Επιστημονικά

CAD/CAΜ από την οπτική ενός προσθετολόγου

Ο Γεώργιος Γεωργάκης μας μιλά για την εμπειρία του με την χρήση CAD/CAM

Η χρήση των συστημάτων CAD/CAM δηλαδή η σχεδίαση (Computer Aided Design) και παραγωγή (Computer Aided Manufacturing) με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή Η/Υ στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στην ελληνική αγορά -με καθυστέρηση- τώρα φαίνεται να είναι η στιγμή που ξεκινάει πιο έντονα η διάδοση τους και όλο και περισσότεροι οδοντίατροι τα εμπιστεύονται.

Ο προσθετολόγος Γεώργιος Γεωργάκης ξεκίνησε την επαφή του με τις ψηφιακές αποκαταστάσεις από όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής της προσθετικής. H πρώτη επαφή του με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στις οδοντιατρικές αποκταστάσεις έγινε μέσω του προγράμματος ψηφιακών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων NobelProcera της Nobel Biocare.

Έκτοτε έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην χρήση CAD/CAM συστημάτων και την εφαρμογή τους στην καθημερινή κλινική του πράξη και συγκεκριμένα στις αποκαταστάσεις.

Αυτό που τον οδήγησε στο να υιοθετήσει τα ψηφιακά πρωτόκολλα στην καθημερινή κλινική του πράξη είναι η δυνατότητα προβλεψιμότητας όλων των περιστατικών ανεξαρτήτου πολυπλοκότητας ή δυσκολίας. Σε σχέση με την αναλογική προσθετική τα κλινικά πλεονεκτήματα της χρήσης CAD/CAM έγκυνται στο γεγονός ότι μπορούμε να εισάγουμε και να χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία είναι αποδεδειγμένα βιοσυμβατά, υψηλής αντοχής και ακρίβειας και να παράγουμε αποκαταστάσεις εξατομικευμένες για κάθε ασθενή.

Το αποτέλεσμα θα είναι μέγιστης ακρίβειας και προβλέψιμο.

Ο ίδιος σχολιάζει ότι “τα τελευταία χρόνια ακούγεται στην οδοντιατρική ότι το μέλλον μας είναι ψηφιακό. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ψηφιακές αποκαταστάσεις μπαίνουν όλο και σε περισσότερα οδοντιατρεία είτε μεσω CAD/CAM είτε μέσω  3D εκτυπώσεων και χρησιμοποιούνται καθημερινά τόσο σε μόνιμες όσο και σε μεταβατικές αποκαταστάσεις αποδεικνύοντας ότι το μέλλον είναι σήμερα”.

Ο κ. Γεωργάκης κατανοεί τον οδοντίατρο που διστάζει ή φοβάται να εμπιστευθεί την ψηφιακή τεχνολογία και να χρησιμοποιήσει  CAD/CAM  συστήματα καθώς το κόστος σε συνδυασμό με την ανάγκη εκμάθησης των συστημάτων αυτών πριν την χρήση τους πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά. Μετά από 15 χρόνια εμπειρίας όμως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει και τον ίδιο και τον ασθενή του.

Πρόσφατα Άρθρα

Οι ενδοστοματικές συσκευές σάρωσης στο οδοντιατρείο

Τα αμέτρητα οφέλη τόσο για τους κλινικούς όσο και για τους ασθενείς και οι πρακτικές…

1 εβδομάδα ago

Ημερίδα 1η Ιουνίου: Prophylaxis Day!

Η Ariston Dental διοργανώνει την 1η Ιουνίου, στο Αργιθέα winery ένα 4ωρο σεμινάριο που έχει…

2 εβδομάδες ago

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

3 εβδομάδες ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

4 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

1 μήνα ago