Επιστημονικά

Τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να “βλέπουν” σε πραγματικό χρόνο τον πόνο του ασθενή

Η διαχείριση του πόνου ενός ασθενή κατά τη διάρκεια ακόμη και της απλούστερης θεραπευτικής διαδικασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Σε μία εξέλιξη που μπορεί μία μέρα να απλοποιήσει αυτή την εργασία, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έχουν δημιουργήσει μία τεχνολογία για να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να “βλέπουν” και να χαρτογραφούν τον πόνο του ασθενή σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικών γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας. Παρόλο που απέχει ακόμη μερικά χρόνια από την ενσωμάτωσή της στα οδοντιατρεία, οι ερευνητές πιστεύουν πως η τεχνολογία είναι ένα καλό πρώτο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας διαχείρισης πόνου.

“Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να μετρήσουμε και να εκφράσουμε τον πόνο μας, συμπεριλαμβανομένων της προσμονής του και του σχετικού άγχους,” ανέφερε ο Dr. A.DaSilva, αναπληρωτής καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κεφαλαλγίας και Στοματοπροσωπικού Πόνου.

Μία φορητή πλατφόρμα κλινικής επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης (ΚΕΠΤΝ) συνδυάζει την οπτικοποίηση με εγκεφαλικά δεδομένα χρησιμοποιώντας νευροαπεικονιστικές τεχνικές για να πλοηγηθεί στον εγκέφαλο ενός ασθενή όταν κάθεται στην οδοντιατρική έδρα. Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε 21 εθελοντές οδοντιατρικούς ασθενείς και οι ερευνητές ελπίζουν να συμπεριλάβουν και άλλους τύπους πόνου και διαφορετικών συνθηκών στο μέλλον.

Οι ασθενείς φορούσαν καπέλα με προσαρτημένους αισθητήρες για να ανιχνεύουν αλλαγές στην αιματική ροή και την οξυγόνωση. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η αντίδρασή τους στο ψυχρό όταν εφαρμόστηκε στα δόντια τους. Ενώ κάθονταν στην οδοντιατρική έδρα, οι ασθενείς φορούσαν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που επέτρεπαν στους ερευνητές να βλέπουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο σε ένα ανακατασκευασμένο εγκεφαλικό πρότυπο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρησιμοποίησαν δεδομένα εγκεφαλικού πόνου για να αναπτύξουν αλγορίθμους που, όταν συνδυαστούν με νέο λογισμικό και νευροαπεικονιστικό εξοπλισμό, προβλέπουν τον πόνο ή την απουσία του περίπου στο 70% των περιπτώσεων.

Με την ΚΕΠΤΝ, οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να κατανοούν καλύτερα τον πόνο ενός ασθενή, ενώ παραμένουν ακόμη συγκεντρωμένοι στην θεραπευτική διαδικασία. “Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα σύστημα βαθμονόμησης από το ένα μέχρι το 10, αλλά αυτό απέχει πολύ από μία αξιόπιστη και αντικειμενική μέτρηση του πόνου,” σημείωσε ο Dr. DaSilva.

 

Πηγή: DT Middle East and Africa Edition, Ιούλιος-Αύγουστος 2019, No. 4, Vol. 9
Ο Dr. H.Jassar(καθιστός) δοκιμάζει τη νέα τεχνολογία που βοηθά έναν οδοντίατρο να κατανοήσει καλύτερα τον πόνο ενός ασθενή.

Πρόσφατα Άρθρα

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

2 ημέρες ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

4 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

2 εβδομάδες ago

Κατακτώντας την τέχνη των εξαιρετικά φυσικών αποκαταστάσεων με μονολιθικό ζιρκόνιο!

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Χώρος διεξαγωγής: ArtOral Art Gallery, Άγιος Δημήτριος, 17342 Αθήνα. Ομιλητής: Σπύρος…

3 εβδομάδες ago

iCervico by VPI: Ιδανικά αποτελέσματα στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Προβλέψιμα για όλους!

Το iCervico είναι ένα πρωτοποριακό προσθετικό σύστημα που γεφυρώνει τη χειρουργική με την προσθετική, αξιοποιώντας…

4 εβδομάδες ago