Επιστημονικά

Οι ενδοστοματικές συσκευές σάρωσης στο οδοντιατρείο

Τα αμέτρητα οφέλη τόσο για τους κλινικούς όσο και για τους ασθενείς και οι πρακτικές διαστάσεις της ψηφιοποίησης

Dr Ahmad Al-Hassiny, Νέα Ζηλανδία

Εισαγωγή

Η οδοντιατρική υφίσταται μία ριζική μεταμόρφωση. Η χρήση των ενδοστοματικών συσκευών σάρωσης (ΕΣΣ) αντί για τα παραδοσιακά φυσικά αποτυπώματα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ουσιαστικά όλοι οι τομείς της οδοντιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της προσθετικής, της ορθοδοντικής, της συντηρητικής οδοντιατρικής, της εμφυτευματολογίας και της στοματικής χειρουργικής μπορούν να επωφεληθούν από το πλήθος των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής ροής εργασιών. Η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών και των ΕΣΣ, συγκεκριμένα, έχει εκτοξευθεί σε όλο τον πλανήτη. Η χρήση αυτών των συσκευών φτάνει το 40%- 50% σε κάποιες ώριμες αγορές και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως. Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ψηφιακή οδοντιατρική δεν είναι πλέον το μέλλον αλλά το παρόν.

Ενώ οι συσκευές σάρωσης εισήλθαν στην καθημερινή οδοντιατρική σχετικά πρόσφατα, η τεχνολογία CAD/CAM εισήχθη στην οδοντιατρική τη δεκαετία του 1970. Η ιστορία της αρχίζει το 1973, όταν ο Dr François Duret πρότεινε την ιδέα των οπτικών αποτυπωμάτων για εφαρμογή στην οδοντιατρική. Δέκα χρόνια αργότερα, έδειξε την πρώτη στεφάνη που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μία πατενταρισμένη ηλεκτρο-οπτική συσκευή σάρωσης για τη λήψη ενός ψηφιακού αποτυπώματος και ένα σύστημα CAD/CAM για την κατασκευή της στεφάνης.

Οι Drs Werner Mörmann και Marco Brandestini αναγνώρισαν τις προοπτικές αυτής της αγοράς και ανέπτυξαν ένα παρόμοιο σύστημα το 1983 στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ανεξάρτητα από την εργασία του Dr Duret. Το ίδιο έτος, δημιούργησαν την πρώτη πρότυπη μονάδα CEREC (Sirona Dental Systems, Εικ. 1). Το ίδιο ακριβώς CEREC που χρησιμοποιούν σήμερα πολλοί οδοντίατροι σε όλο τον κόσμο το οραματίστηκαν εκείνοι για πρώτη φορά πριν από τόσο πολλά χρόνια.

Εικ. 1: Οι Drs Werner H. Mörmann και Marco Brandestini παρουσιάζοντας περήφανοι ένα πρότυπο του CEREC το 1986.

Από την αρχική σύλληψη της ιδέας, οι ΕΣΣ είναι οπτικής φύσης, χρησιμοποιώντας λέιζερ ή τεχνολογία δομημένου φωτός. Το οπτικό αποτύπωμα που λαμβάνεται από μία ΕΣΣ πραγματοποιείται λαμβάνοντας μία σάρωση μέσα στο στόμα του ασθενή των δοντιών ή των ούλων στόχων απευθείας. Το φως που προβάλλεται από την ΕΣΣ αντανακλά τους μαλακούς και σκληρούς ιστούς μέσα σε έναν αισθητήρα στην ΕΣΣ, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό αποτύπωμα από το λογισμικό. Στη συνέχεια το λογισμικό δημιουργεί μία τρισδιάστατη εικόνα της επιφάνειας του παρασκευασμένου δοντιού, των ούλων, των ανταγωνιστών δοντιών ή της σύγκλεισης του ασθενή (Εικ. 2-4).

Εικ. 2: Παραδείγματα ενδοστοματικών σαρώσεων ολικού τόξου που λήφθηκαν με ενδοστοματική συσκευή σάρωσης.
Εικ. 3: Παραδείγματα ενδοστοματικών σαρώσεων ολικού τόξου που λήφθηκαν με ενδοστοματική συσκευή σάρωσης.

 

Εικ. 4: Παραδείγματα ενδοστοματικών σαρώσεων ολικού τόξου που λήφθηκαν με ενδοστοματική συσκευή σάρωσης.

