Συναντήσαμε τον Kαθηγητή Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας του Πανεπιστημίου της Bologna, Giovanni Zucchelli DDS, PHD, στις 18 Μαϊου στην Αθήνα στα πλαίσια του οδοντιατρικού συνεδρίου The Master Minds II, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής. Συζητήσαμε μαζί του για το συνέδριο, τα χαρακτηριστικά που θεωρεί εκείνος πως κάνουν εναν οδοντίατρο ξεχωριστό αλλά και το πώς θα είναι η οδοντιατρική στο μέλλον.
Θα θέλαμε να μας πείτε τις πρώτες σας εντυπώσεις από το συνέδριο The Master Minds II.
Giovanni Zucchelli: Eίμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την συμμετοχή του κόσμου και το ενδιαφέρον που δείχνει. Μου θέτουν συνεχώς ερωτήματα και παρατηρούν με ενδιαφερον τις εικόνες από τα κλινικά περιστατικά μου.
Πώς σας φαίνεται το ελληνικό κοινό; Βλέπετε στα μάτια των ελλήνων οδοντιάτρων την σπίθα του ενδιαφέροντος για την οδοντιατρική;
G.Z.: Ναι, με μεγάλη μου χαρά. Το γεγονός ότι είναι Σάββατο απόγευμα και εκείνοι έχουν επιλέξει να βρίσκονται εδώ στο Οδοντιατρικό Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον.
Πραγματικά για εμένα ο μοναδικός λόγος και το κίνητρο που με κάνει να δίνω διαλέξεις και να εργάζομαι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα είναι να βλέπω αυτούς τους ανθρώπους χαρούμενους. Αυτό με γεμίζει θετική ενέργεια. Πραγματικά τους αισθάνομαι πολύ κοντά σε εμένα.
Θα θέλαμε να μας πείτε τί είναι αυτό που κάνει έναν οδοντίατρο όχι απλά καλό αλλά ξεχωριστό; Δώστε μας τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει κατά την γνώμη σας να διαθέτει.
G.Z.: To πρώτο θα έλεγα είναι το διάβασμα. Πραγματικά πρέπει να μελετά συνεχώς γιατί χρειάζεται να έχει το επιστημονικό υπόβαθρο. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και δεν αναφέρομαι μόνο για το διάβασμα στο πανεπιστήμιο και τις γνώσεις που αποκομίζει εκεί γιατί αυτές οι γνώσεις αποτελούν μόνο την βάση. Μιλάω για μια διαρκή αναζήτηση γνώσης. Πρέπει να συνεχίσει να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να ενημερώνεται ώστε πάντα να είναι μέσα στις εξελίξεις.
Στην συνέχεια χρειάζεται να επιλέξει ποιός είναι ο κλάδος που τον ενδιαφέρει περισσότερο, χειρουργικός ή μη χειρουργικός, αποκαταστάσεις, εμφυτευματολογία ή όχι κ.λ.π. Είναι απαραίτητο να επιλέξει. Από την στιγμή που θα έχει κάνει την επιλογή του τότε θα πρέπει να αρχίζει να εμβαθύνει σε αυτόν τον τομέα και να επικεντρώνεται σε αυτόν.
Τρίτον και σημαντικότερο είναι να μπορεί να σκέφτεται και να κρίνει την πληροφορία και την γνώση που λαμβάνει. Γιατί πολύ συχνά στην κλινική πρακτική του θα βρεθεί σε σύγχυση για το τί είναι σωστό να πράξει. Για να πάρει την σωστή απόφαση θα πρέπει να σκεφτεί ο ίδιος. Η γνώση είναι σημαντική όμως δεν φτάνει μόνο αυτή. Θα πρέπει να γνωρίζει Βιολογία για παράδειγμα για να μπορεί να εξηγήσει γιατί κάτι είναι σωστό να γίνει.
Η κριτική σκέψη βοηθάει τον γιατρό να πάρει απόφαση;
G.Z.: Ναι σαφέστατα. Ο οδοντίατρος πρέπει να διερωτάται πάντα αν αυτό που η επιστήμη του υποδεικνύει να κάνει είναι το σωστό και αν έχει λογική ώστε να το εφαρμόσει. Με κριτική σκέψη θα αποφασίσει ποιό είναι το σωστό και λογικό. Αν αυτό που πάει να κάνει του φαίνεται λογικό κατά την δική του κρίση τότε ναι να το εφαρμόσει.
