Επιστημονικά

Οδοντόκρεμα υδροξυαπατίτη – πιθανή εναλλακτική έναντι της φθοριούχου οδοντόκρεμας

Η χρήση υδροξυαπατίτη έχει διερευνηθεί και συζητηθεί για χρόνια ως τεχνητό υποκατάστατο αδαμαντίνης για την πρόληψη της απώλειας οδοντικών ιστών λόγω διάβρωσης και ως ενισχυτικό μέσο για την ανάπλαση της φυσικής αδαμαντίνης. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να τεκμηριωθούν τα οφέλη της. Μία πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία έδειξε πως ο υδροξυαπατίτης μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός με το φθόριο ως μέσο προφύλαξης των δοντιών.

Πρόσφατες in vitro μελέτες έχουν δείξει πως τα σωματίδια μικροκρυστάλλων υδροξυαπατίτη (ΣΥΑ) μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της απομεταλλικοποίησης και τη διέγερση της επαναμεταλλικοποίησης στις επιφάνειες της αδαμαντίνης και της οδοντίνης. Η παρούσα κλινική μελέτη εξέτασε την προστατευτική δράση από την τερηδόνα μίας οδοντόκρεμας με ΣΥΑ χωρίς φθόριο με καθημερινή χρήση από μία ομάδα ασθενών με υψηλό τερηδονικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές επέλεξαν μία ομάδα ατόμων με σχετικά υψηλό τερηδονικό κίνδυνο-133 ασθενείς ηλικίας 11-25 ετών που είχαν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο τυχαιοποιημένες ομάδες-μία ομάδα ατόμων που χρησιμοποιούσε μία οδοντόκρεμα με 10% υδροξυαπατίτη συγκρίθηκε με μία ομάδα ελέγχου που βούρτσιζε με μία φθοριούχο οδοντόκρεμα 350ppm και 1050 ppm.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία στοματική εξέταση πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας και την επαναλάμβαναν κάθε 4 εβδομάδες μετά για μισό χρόνο. Χρησιμοποίησαν το Διεθνές Σύστημα Εντοπισμού και Εκτίμησης Τερηδόνας για την εκτίμηση των προστομιακών επιφανειών της αδαμαντίνης, μαζί με δύο δείκτες-το δείκτη πλάκας και τον ουλικό δείκτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μία σημαντική αύξηση στην τερηδόνα της αδαμαντίνης κατά τη διάρκεια της περιόδου ελέγχου. Ωστόσο, το φθόριο και ο υδροξυαπατίτης δε διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους. Το 54.7% της ομάδας που χρησιμοποίησε υδροξυαπατίτη εμφάνισε μία τερηδονική βλάβη μετά από έξι μήνες, ενώ στην ομάδα ελέγχου με τη χρήση φθορίου παρατηρήθηκε ποσοστό 60.9% ασθενών με μία βλάβη. Ο δείκτης πλάκας και ο ουλικός δείκτης επίσης αυξήθηκαν ελαφρώς, χωρίς οποιαδήποτε σημαντική διαφορά.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν πως η οδοντόκρεμα υδροξυαπατίτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική της φθοριούχου οδοντόκρεμας.

 

Πηγή: DT India&South Asia, No. 8, 2019

Πρόσφατα Άρθρα

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

4 ημέρες ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

5 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

2 εβδομάδες ago

Κατακτώντας την τέχνη των εξαιρετικά φυσικών αποκαταστάσεων με μονολιθικό ζιρκόνιο!

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Χώρος διεξαγωγής: ArtOral Art Gallery, Άγιος Δημήτριος, 17342 Αθήνα. Ομιλητής: Σπύρος…

3 εβδομάδες ago

iCervico by VPI: Ιδανικά αποτελέσματα στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Προβλέψιμα για όλους!

Το iCervico είναι ένα πρωτοποριακό προσθετικό σύστημα που γεφυρώνει τη χειρουργική με την προσθετική, αξιοποιώντας…

4 εβδομάδες ago