Επιστημονικά

Όχι άλλες αποτυχίες αποκαταστάσεων

Επιλέξτε το σωστό υλικό αποκατάστασης. Πρακτικές συμβουλές για την επιλογή και χρήση των σύγχρονων εξελιγμένων προϊόντων αποκατάστασης.

Πολλοί ειδικοί τονίζουν τη σπουδαιότητα της κατανόησης των δυνατών και των αδύναμων σημείων των υλικών, παραμένοντας ενήμεροι όσον αφορά στις δοκιμές των υλικών και τη βιβλιογραφία. Παρόλο που αυτά μπορούν να παρέχουν πολλές πληροφορίες, ο Dr. Kois εκφράζει μία ανησυχία όσον αφορά στην εστίαση στα δεδομένα που βασίζονται στην τεκμηρίωση.

«Τα δεδομένα που βασίζονται στην τεκμηρίωση μπορεί να είναι πολύ παραπλανητικά, επειδή συχνά παραθέτουν τις αποτυχίες αλλά όχι και τους λόγους της αποτυχίας και, κατόπιν, η αποτυχία είναι πιθανόν να αποδοθεί σε αυτό το ίδιο το υλικό», εξηγεί. «Για παράδειγμα, εάν μία αποκατάσταση χρειάζεται να αντικατασταθεί επειδή υπάρχει τερηδόνα ακρορριζικά του ορίου, η αιτία είναι η ευπάθεια στην τερηδόνα και όχι η αποκατάσταση. Ωστόσο, εάν η τερηδόνα βρίσκεται εντός της αποκατάστασης, η αιτία είναι η κόπωση της κονίας και η απώλεια του συγκολλητικού υλικού, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στην κάμψη της αποκατάστασης σε σχέση με το δόντι. Αυτή η αιτία ενδεχομένως να σχετίζεται περισσότερο με τη συγκλεισιακή διαχείριση του ασθενούς ή τα χαρακτηριστικά κόπωσης της κονίας συγκόλλησης και καθόλου στο υλικό της αποκατάστασης».

Σύμφωνα με τον Kois, οι άμεσες ρητίνες για συντηρητική θεραπεία έχουν επιδείξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο επιτυχίας, αλλά, συνεχίζει, «Όταν αντιμετωπίζεται μία πιο προχωρημένη νόσο σε άτομα υψηλού κινδύνου, τότε παρουσιάζονται περισσότερες αποτυχίες. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι πολύ σημαντικό, επειδή πολλοί οδοντίατροι παραπλανούνται και πάλι όσον αφορά στους λόγους της αποτυχίας. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τα στοιχεία, εάν δεν γνωρίζει τι αναζητά. Το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι οι φυσικές ιδιότητες και η σύνθεση των υλικών δεν είναι αναγκαστικά ένας καλός παράγοντας πρόβλεψης της κλινικής απόδοσης».

Οι κλινικοί μπορούν να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις εκτιμώντας και αξιολογώντας προσεκτικά τις διαθέσιμες βάσεις τεκμηριωμένων στοιχείων για κάθε υλικό που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν.

 

Ellen Meyer, MBA

Απόσπασμα Αναδημοσίευσης από το περιοδικό Inside Dentistry, Vol.11-No.8.

Πρόσφατα Άρθρα

Παρουσίαση της εταιρείας Digident από τον κ. Νικόλαο Νικολούδια

Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…

5 ημέρες ago

Ivory Dentin Graft από την ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…

5 ημέρες ago

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…

5 ημέρες ago

Χριστουγεννιάτικες προσφορές από την Ariston Dental

Η Ariston Dental σας εύχεται χρόνια πολλά με προσφορές που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.…

2 εβδομάδες ago

30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση έως τις 15/12!

Αποκτήστε 30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση! Πώς? Με την αγορά 100 καρτελών δοντιών Ivoclar.…

3 εβδομάδες ago

Aoralscan Elite με 11.749€. Σάρωση & φωτογραμμετρία 2-σε-1.

Aoralscan Elite. Ο πρώτος ενδοστοματικός σαρωτής στον κόσμο ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία της φωτογραμμετρίας (IPG) και…

3 εβδομάδες ago