Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Esma Dogramaci και τον καθηγητή David Brennan από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, παρακολούθησε 448 έφηβους ηλικίας 13 ετών από τη Νότια Αυστραλία τα έτη 1988 και το 1989. Έως να φτάσουν στην ηλικία των 30 ετών το 2005 και το 2006, περισσότεροι από το ένα τρίτο από αυτούς έλαβαν ορθοδοντική θεραπεία.
“Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη τέτοιου τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και μόνο η δεύτερη στον κόσμο, εξέτασε αν η ορθοδοντική με σιδεράκια μπορεί να επιφέρει υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας ή να έχει ψυχοκοινωνικά αποτελέσματα αργότερα στη ζωή” λέει ο Dr. Dogramaci.
“Τα άτομα που δεν έλαβαν ορθοδοντική θεραπεία και δεν φόραγαν σιδεράκια ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι σε σχέση με εκείνα που φορούσαν σιδεράκια. Καί αυτοί που φόραγαν σιδεράκια αλλά και αυτοί που δεν φόραγαν είχαν από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή βλάβη στα δόντια τους”.
Η μελέτη εξέτασε τέσσερις ψυχοκοινωνικές πτυχές:
“Από τη στιγμή που το βασικό ερευνητικό ερώτημα ήταν η επίδραση της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια στην αυτοπεποίθηση και την ευτυχία των ασθενών στη μετέπειτα ζωή τους, οι παραπάνω δείκτες επιλέχθηκαν ως σημαντικοί για την ψυχοκοινωνική λειτουργία και για την συσχέτιση τους με την υγεία και τα αποτελέσματα τους σε αυτήν” λέει ο Dr. Dogramaci.
Ο τεταρτοετής φοιτητής οδοντιατρικής Alex Furlan δεν έχει ποτέ βάλει σιδεράκια: “Ο ορθοδοντικός μου συνέστησε να βάλω σιδεράκια, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος χωρίς αυτά. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να ισιώσω τα δόντια μου – μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου χωρίς να έχω τα τέλεια ευθυγραμμισμένα δόντια”, λέει.
“Πολλοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι εάν βάλουν σιδεράκια, θα αισθάνονται πιο θετικά για τον εαυτό τους και θα νοιώθουν καλά στη ζωή τους.” Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε ότι άλλοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πρόβλεψη της ψυχοκοινωνικής λειτουργίας μας ως ενήλικες με τα σιδεράκια να μην είναι ένας απο αυτούς”, λέει ο Δρ. Dogramacci.
“Όμως το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ήταν μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με καλύτερα ψυχοκοινωνικά αποτελέσματα”
“Βάσει πληθυσμού, εκείνοι που δεν είχαν φορέσει ποτέ σιδεράκια ήταν πιο θετικοί από αυτούς που είχαν. Αν και η θεραπεία με σιδεράκια δεν εγγυάται την ευτυχία αργότερα στη ζωή, το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα και η επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους” συμπληρώνει ο Δρ. Dogramacci.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Orthodontics and Craniofacial Research και διεξήχθη από την Οδοντιατρική Σχολή της Αδελαΐδας και το Αυστραλιανό Κέντρο Ερευνών για την Στοματική Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.
Πηγή: Newswise
Φωτογραφία: https://www.freepik.com/
Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…
To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…
Η Ariston Dental σας εύχεται χρόνια πολλά με προσφορές που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.…
Αποκτήστε 30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση! Πώς? Με την αγορά 100 καρτελών δοντιών Ivoclar.…
Aoralscan Elite. Ο πρώτος ενδοστοματικός σαρωτής στον κόσμο ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία της φωτογραμμετρίας (IPG) και…