Υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία. Συνέντευξη με τον DR. Cory Glenn

Θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη σας για την υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία και πώς ασχοληθήκατε αρχικώς με αυτή, καθόσον από όσο γνωρίζουμε εργάζεστε σε μια περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογο περίπου με τη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα;

Στην αρχή, ξεκίνησα να ασχολούμαι με την καθοδηγούμενη τοποθέτηση μετά από κάποια ατυχή εμφυτευματικά περιστατικά στο οδοντιατρείο. Με βοήθησε πάρα πολύ τόσο στη χειρουργική όσο και στην προσθετική φάση της θεραπείας. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετώπιζα ήταν το υψηλό κόστος. Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ νάρθηκες το κόστος του κάθε νάρθηκα κυμαινόταν μεταξύ 300 και 500 δολαρίων, το οποίο δεν μπορούσε να αποδεχθεί εύκολα η πλειοψηφία των ασθενών μου, με συνέπεια αυτά τα χρήματα να πρέπει να αφαιρεθούν από την αμοιβή μου. Αυτό άλλαξε με το νέο λογισμικό τρισδιάστατης σχεδίασης που χρησιμοποιώ, το οποίο μείωσε το κόστος στα 20 δολάρια ανά νάρθηκα. Επομένως, τώρα, ο χειρουργικός νάρθηκας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των θεραπειών μου επειδή αυξήθηκε η προβλεψιμότητα των περιστατικών μου και εξοικονομώ χρόνο κατά τη χειρουργική και προσθετική φάση της θεραπείας.

 

Πιστεύετε πως η υπολογιστικά κατευθυνόμενη χειρουργική θα αποτελεί τον χρυσό κανόνα στο εγγύς μέλλον;

Καλώς ή κακώς αυτό που αποτελεί τον χρυσό κανόνα των θεραπειών μας είναι ένας συνεχώς κινούμενος στόχος, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πριν από 5 χρόνια η υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης δεν αποτελούσε τον κανόνα, ωστόσο σήμερα αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει σημαντικά. Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και το κόστος των νέων τεχνολογιών. Όσο πιο προσιτές γίνονται, τόσο επεκτείνεται και η χρήση τους. Θεωρώ, λοιπόν, πως οι υπολογιστικά κατευθυνόμενες χειρουργικές επεμβάσεις θα αποτελέσουν τον κανόνα στο μέλλον.

 

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης σήμερα;

Σίγουρα υπάρχουν, αλλά ο σημαντικότερος περιορισμός είναι τα διαθέσιμα υλικά. Για παράδειγμα, σήμερα δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε τριασδιάστατο εκτυπωτή μία στεφάνη από υλικό που να μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στόμα του ασθενή. Βέβαια, λογικά αυτοί οι περιορισμοί θα ξεπεραστούν στο μέλλον, με συνέπεια να αυξηθούν και οι ενδείξεις χρήσης των εκτυπωτών πέρα από τους χειρουργικούς νάρθηκες και στο πεδίο των ολικών οδοντοστοιχιών, ναρθήκων βρουξισμού, στεφανών, γεφυρών και άλλων πολλών εφαρμογών.

 

Πιστεύετε, επομένως, ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα επεκταθεί και στα κεραμικά υλικά;

Σίγουρα θα επεκταθεί και σε αυτή την κατηγορία υλικών κάποια στιγμή. Πιθανόν να προκύψει κάποιο υλικό που όταν τυπώνεται να είναι εύπλαστο και αφού τοποθετηθεί σε ειδικούς φούρνους και στις κατάλληλες θερμοκρασίες να προκύπτει ένα ισχυρό ανθεκτικό υλικό που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μεγάλες περιόδους στο στόμα των ασθενών μας.

 

Είστε ιδιαίτερα γνωστός για τις καινοτόμες ιδέες σας. Είστε από τους επιστήμονες που ασχολούνται συστηματικά με νέες τεχνολογίες και υλικά στην οδοντιατρική. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο από τα νέα project σας;

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι ιδιαίτερα με την ψηφιοποίηση των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών. Στις ΗΠΑ, οι οδοντοστοιχίες αποτελούν μία προσθετική αποκατάσταση με υψηλό εργαστηριακό κόστος και χαμηλή αμοιβή για τον οδοντίατρο. Μάλιστα είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο οι περισσότεροι οδοντίατροι τις αποφεύγουν. Προσπαθώ, λοιπόν, να μειώσω, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, το κόστος κατασκευής τους και αυτή τη στιγμή αυτό κυμαίνεται περίπου στα 20 δολάρια ανά οδοντοστοιχία. Ουσιαστικά, με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης μειώνονται σημαντικά ο χρόνος εργασίας και ο αριθμός των συνεδριών και κατασκευάζεται η βάση της οδοντοστοιχίας επάνω στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν τα τεχνητά δόντια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποτελέσει μία οικονομικά προσοδοφόρα προσθετική αποκατάσταση για τον οδοντίατρο.