Είναι σημαντικό να σκέφτεται και να αντιμετωπίζει τα πράγματα με έναν κριτικό τρόπο. Ποτέ δεν πρέπει να βασίζεσαι στο τί σου λένε οι άλλοι. Αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους.
Τέλος, αφού έχει κάνει τα παραπάνω θα πρέπει στη συνέχεια να αποκτήσει εμπειρία. Αποκτώ εμπειρία σημαίνει εργάζομαι. Ειδικά στην οδοντιατρική χειρουργική όσο πιο πολλά περιστατικά έχεις τόσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτάς και εξελίσσεσαι ως επιστήμονας.
Βέβαια το πιο σημαντικό από όλα είναι να υπάρχει η επιθυμία και το πάθος γι αυτό που κάνει. Αυτά θα δώσουν την ώθηση σε έναν νέο οδοντίατρο να κυνηγήσει την γνώση, την εργασία και να επιτύχει μακροπρόθεσμα την εξέλιξη και την πρόοδο του.
2030: Δώστε μας μια εικόνα της οδοντιατρικής σε δέκα χρόνια από τώρα.
G.Z.: Πιστεύω ότι ήδη τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν επιφέρει πολλές εξελίξεις στην οδοντιατρική. Αυτό που βλέπω για το μέλλον είναι ότι θα δώσουμε πολύ βάρος στον ίδιο τον ασθενή. Θα είναι το επίκεντρο. Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό είναι λογικό να γίνεται όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τηρηθεί από όλους. Στο παρελθόν ενδιαφερθήκαμε πολύ για την προσωπική μας ανάπτυξη και για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις κλινικών περιστατικών μας. Από τώρα και στα επόμενα δέκα χρόνια είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στον ασθενή μας και να δούμε τί μπορεί αυτός να καταλάβει και να εκτιμήσει σε αυτό που του προσφέρουμε ώστε να μειώσουμε την νοσηρότητα και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα.
Who is :
Ο Καθ. Giovanni Zucchelli, DDS, PHD αποφοίτησε το 1988 από το Πανεπιστήμιο της Bologna της Ιταλίας με πτυχίο οδοντιατρικής. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε PhD στην Ιατρική Βιοτεχονολογία το 1999. Είναι Καθηγητής Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Bologna της Ιταλίας από το 2000. Ο Καθ. Giovanni Zucchelli έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία κλινικής έρευνας στην περιοδοντολογία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2006 και το 2008 κέρδισε το βραβείο Στοματικής Πλαστικής Χειρουργικής AAP Foundation-E Bud Tarrson Reasearch Award in Oral Plastic Surgery. Είναι ενεργό μέλος της EAED-Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής-, της SIdP -Ιταλική Εταιρεία Περιοδοντολογίας- και της SIO -Ιταλική Εταιρεία Οστεοενσωμάτωσης- και επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας. Είναι βοηθός Συντάκτη του International Journal of Esthetic Dentistry και μέλος της συντακτικής επιτροπής του International Journal of Periodontics and Restorative Dentistry, καθώς και ομότιμος κριτής (peer reviewer) σε πολλά Περιοδικά Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας. Καινοτόμος πολλών τεχνικών πλαστικής χειρουργικής μαλθακών ιστών, ο Καθ. Giovanni Zucchelli είναι επίσης συντάκτης άνω των 100 δημοσιεύσεων στο Pubmed. Έχει κάνει ομιλίες σε μεγάλα διεθνή συνέδρια Περιοδοντολογίας και έχει διδάξει σε θεωρητικά και πρακτικά -με ζωντανά χειρουργεία- εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολλές χώρες.Ο Καθ. Zucchelli είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο ‘Mucogingival Esthetic Surgery’, best seller των Εκδόσεων Quintessence που έχει δημοσιευθεί σε 10 διαφορετικές γλώσσες, δύο εικονογραφημένων εγχειριδίων πλαστικής χειρουργικής περιοδοντίου (Εκδόσεις Martina) και του κεφαλαίου “Mucogingival Therapy-Periodontal Plastic Surgery” στο Clinical Periodontology and Implant Dentistry (Lindhe J, Lang NP, Karring T [eds], Wiley-Blackwell).
Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…
To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…
Η Ariston Dental σας εύχεται χρόνια πολλά με προσφορές που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.…
Αποκτήστε 30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση! Πώς? Με την αγορά 100 καρτελών δοντιών Ivoclar.…
Aoralscan Elite. Ο πρώτος ενδοστοματικός σαρωτής στον κόσμο ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία της φωτογραμμετρίας (IPG) και…