Επιστημονικά

Οι καρκίνοι του στόματος κινδυνέουν να μην ανιχνευτούν κατά τη διάρκεια της COVID-19 κρίσης

Δουβλίνο, Ιρλανδία: Σύμφωνα με την Ιρλανδική Εταιρεία Καρκίνου, περίπου 550 άτομα προσβάλλονται από καρκίνο του στόματος, κεφαλής και τραχήλου στην Ιρλανδία κάθε χρόνο.

Πλέον καθώς οι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τον οδοντίατρο τους λόγω του SARS-CoV-2 και του σχετικού κινδύνου μόλυνσης, οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων του στόματος μπορεί να χαθεί ή να διαγνωστεί σε πολύ αργά στάδια.

Ο καθηγητής Leo Stassen, στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός και πρόεδρος της Ιρλανδικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, προειδοποίησε ότι η καθυστερημένη διάγνωση θα αποτελέσει σημαντικό εθνικό ζήτημα καθώς η χώρα βγαίνει από το lockdown. «Νομίζω ότι θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε στους Irish Times.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, ο Στάσεν εντόπισε δύο περιπτώσεις καρκίνου του στόματος χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που του έστειλαν οι ασθενείς του. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν ή δεν δρουν σε συμπτώματα καρκίνου του στόματος επειδή είτε ανησυχούν για πιθανή λοίμωξη με SARS-CoV-2 είτε αγνοούν ότι οι επείγουσες οδοντιατρικές υπηρεσίες λειτουργούν ακόμα και κατά τη διάρκεια του κλειδώματος. Πριν από την πανδημία, οι οδοντίατροι βοήθησαν να εντοπιστούν 150 έως 180 κρούσματα καρκίνου του στόματος, κεφαλής και τραχήλου κάθε χρόνο, σημείωσε ο Stassen.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του στόματος που εντοπίστηκαν σε πρώιμο στάδιο έχουν ποσοστό επιβίωσης περίπου 90% και ενδέχεται να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης έχουν μειωμένο ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς, 5% –10%. Οι έλεγχοι είναι σημαντικοί όχι μόνο για τους ασθενείς που έχουν αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για εκείνους που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Αυτό γίνεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει.

Ο Stassen είπε ότι, τα τελευταία δέκα έως 15 χρόνια, η πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του στόματος είχε βελτιωθεί σημαντικά, αλλά πρόσθεσε ότι, τώρα, «το COVID-19 μας έχει επιφέρει δυνατό χτύπημα»

Να σημειωθεί εδώ ότι έως τις 13 Ιουλίου, υπάρχουνν 25.611 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Ιρλανδία και 1.746 άτομα έχουν πεθάνει από την ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

2 ημέρες ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

4 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

2 εβδομάδες ago

Κατακτώντας την τέχνη των εξαιρετικά φυσικών αποκαταστάσεων με μονολιθικό ζιρκόνιο!

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Χώρος διεξαγωγής: ArtOral Art Gallery, Άγιος Δημήτριος, 17342 Αθήνα. Ομιλητής: Σπύρος…

3 εβδομάδες ago

iCervico by VPI: Ιδανικά αποτελέσματα στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Προβλέψιμα για όλους!

Το iCervico είναι ένα πρωτοποριακό προσθετικό σύστημα που γεφυρώνει τη χειρουργική με την προσθετική, αξιοποιώντας…

4 εβδομάδες ago