 

Το διεθνές συνέδριο του RIPE στο Ντουμπρόβνικ στο ποίο συμμετείχατε διοργανώθηκε αποκλειστικά μέσα από ένα γκρουπ στα social media. Ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος του ιντερνέτ στο οδοντιατρικό επάγγελμα και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Σίγουρα τα social media με έχουν βοηθήσει να κτίσω την καριέρα μου κυρίως ως ομιλητής, γιατί από εκεί ξεκίνησα να αναρτώ τα περιστατικά μου και να με γνωρίζει ο κόσμος και οι υπόλοιποι οδοντίατροι. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως μπορείς να απευθυνθείς εύκολα σε συναδέλφους και να αλληλεπιδράσεις σε μηδενικό χρόνο με έξυπνα μυαλά από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ως μειονέκτημα θεωρώ πως μπορεί να καταλήξουμε να αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε αυτά και να παραμελούμε άλλους τομείς της ζωής μας. Επίσης, πολλές φορές βλέπουμε περιστατικά που δημοσιεύονται, τα οποία είναι άρτια από κάθε άποψη και αυτό μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες προσδοκίες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι συνήθως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, οπότε απολαμβάνω περισσότερο όταν αναρτώ ή βλέπω περιστατικά με επιπλοκές γιατί από αυτά μαθαίνουμε περισσότερα.

 

Θα θέλαμε να μας πείτε παρά το πολυάσχολο πρόγραμμα σας πού αποφασίζετε να αφιερώσετε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2015 έδινα μεγάλη έμφαση στη δουλειά μου και την εξέλιξη της καριέρας μου δουλεύοντας πάρα πολλές ώρες και δίνοντας διαλέξεις συνεχώς. Το 2015, όμως, διαγνώσθηκα με λευχαιμία και αυτό με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα στη ζωή μου. Πιστεύω ειλικρινά ότι η νόσος μου ήταν το καλύτερο πράγμα που έτυχε στη ζωή μου, διότι με αναπρογραμμάτισε ως άνθρωπο και με βοήθησε να καταλάβω τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή. Δεν έχω παραγκωνίσει την επαγγελματική μου καριέρα, αλλά σήμερα πλέον δίνω τεράστια σημασία στο να αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στους δικούς μου ανθρώπους και τις δραστηριότητες που μου αρέσουν. Μένω στο Tενεσί οπότε ασχολούμαι πολύ με το ψάρεμα, το κυνήγι και κάθε είδους ενασχόληση με τη φύση.

 

Θα θέλατε να δώσετε κάποια συμβουλή στους συναδέλφους που δεν έχουν εμπλακεί ακόμα με την ψηφιακή οδοντιατρική;

Ναι, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους συναδέλφους να ενασχοληθούν ενεργά με τη σύγχρονη οδοντιατρική τεχνολογία. Σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στην Οδοντιατρική έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που είναι ασύμφορο, πλέον, για έναν οδοντίατρο να μην τις ακολουθεί και τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα να εμπλακούν ενεργά με τη σύγχρονη οδοντιατρική τεχνολογία, γιατί αυτό όχι μόνο θα τους εξελίξει επαγγελματικά, αλλά και θα τους βοηθήσει να ενασχοληθούν και να δώσουν την προσοχή τους σε όλες αυτές τις νέες συναρπαστικές δυνατότητες που μας προσφέρονται.

 

Επιμέλεια: Χατζηεμμανούηλ Δημήτρης, Χειρουργός Οδοντίατρος, Στρατιωτικός ιατρός

 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Dentorama Φεβρουαρίου 2018, Τ.173

Πρόσφατα Άρθρα

Παρουσίαση της εταιρείας Digident από τον κ. Νικόλαο Νικολούδια

Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…

1 εβδομάδα ago

Ivory Dentin Graft από την ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…

1 εβδομάδα ago

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…

1 εβδομάδα ago

Χριστουγεννιάτικες προσφορές από την Ariston Dental

Η Ariston Dental σας εύχεται χρόνια πολλά με προσφορές που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.…

2 εβδομάδες ago

30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση έως τις 15/12!

Αποκτήστε 30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση! Πώς? Με την αγορά 100 καρτελών δοντιών Ivoclar.…

3 εβδομάδες ago

Aoralscan Elite με 11.749€. Σάρωση & φωτογραμμετρία 2-σε-1.

Aoralscan Elite. Ο πρώτος ενδοστοματικός σαρωτής στον κόσμο ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία της φωτογραμμετρίας (IPG) και…

3 εβδομάδες ago