γίνει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Δεν υποστηρίζω ότι, όλοι οι οδοντίατροι αντιστέκονται στην αλλαγή, άλλωστε δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όσο για το ερώτημα σας, πως διαχειριζόμαστε αυτή τη νέα τάση στη CDS, η απάντηση είναι, όπως κάνουμε και με όλα τα νέα trends ή με άλλα θέματα. Προσπαθούμε, δηλαδή να παρέχουμε, όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση στα μέλη μας ώστε να είναι εκπαιδευμένοι, για να μπορούν εν συνεχεία να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το οδοντιατρείο τους.
Πηγή: https://www.dental-tribune.com/news/
Η OMNIPRESS διοργανώνει το συνέδριο "A Full Day with Istvan Urban", το οποίο θα πραγματοποιηθεί…
Οι εταιρείες MIS και ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental ανακοινώνουν με χαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με…
Η ελληνική αγορά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων καλωσορίζει το OMNITAPER EV, την τελευταία καινοτομία που θέτει νέα πρότυπα…
Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…
To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…