Αντίθετα με τις εργαστηριακές συσκευές σάρωσης, οι ΕΣΣ είναι σχεδιασμένες να λαμβάνουν ψηφιακά αποτυπώματα απευθείας μέσα στο στόμα του ασθενή. Έτσι, ο σχεδιασμός τους περιορίζεται από το σχήμα της στοματικής κοιλότητας και η γενική εμφάνιση αυτών των συσκευών σάρωσης μεταξύ των διαφορετικών κατασκευαστών δεν διαφέρει σημαντικά (Εικ. 5).

Εικ. 5: Μία ποικιλία διαφορετικών ενδοστοματικών συσκευών σάρωσης που είναι διαθέσιμες σήμερα στην αγορά. (Η εικόνα είναι ευγενική παραχώρηση του © iDD, Institute of Digital Dentistry)

Οφέλη των ΕΣΣ

Τα οφέλη της ενδοστοματικής σάρωσης σε σύγκριση με τα συμβατικά αποτυπώματα είναι ατελείωτα. Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι καλά τεκμηριωμένα τόσο στη βιβλιογραφία όσο και από τα χιλιάδες ανέκδοτα που παρέχουν οι κλινικοί σε όλο τον κόσμο. Η υιοθέτηση της χρήσης της ενδοστοματικής σάρωσης στο ιατρείο δεν θέλει σκέψη.

Τα οφέλη της χρήσης μίας ΕΣΣ στο ιατρείο περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη κλινική αποδοτικότητα, την μεγαλύτερη άνεση για τους ασθενείς και την ευκολία χρήσης για τον κλινικό. Οι ενδοστοματικές σαρώσεις είναι πολύ ταχύτερες και, με τη σωστή εκπαίδευση, ευκολότερες στη λήψη από ένα φυσικό αποτύπωμα. Ένα ενδοστοματικό αποτύπωμα ολικού τόξου μπορεί να ληφθεί σε 45 δευτερόλεπτα με αξιοπιστία με μία σύγχρονη συσκευή σάρωσης από έναν έμπειρο χρήστη.

Οι ασθενείς επίσης προτιμούν με διαφορά τις ενδοστοματικές σαρώσεις από τα φυσικά αποτυπώματα. Αυτό είναι λογικό και αυτονόητο. Όταν χρησιμοποιείται μία ΕΣΣ, οι ασθενείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αντανακλαστικό εμέτου και όλη η διαδικασία της λήψης του αποτυπώματος είναι πιο αποδοτική και έχει λιγότερη ακαταστασία. Η χρήση μίας ΕΣΣ έχει επίσης τον εντυπωσιασμό. Οι ασθενείς εντυπωσιάζονται εξαιρετικά από αυτήν την τεχνολογία όταν τους τη δείχνουμε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθεί η επικοινωνία και να χτιστεί μία καλή σχέση και εμπιστοσύνη με τον ασθενή (Εικ. 6).

Εικ. 6: Ένα παράδειγμα συμμετοχής του ασθενή όταν χρησιμοποιούμε το TRIOS MOVE (3Shape). (Η εικόνα είναι ευγενική παραχώρηση του © iDD, Institute of Digital Dentistry)

Ένα άλλο όφελος είναι η ευκολία αποθήκευσης. Δεν χρειάζεται πλέον να έχετε ντουλάπια γεμάτα γύψινα εκμαγεία. Ένα ψηφιακό αρχείο είναι εύκολο να αποθηκευτεί και, το πιο σημαντικό, εύκολο να το μοιραστείτε. Χρησιμοποιώντας μία ΕΣΣ, ανοίγετε την πόρτα σε έναν κόσμο δυνατοτήτων διότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις διάφορες υπηρεσίες σχεδιασμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι εφικτό επειδή είναι πολύ ευκολότερο να στείλετε ένα αρχείο σάρωσης με email σε ένα εργαστήριο στην άλλη άκρη του κόσμου από το να προσπαθήσετε να στείλετε ένα γύψινο εκμαγείο.

Πολλές μελέτες έχουν συγκρίνει την ακρίβεια των τεχνικών συμβατικής αποτύπωσης με εκείνη των ψηφιακών αποτυπωμάτων. Οι πιο πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ψηφιακές σαρώσεις έχουν συγκρίσιμη ακρίβεια ή ακόμα είναι ανώτερες από τα φυσικά αποτυπώματα. Όμως, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι όλες οι συσκευές σάρωσης κατασκευασμένες ίδιες και κάποιες συσκευές δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την ακρίβεια στη σάρωση πιο περίπλοκων δομών, όπως νωδές ακρολοφίες ή στη σάρωση για επιεμφυτευματικές προσθετικές εργασίες ολικού τόξου.

