Επιστημονικά

Πόνος πλάτης και αυχένα στην οδοντιατρική: Μία νέα πραγματικότητα

Συνέντευξη με τον Timothy Caruso, ειδικό στην ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, στην ορθοπεδική και την εργονομία

Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

Ο Timothy Caruso είναι μέλος της Ομάδας Εργονομικής Εργασίας της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας FDI. (© Timothy Caruso)

Ο Timothy Caruso είναι φυσικοθεραπευτής με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας και εξειδικεύεται στην ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, στην ορθοπεδική και την εργονομία. Σε αυτήν τη συνέντευξη στο Dental Tribune International, δίνει πληροφορίες για το σύνηθες αλλά συχνά παραμελημένο ζήτημα του αυχενικού και ραχιαίου πόνου των οδοντιάτρων. Απευθύνεται επίσης στις βαθιές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο χρόνιος πόνος τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή των οδοντιάτρων, οδηγώντας πιθανώς σε βράχυνση της καριέρας ή ακόμα και σε αναπηρία και συζητά κάποια προληπτικά μέτρα που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή κλινική πράξη χωρίς να θυσιάζεται η αποδοτικότητα της εργασίας.

Κ. Caruso, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας πόσο συνήθης είναι ο πόνος της πλάτης και του αυχένα στους οδοντιάτρους; Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στον αυχενικό και ραχιαίο πόνο στην οδοντιατρική;

Ανάλογα με την πηγή πληροφοριών, το εύρος του επιπολασμού του πόνου πλάτης και αυχένα αναφέρεται κάπου μεταξύ του 50 και του 80%. Οι ενοχλήσεις στην πλάτη και τον αυχένα είναι μοιρασμένες σχεδόν ισόποσα και αυτό έχει διατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Πέρσι, το 84% των οδοντιάτρων ανέφεραν πόνο ή δυσφορία κατά την εργασία τους, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξάχθηκε από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA). Ο αυχένας, η μέση, οι ώμοι και η πλάτη ήταν οι πιο συνήθεις περιοχές ενοχλήσεων.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν συχνότερα στον πόνο και τη δυσφορία είναι ο κακός φωτισμός, η λανθασμένη στάση του γιατρού, η χρήση μεγεθυντικών γυαλιών (λούπες) και η περιορισμένη πρόσβαση στη στοματική κοιλότητα.

Πώς μπορεί να επηρεάσει ο χρόνιος πόνος την προσωπική και επαγγελματική ζωή των οδοντιάτρων;

Αρχικά, μπορεί να υπάρχει αυξημένη κόπωση, δυσκαμψία και πόνος σε όλο το σώμα. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο χρόνιο πόνο, μυοσκελετικές διαταραχές και περιορισμούς στην εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών και την εκτέλεση κάποιων διαδικασιών. Σε ένα χειρότερο σενάριο, ο χρόνιος πόνος μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της διάρκειας της καριέρας ενός ατόμου ή σε αναπηρία.

Γιατί είναι σημαντική η δύναμη και η ευλιγισία για τους οδοντιάτρους; Μπορείτε να συστήσετε ασκήσεις ή ρουτίνες για την αύξηση της δύναμης και της ευλιγισίας;

Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης στάσης και η εργασία σε αυτήν τη στάση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μπορεί να είναι τεράστια βοήθεια καθώς επίσης και ένας καλός, αναπαυτικός ύπνος τη νύχτα για να επαναφορτιστεί το σώμα για την επόμενη ημέρα.

Κάποιες γενικές διατάσεις είναι μία καλή αρχή για να βελτιωθεί η δύναμη και η ευκαμψία του γιατρού. Οι πιο ενθουσιώδεις οδοντίατροι θα πρέπει να σκεφτούν να κάνουν γιόγκα, κολύμβηση και πιλάτες. Η ιστοσελίδα της ADA προσφέρει κάποιες άριστες πηγές για τη βελτίωση της φυσικής υγείας και της εργονομίας των οδοντιάτρων.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές ειδικές για τους οδοντιάτρους είναι διαθέσιμες για τη διαχείριση του αυχενικού και του ραχιαίου πόνου;

Η αναζήτηση ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία πάνω στην αντιμετώπιση του πόνου της πλάτης και του αυχένα είναι μία καλή αρχή. Οι οδοντίατροι θα πρέπει να εξαντλούν πάντα τις συντηρητικές θεραπείες πριν σκεφτούν τη χειρουργική επέμβαση εκτός και αν είναι επείγουσες καταστάσεις. Το Ινστιτούτο McKenzie είναι ένα καλό βοήθημα για αυτό. Αφού εισάγετε τον ταχυδρομικό σας κώδικα, θα σας παρέχει μία λίστα εκπαιδευμένων κλινικών στην περιοχή σας.

Χωρίς να επιβαρύνεται η αποδοτικότητα της εργασίας, ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να λάβουν οι οδοντίατροι για να αποφύγουν την εμφάνιση πόνου στον αυχένα και στην πλάτη;

Οι οδοντίατροι θα πρέπει να παρακολουθούν τη στάση εργασίας τους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να ενσωματώσουν διατάσεις μέσα στο ιατρείο κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας καθώς και να αθλούνται τακτικά, να κάνουν διαλείμματα ανάπαυσης και να ισορροπούν τους δύσκολους και εύκολους ασθενείς και εργασίες. Ακόμα, οι οδοντίατροι μπορούν να προσαρμόσουν το περιβάλλον εργασίας για να υποστηρίζει καλύτερη στάση και να μειωθεί η καταπόνηση βελτιώνοντας την εργονομική διάταξη της έδρας και προσέχοντας να διατηρούν την οδοντιατρική εργονομία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς οραματίζεστε την πρόοδο της εργονομίας στην οδοντιατρική;

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, εργαζόμαστε σκληρότερα από ότι στο παρελθόν. Τα έξοδα λειτουργίας ενός ιατρείου και οι περιορισμοί των ασφαλιστικών και των αποζημιώσεων δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα, ίσως έναν νέο νόμο του ισχυρότερου.

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό CAD/CAM, international magazine of dental laboratories, Vol. 15, Issue 1/2024

Πρόσφατα Άρθρα

A Full Day with Istvan Urban – 100 χρονια SADENT

Η OMNIPRESS διοργανώνει το συνέδριο "A Full Day with Istvan Urban", το οποίο θα πραγματοποιηθεί…

7 ημέρες ago

Ο Prof. Chaushu στο HAOMS 2025 | MIS Implants Technologies & ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

Οι εταιρείες MIS και ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental ανακοινώνουν με χαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με…

1 εβδομάδα ago

Νέο Εμφύτευμα OMNITAPER EV, DENTSPLYSIRONA: Η Επόμενη Γενιά στην Οδοντιατρική Εμφυτευματολογία

Η ελληνική αγορά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων καλωσορίζει το OMNITAPER EV, την τελευταία καινοτομία που θέτει νέα πρότυπα…

2 εβδομάδες ago

Παρουσίαση της εταιρείας Digident από τον κ. Νικόλαο Νικολούδια

Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…

1 μήνα ago

Ivory Dentin Graft από την ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…

1 μήνα ago

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…

1 μήνα ago