Επιστημονικά

Τα δόντια μας αποκαλύπτουν τα επίπεδα στρες

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα δόντια είναι ένας πολλά υποσχόμενος βιοδείκτης για τη σύγχρονη ιατρική. Τα δόντια είναι από τους λίγους ιστούς στο σώμα μας που καταγράφουν την επίδραση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο. Σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον, οι ερευνητές απέδειξαν τι αποκαλύπτουν τα δόντια για τα επίπεδα στρες των ασθενών.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα ήταν ότι παρατηρώντας τα δόντια των παιδιών μπορεί να διαπιστώσει κάποιος αν είχαν εκτεθεί σε αυξημένους παράγοντες στρες σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με τον Dr. W. Thomas Boyce, καθηγητή Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο και την παρουσίαση του στο συνέδριο της AAAS, τα επιμέρους στρώματα που δημιουργούν το σμάλτο των δοντιών είναι πιο λεπτά και λιγότερο πυκνά εάν εκτίθενται στο στρες. Το στρες “αυξάνει την ευπάθεια στις οδοντικές κοιλότητες”, εξήγησε στον διεθνή τηλεοπτικό σταθμό της Γερμανίας Deutsche Welle.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να μετρηθούν εξετάζοντας ένα παιδικό δόντι σε ένα 3-D μοντέλο και μια ακτινογραφία.  Το άγχος δεν προέρχεται μόνο από τις υπερβολικές απαιτήσεις στο σχολείο, αλλά και από προβλήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις των γονιών, τον συνεχή θόρυβο ή ακόμη και τη σωματική και/ή ψυχική κακοποίηση. Τα σώματα εκείνων που βιώνουν πολύ άγχος παράγουν μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Η συγκέντρωσή της μπορεί να μετρηθεί στο αίμα και στο σάλιο, είπε ο Boyce.  “Αλλά, φυσικά, αυτό που θέλουμε πραγματικά να γνωρίζουμε είναι η συνολική έκθεση στην κορτιζόλη κάτι που δεν αποτυπώνεται σε αυτά τα δύο”, πρόσθεσε ο Boyce.

Επομένως, η εξέταση των δοντιών μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς αυτό, καθώς η ορμόνη του στρες επηρεάζει την ανάπτυξή τους.

Η παρουσίαση, με τίτλο “Social disparities in child oral health: Interactions between stress and pathogens,” παρουσιάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 στο επιστημονικό μέρος της ετήσιας συνάντησης του AAAS.

 

Πηγή: Dental Tribune International

Photo by Daniel Monteiro on Unsplash

Πρόσφατα Άρθρα

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

1 ημέρα ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

3 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

2 εβδομάδες ago

Κατακτώντας την τέχνη των εξαιρετικά φυσικών αποκαταστάσεων με μονολιθικό ζιρκόνιο!

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Χώρος διεξαγωγής: ArtOral Art Gallery, Άγιος Δημήτριος, 17342 Αθήνα. Ομιλητής: Σπύρος…

3 εβδομάδες ago

iCervico by VPI: Ιδανικά αποτελέσματα στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Προβλέψιμα για όλους!

Το iCervico είναι ένα πρωτοποριακό προσθετικό σύστημα που γεφυρώνει τη χειρουργική με την προσθετική, αξιοποιώντας…

3 εβδομάδες ago