Με όλα τα πλεονεκτήματα των ΕΣΣ, ποια είναι τα αρνητικά; Λοιπόν, η πραγματικότητα είναι μόνο δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι το κόστος της επένδυσης, το οποίο ως βιομηχανία νομίζω απλώς χρειάζεται να το αποδεχτούμε, καθώς το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η χρήση μίας ΕΣΣ θα κάνει την οδοντιατρική πολύ καλύτερη για εσάς και τους ασθενείς σας. Θα κάνει την οδοντιατρική πιο απολαυστική για εσάς. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να ξοδέψετε χρήματα για να βγάλετε χρήματα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η εκπαίδευση. Οι κλινικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, παρόλο που η χρήση μίας ΕΣΣ είναι πολύ πιο εύκολη τώρα από ποτέ πριν, εξακολουθεί να απαιτεί κάποια εκπαίδευση και εξάσκηση. Σκεφτείτε το πρώτο σας φυσικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τώρα. Ευτυχώς στις μέρες μας με τις σύγχρονες ΕΣΣ είναι πολύ ευκολότερο να μάθετε. Μπορώ με σιγουριά να εκπαιδεύσω τους νέους τελειόφοιτους οδοντιάτρους μας να αποκτήσουν μεγάλη ευχέρεια με μία ΕΣΣ μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Χρειάζεται απλώς λίγο χρόνο, λίγη εκπαίδευση και λίγη προσπάθεια αλλά αξίζει τον κόπο και ποτέ δεν θα κοιτάξετε πίσω. Η συμβουλή μου για την αγορά μίας ΕΣΣ είναι να βεβαιωθείτε ότι ο προμηθευτής σας παρέχει επαρκή εκπαίδευση και υποστήριξη, αλλιώς κοιτάξτε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Οδοντιατρικής (https://instituteofdigitaldentistry.com/) για μία πλήρη βιβλιοθήκη διαδικτυακών σεμιναρίων που θα σας διδάξουν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Πίεση της αγοράς και αλλαγές

Τα τελευταία 15 χρόνια, παρακολουθούμε την αγορά των ΕΣΣ να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Στην αρχή, υπήρχαν μόνο δύο κύριες επιλογές ΕΣΣ, το CEREC και το E4D (τώρα πλέον με την εμπορική ονομασία Planmeca). Τώρα, υπάρχουν περισσότεροι από 15 κατασκευαστές ΕΣΣ και πολλές περισσότερες συσκευές σάρωσης, αφού αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα λευκής ετικέτας. Η αγορά των ΕΣΣ έχει διογκωθεί εντελώς.

Με αυτήν την αύξηση του ανταγωνισμού και της πίεσης της αγοράς, έχουμε δει μία άνευ προηγουμένου μείωση στις τιμές των συσκευών σάρωσης, η οποία είναι προς όφελος των κλινικών παντού. Όπως ανέφερα, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το κύριο εμπόδιο για την υιοθέτηση της ενδοστοματικής σάρωσης είναι το κόστος, οπότε η μείωση των τιμών καθοδηγεί τα ποσοστά υιοθέτησης της ενδοστοματικής σάρωσης. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η τιμή έναρξης για μία ΕΣΣ ήταν τουλάχιστον 60.000 δολάρια. Σήμερα, είναι ένα κλάσμα αυτού του ποσού, με τη φτηνότερη, βασικού επιπέδου ΕΣΣ να κοστίζει γύρω στα 8000 δολάρια.

TRIOS 5 (3Shape)

Το TRIOS 5 κυκλοφόρησε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2022 (Εικ. 7). Ήταν μία πλήρης αναβάθμιση σε σύγκριση με τα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς, TRIOS 4 και 3. Το TRIOS 5 είναι ένα εντελώς νέο σχέδιο και κατασκευή μέσα και έξω. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτή η ΕΣΣ θα πάει τη σάρωση στο επόμενο επίπεδο. Αντίθετα με το TRIOS 4, που ήταν μία σταδιακή βελτίωση του TRIOS 3, το TRIOS 5 έχει μία εντελώς νέα οπτική σχεδίαση και κατασκευή.

Εικ. 7: TRIOS 5.

