Η εκ νέου ανάπτυξη ενός δοντιού μπορεί να ακούγεται σήμερα ως επιστημονική φαντασία, αλλά επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ασία έχουν αναφέρει την ανακάλυψη μίας νέας πηγής κυττάρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διέγερση της ανανέωσης των οδοντικών κυττάρων σε ανθρώπους στο μέλλον: τους αλιγάτορες.
Παρόμοια με τα περισσότερα θηλαστικά, αυτά τα ψυχρόαιμα ζώα έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης απωλεσθέντων δοντιών με την απλή ανατολή νέων δοντιών. Αυτό που τους καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέροντες για τους ερευνητές είναι το γεγονός πως αντίθετα με τους καρχαρίες, των οποίων τα νέα δόντια αποτελούν απλά προέκταση της επιδερμίδας τους, η δομή της οδοντοφυίας στους αλιγάτορες είναι πολύ παρόμοια με την ανθρώπινη, με τα δόντια να είναι εμφυτευμένα στις γνάθους.
Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι αλιγάτορες διαθέτουν μία δέσμη επιθηλιακού ιστού, η οποία, μετά από διερεύνηση με μικροσκόπιο, θεωρείται πως περιέχει κύτταρα που διεγείρουν τη μόνιμη αντικατάσταση δοντιών στα συγκεκριμένα ζώα.
Ενώ οι αλιγάτορες αντικαθιστούν τα δόντια σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής τους με αυτόν το μηχανισμό, η ανάπτυξη των δοντιών στους ανθρώπους συνήθως σταματά με την ανατολή των μονίμων δοντιών, εκτός από τις περιπτώσεις υπεράριθμων δοντιών, που σχετίζονται με συγγενείς διαταραχές, μεταξύ άλλων.
Η ερευνητική ομάδα, που περιελάμβανε ερευνητές και κλινικούς οδοντιάτρους από τη σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια κι άλλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, της Ταιβάν και της Κίνας, σχεδιάζει να απομονώσει αυτά τα κύτταρα και να διερευνήσει τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους στην αναπλαστική ιατρική θεραπεία. Σκοπεύουν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μοριακά δίκτυα που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία αναγέννησης.
“Τελικά, επιθυμούμε να αναγνωρίσουμε κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πηγή διέγερσης της οδοντικής ανάπλασης σε ενήλικες που έχουν απωλέσει δόντια. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ανανεώνονται σε άλλα ζώα”
αναφέρει ο Cheng Ming Choung, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Οι αλιγάτορες υπολογίζεται πως μπορούν να αντικαταστήσουν τα δόντια τους έως και 50 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλο που δείγματα 100 ετών και παλαιότερα έχουν αναφερθεί από τους ζωολόγους, τα συγκεκριμένα ερπετά ζουν περίπου 40-50 χρόνια. Το συγκεκριμένο είδος, του οποίου η προέλευση εντοπίζεται περισσότερα από 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, ζει μόνο σε περιοχές της Κίνας και των ΗΠΑ.
Προηγούμενες έρευνες στην ανάπλαση δοντιών είχαν εστιάσει στη χρησιμοποίηση ή επαναπρογραμματισμό μη οδοντικών κυττάρων, όπως τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινους οδοντικούς ιστούς και δεν αποδείχθηκαν ως ουσιαστική πηγή για ανάπλαση δοντιών. Σε πρόσφατα πειράματα, ωστόσο, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της King’s του Λονδίνου ανέφεραν τον επιτυχημένο συνδυασμό απομονωμένου ανθρώπινου ουλικού ιστού ενηλίκων από οδοντιατρικούς ασθενείς με κύτταρα διαμόρφωσης δοντιών από ποντικούς.
Πηγή: DTI
Η OMNIPRESS διοργανώνει το συνέδριο "A Full Day with Istvan Urban", το οποίο θα πραγματοποιηθεί…
Οι εταιρείες MIS και ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental ανακοινώνουν με χαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με…
Η ελληνική αγορά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων καλωσορίζει το OMNITAPER EV, την τελευταία καινοτομία που θέτει νέα πρότυπα…
Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…
To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…