Αθήνα 12.10.2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ
Οι Υγειονομικοί συστρατεύονται για τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά θέματά τους και ζητούν πολιτική λύση σε μια κοινωνική αδικία που αφορά στις συντάξεις και επεβλήθη με πολιτικές αποφάσεις.
Το παραπάνω μήνυμα απέστειλαν προς την Πολιτεία οι πρόεδροι των Υγειονομικών φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) σε κοινή συνέντευξη τύπου με αφορμή και την κατάθεση για διαβούλευση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Μιλώντας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθαν. Εξαδάκτυλος, τόνισε πώς «το ΤΣΑΥ ήταν αυτοτελές και υγιές ταμείο των Υγειονομικών. Το 1997 αποστερήθηκε του κοινωνικού πόρου και η περιουσία του κινητή και ακίνητη μεταβιβάσθηκε στο νέο ασφαλιστικό σχήμα του ΕΦΚΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να δίνονται πλέον συντάξεις κατά 35% χαμηλότερες των υπολοίπων επιστημόνων».
Ζητάμε- κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος- να δοθεί πολιτική λύση και να αποκατασταθεί η αδικία».
«Χρωστάμε στους συναδέλφους υγειονομικούς την αποκατάστασή της αδικία που υπέστησαν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθαν. Δεβλιώτης : «Ένας εκ των βασικών λόγων είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Τούτο έχει συμβεί διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της Πολιτείας για αντικατάστασή του ή με κάλυψη του πόρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως συνέπεια των ανωτέρω και της απουσίας της κρατικής συμμετοχής στον σχηματισμό του ασφαλιστικού κεφαλαίου, παρά την ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992, είναι οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης.
Στους λοιπούς επιστήμονες, ήτοι μηχανικοί και δικηγόροι, ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε το 2016, με αποτέλεσμα ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ , οι νομικοί 774,25 και οι μηχανικοί 733,19, σήμερα οι υγειονομικοί που εξέρχονται, λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. Το λιγότερο που ζητάμε είναι η εξίσωση των συντάξεων όλων των επιστημόνων» κατέληξε .
Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. ανέγνωσε επίσης επιστολή απόγνωσης του προέδρου των συνταξιούχων Υγειονομικών κ. Δημ. Γραμπά όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι υγειονομικοί μετά από τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας , λόγω της καθίζηση των συντάξεων και έκανε αναφορά στη τεράστια αδικία για τις γυναίκες υγειονομικούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα σε σχέση με τις μισθωτές , γιατί οι πρώτες λαμβάνουν 4 επι 200 = 800 ευρώ ενώ οι μισθωτές έχουν 4 κατωτάτους μισθούς δηλαδή περίπου 2900 ευρώ. Αδιανόητο σε μια εποχή που το δημογραφικό ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για τη κοινωνία και τη πατρίδα»
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μίλησε για ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι το ασφαλιστικό , το οποίο δεν επιδέχεται αναβολής γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων υγειονομικών που συνταξιοδοτούνται οι οποίοι έχουν μοχθήσει (δια βίου) για την υγεία των συνάνθρωπων μας.
Ο νόμος Κατρούγκαλου ισοπέδωσε τις συντάξεις των υγειονομικών και μάλιστα δυσανάλογα με αυτά που συνεισέφεραν από δημιουργίας του ΕΦΚΑ κατακρημνίζοντας τις συντάξεις στα 800 ευρώ, και καταργώντας τη μονοσύνταξη ως ποσοστό από τη σύνταξη σε ποσοστό 40-45% (χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης).
Και παράλληλα ο ίδιος νόμος υφάρπαξε κατά την τριετία 17-19 , τις εισφορές των υγειονομικών ως ποσοστό επι των εσόδων , ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια ίσης μεταχείρισης και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα. Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των υγειονομικών καθόσον η συνταξιοδοτική αδικία που έχει δημιουργηθεί πρέπει να αποκατασταθεί».
Η κ. Αθηνά Τραχήλη πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις συντάξεις των υγειονομικών που έχουν υποστεί πραγματική καθίζηση μετά το ν.4387/2016, με μειώσεις που φτάνουν το 50%, ενώ είναι σημαντικά μικρότερες από τις συντάξεις των λοιπών επιστημόνων (μηχανικών και νομικών). Αν και το ΤΣΑΥ όταν εξαναγκάστηκε σε συνένωση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα εύρωστο ταμείο και παρέδωσε ικανοποιητικά αποθεματικά στον ΕΦΚΑ, χωρίς να έχει πάρει ποτέ κρατική επιδότηση, τα μέλη του φτάσαμε να έχουμε σήμερα πολύ χαμηλές απολαβές, συντάξεις αναντίστοιχες της δουλειάς και των όσων έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα. Η αδικία που έχει προκληθεί πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Αφορά την καθημερινή επιβίωση και διαβίωσή μας. Η πολιτεία ως η κατεξοχήν υπεύθυνη για την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να αποκαταστήσει την αδικία που έχει προκληθεί.
Οι πρόεδροι των υγειονομικών φορέων ζήτησαν να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές δεδομένης και της δύσκολης περιόδου που διανύουν και επεσήμαναν ότι το διεκδικητικό πλαίσιο θα κλιμακωθεί , θα κατατεθούν οι απόψεις τους στην δημόσια διαβούλευση του υπό κατάθεσή νομοσχεδίου και ότι αναμένουν την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων για την διερεύνησης των δεδομένων και την αποκατάσταση της συνταξιοδοτικής αδικίας των υγειονομικών.
Για τον ΠΙΣ
ΑΘ. ΕΞΑΔΚΤΥΛΟΣ
Για την ΕΟΟ
ΑΘ. ΔΕΒΛΙΩΤΗΣ
Για τον ΠΦΣ
ΑΠ. ΒΑΛΤΑΣ
Για τον ΠΚΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ
Η OMNIPRESS διοργανώνει το συνέδριο "A Full Day with Istvan Urban", το οποίο θα πραγματοποιηθεί…
Οι εταιρείες MIS και ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental ανακοινώνουν με χαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με…
Η ελληνική αγορά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων καλωσορίζει το OMNITAPER EV, την τελευταία καινοτομία που θέτει νέα πρότυπα…
Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…
To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…