Η 3Shape είπε ότι έχει κάνει περισσότερες από 50 βελτιώσεις στο TRIOS 5 σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές. Όπως είναι σύνηθες για τα προϊόντα της 3Shape, δείχνει απίστευτα κομψό και υψηλής τεχνολογίας. Το καλύτερο είναι το κόστος. Το TRIOS 5 έχει προτεινόμενη τιμή λιανικής 26.000 δολάρια. Ενώ είναι μία συσκευή σάρωσης υψηλής ποιότητας, αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή με την οποία έχει κυκλοφορήσει ποτέ ένα προϊόν- ναυαρχίδα TRIOS- ένα σημάδι των καιρών (της αγοράς).

Με την κυκλοφορία του TRIOS 5, η εταιρία άδραξε επίσης την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις τιμές των άλλων συσκευών σάρωσής της ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Τώρα έχει μειωθεί το κόστος όλων των άλλων μοντέλων TRIOS. Για παράδειγμα, το TRIOS 4 με την ασύρματη χειρολαβή κοστίζει τώρα γύρω στα 22.000 δολάρια (προτεινόμενη τιμή λιανικής). Επιπλέον, ακριβώς όπως οι άλλες συσκευές σάρωσης TRIOS, το TRIOS 5 έχει μία επιλογή χωρίς συνδρομή.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές στο TRIOS 5 είναι ότι δεν χρειάζεται καθόλου καλιμπράρισμα. Οι οδοντίατροι δεν χρειάζεται πλέον να έχουν στο νου τους να καλιμπράρουν τη συσκευή σάρωσης πριν ο επόμενος ασθενής περάσει την πόρτα. Το TRIOS 5 είναι επίσης κατά 30% μικρότερο και κατά 20% ελαφρύτερο από το TRIOS 4, με συνολικό βάρος (μαζί με τη μπαταρία) 299gr, κάτι που το καθιστά μία από τις ελαφρύτερες συσκευές σάρωσης στην αγορά.

Η εταιρία έχει επίσης επενδύσει πολύ στην τεχνολογία της μπαταρίας του, και έτσι το TRIOS 5 απαιτεί μόνο μία μπαταρία ανά ημέρα, λέει η εταιρία. Αυτή είναι μία ευπρόσδεκτη βελτίωση, καθώς η διάρκεια της μπαταρίας του TRIOS 4 δεν ήταν καλή. Η εταιρία λέει ότι ο χρήστης μπορεί να σαρώσει έως 33 ασθενείς ή να σαρώσει 66 λεπτά ανά μπαταρία. Οι μπαταρίες έχουν επίσης δυνατότητα ταχείας φόρτισης, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να φορτίζει τη μπαταρία ως το 80% σε 60 λεπτά και πλήρως μέσα σε 2 ώρες (Εικ. 8).

Εικ. 8: Το TRIOS 5 με μία μπαταρία ενσωματωμένη στο πίσω μέρος της συσκευής σάρωσης.

Τέλος, το κύριο σημείο ενδιαφέροντος πέρσι για πολλές εταιρίες ήταν η υγιεινή. Σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο, αυτή θα είναι πιο σημαντική από όσο ποτέ πριν. Οι κλειστές κεφαλές σάρωσης του TRIOS 5 είναι ένα εντελώς νέο σχέδιο. Είναι διαφορετικές από όλες τις άλλες κεφαλές σάρωσης TRIOS και το κύριο σημείο ενδιαφέροντος είναι η υγιεινή τους και η πρόληψη των διασταυρούμενων λοιμώξεων. Είναι επίσης φθηνότερες και μπορούν να αντέξουν έως 100 κύκλους στον κλίβανο αποστείρωσης. Οι έξυπνες κεφαλές του TRIOS 4 δεν επέστρεψαν στο TRIOS 5.

Πρακτικές διαστάσεις της ψηφιοποίησης

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας αρέσουν στη νέα συσκευή σάρωσης TRIOS 5, αλλά τι θα γίνει αν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνολογία στο οδοντιατρείο; Για τους αρχάριους, ο οδοντίατρος πρέπει να κάνει το βήμα και να επενδύσει, αποδεχόμενος ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων. Το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση και η εκπαίδευση. Επιλέξτε αξιόπιστη εταιρία και διανομέα που θα προσφέρουν πολύ καλές υπηρεσίες εγκατάστασης και ένταξης στο ιατρείο. Εάν αγοράσετε ένα TRIOS 5, θα  to βρείτε σε δύο μορφές, είτε το τροχήλατο TRIOS MOVE είτε η έκδοση για φορητό υπολογιστή. Και τα δύο είναι πολύ εύκολα στην εγκατάσταση.

Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση. Όταν χρησιμοποιούμε μία ΕΣΣ, είναι κρίσιμης σημασίας να ακολουθούμε τα συνιστώμενα πρωτόκολλα σάρωσης ή στρατηγικές σάρωσης που ορίζει η εταιρία. Ακολουθώντας τα σωστά πρωτόκολλα σάρωσης οι χρήστες έχουν μία μεθοδολογία με την οποία εξασφαλίζουν τον πιο αποδοτικό τρόπο να σαρώνουν και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος λανθασμένης συρραφής των εικόνων, το οποίο οδηγεί σε ανακρίβειες. Τώρα η σάρωση είναι ευκολότερη από όσο ποτέ πριν, με ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη στις περισσότερες συσκευές που καθοδηγεί αποτελεσματικά το χρήστη, μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει ατέλειες (artefacts) των μαλακών ιστών και φιλτράρει τα δεδομένα της σάρωσης για να καταγράψει μόνο ότι είναι σημαντικό. Στα πρωτόκολλα σάρωσης επίσης έχουμε δει βελτιώσεις. Για παράδειγμα, η 3Shape εισήγαγε την τεχνολογία ScanAssist, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη συρραφή των δεδομένων ανεξάρτητα από τη στρατηγική που χρησιμοποιείται.

Με τις σύγχρονες συσκευές σάρωσης δεν είναι πλέον απαραίτητη η κάλυψη της στοματικής κοιλότητας με σκόνη σάρωσης. Αν και, λόγω της οπτικής φύσης των συσκευών σάρωσης, οι υγρές και πολύ γυαλιστερές επιφάνειες μπορεί να είναι ακόμα λίγο δύσκολο να καταγραφούν, αυτοί οι παράγοντες μπορούν συχνά να ελεγχθούν μέσα στο στόμα, για παράδειγμα με επαρκή έλεγχο της υγρασίας ή αλλάζοντας τη γωνία της συσκευής σάρωσης για την αποφυγή ανάκλασης του φωτός μέσα στον αισθητήρα.

Σχεδόν όλες οι σύγχρονες ΕΣΣ έχουν κάποιο είδος μηχανισμού για την αποφυγή της υγροποίησης πάνω στην κεφαλή της συσκευής σάρωσης κατά τη διάρκεια της σάρωσης, όπως έναν εξωτερικό ή ενσωματωμένο θερμαντήρα ή ανεμιστήρα. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν δυνατή τη σάρωση μέσα στη στοματική κοιλότητα για πολύ χρόνο χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουμε.

Η πραγματικότητα είναι ότι, με τις σύγχρονες συσκευές σάρωσης, η είσοδος στην ψηφιακή οδοντιατρική δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε το βήμα. Δεν θέλετε να μείνετε πίσω, και όσο συντομότερα αρχίσετε να μαθαίνετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνολογία τόσο καλύτερα.

Τάσεις της αγοράς

Η αγορά των ΕΣΣ έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια, από κάμερες μεμονωμένων εικόνων σε συσκευές σάρωσης που λαμβάνουν χιλιάδες εικόνες ανά λεπτό και υψηλής τεχνολογίας τεχνητή νοημοσύνη. Κοιτάζοντας στο μέλλον, η τάση της αγοράς των ΕΣΣ  φαίνεται να κινείται προς τις ασύρματες συσκευές με μπαταρία με αφαιρούμενες κεφαλές αντί για τις παραδοσιακές συσκευές με καλώδιο και σταθερές κεφαλές σάρωσης που απαιτούν ψυχρή απολύμανση. Αυτό είναι εμφανές σε κάποιες από τις τελευταίες μεγάλες κυκλοφορίες στην αγορά, όπως το TRIOS.

Η κύρια τάση της αγοράς που βλέπουμε τώρα σχετίζεται με τις βελτιώσεις στο λογισμικό. Υπήρξε μία σημαντική ώθηση από τις εταιρίες να βελτιώσουν το λογισμικό τους ως σημείο διαφοροποίησης σε σύγκριση με το πλήθος άλλων συσκευών της αγοράς. Οι ΕΣΣ μετατοπίζονται από το να είναι απλώς ένα υποκατάστατο εργαλείο αποτύπωσης προς το να θεωρούνται ένα πολύτιμο εργαλείο που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του ασθενούς ως βοήθημα στην επικοινωνία και στο σχέδιο θεραπείας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που περιλαμβάνονται στο λογισμικό της συσκευής σάρωσης των επιφανών εταιριών. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν ορθοδοντικούς προσομοιωτές, προσομοιωτές σχεδιασμού χαμόγελου και παρακολούθηση του ασθενή μέσα στο χρόνο. Με την άνοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην οδοντιατρική, βλέπουμε επίσης τις εταιρίες να περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα κατασκευής εκμαγείων στο λογισμικό των ΕΣΣ τους, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπονται οι σαρώσεις σε εκτυπώσιμα εκμαγεία εύκολα και αποδοτικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι, στο μέλλον, οι περισσότερες από τις προόδους που θα βλέπουμε θα συνεχίσουν να είναι στο χώρο του λογισμικού, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των καλύτερων ροών εργασιών με άλλες συσκευές που υιοθετούνται στο ιατρείο, όπως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.  Παρόλο που τα μηχανήματα κοπής δεν υιοθετήθηκαν ποτέ ευρέως στο οδοντιατρείο (και πάλι κυρίως λόγω του κόστους), οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι πολύ φτηνότεροι και δίνουν τη δυνατότητα στους κλινικούς να φέρουν κάποια παραγωγή μέσα στο ιατρείο. Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι μία συναρπαστική πλευρά της οδοντιατρικής και οι εταιρίες συσκευών σάρωσης δίνουν προσοχή σε αυτό, πολλές δημιουργώντας ενσωματώσεις με δημοφιλείς τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Συμπέρασμα

Δεν είχε σημειωθεί ποτέ τόσο μεγάλη πρόοδος στη βιομηχανία από τεχνολογικής άποψης όσο σημειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Η οδοντιατρική αλλάζει εντελώς και με την είσοδο της διαγνωστικής με τεχνητή νοημοσύνη, των δεδομένων της ενδοστοματικής σάρωσης, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και του λογισμικού CAD/CAM δεν είναι ασύλληπτο ότι μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε διάγνωση, καταρτίζουμε σχέδιο θεραπείας και εκτελούμε τη θεραπεία. Εάν δεν έχετε ακόμα μία συσκευή σάρωσης, είναι ώρα να αποδεχτείτε το αναπόφευκτο και να επενδύσετε. Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οδοντιατρικής παρέχει στην ιστοσελίδα του ένα πλήθος δωρεάν πηγών για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή συσκευή σάρωσης για εσάς. Είναι πραγματικά μία πολύ συναρπαστική εποχή για να είναι κανείς οδοντίατρος!

 

Σημείωση του συντάκτη: Παρακαλώ σαρώστε αυτόν τον κωδικό QR για τη λίστα της βιβλιογραφίας.

Σχετικά με το συγγραφέα

Ο Dr Ahmad Al-Hassiny είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή οδοντιατρική και στις ενδοστοματικές συσκευές σάρωσης, δίνοντας διαλέξεις ως διαμορφωτής κοινής γνώμης για πολλές εταιρίες και για τη βιομηχανία. Είναι ένας από τους λίγους στον κόσμο που έχει στην κατοχή του και έχει δοκιμάσει όλες τις δημοφιλείς συσκευές σάρωσης και συστήματα CAD/CAM στο ιατρείο του. Ο Dr Al-Hassiny είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Οδοντιατρικής, ενός κορυφαίου παγκοσμίως παρόχου εκπαίδευσης στην ψηφιακή οδοντιατρική με αποστολή να εξασφαλίσει ότι οι οδοντίατροι σε όλο τον κόσμο θα έχουν εύκολη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση πάνω στην ψηφιακή οδοντιατρική.

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Digital, Ιανουάριος 2023

Πρόσφατα Άρθρα

Παρουσίαση της εταιρείας Digident από τον κ. Νικόλαο Νικολούδια

Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…

1 εβδομάδα ago

Ivory Dentin Graft από την ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental

To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…

1 εβδομάδα ago

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…

1 εβδομάδα ago

Χριστουγεννιάτικες προσφορές από την Ariston Dental

Η Ariston Dental σας εύχεται χρόνια πολλά με προσφορές που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.…

2 εβδομάδες ago

30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση έως τις 15/12!

Αποκτήστε 30 καρτέλες δοντιών Ivoclar χωρίς χρέωση! Πώς? Με την αγορά 100 καρτελών δοντιών Ivoclar.…

3 εβδομάδες ago

Aoralscan Elite με 11.749€. Σάρωση & φωτογραμμετρία 2-σε-1.

Aoralscan Elite. Ο πρώτος ενδοστοματικός σαρωτής στον κόσμο ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία της φωτογραμμετρίας (IPG) και…

3 εβδομάδες ago