Εκδηλώσεις

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ – ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΓΔ ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΘΙΟ ΟΔΗΓΟ

Λαγουτάρης Παρασκευάς Ελευθέριος

 

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην οδοντιατρική είναι η σύγκλειση των δοντιών. Τελειώνοντας τις σπουδές μας οι οδοντίατροι γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό. Μάθαμε για την μέγιστη συγγόμφωση, στην οποία συνήθως ρυθμίζονται οι αποκαταστάσεις, και την κεντρική σχέση, η οποία χρησιμοποιείται πολύ στην κινητή προσθετική και όχι μόνο.

Η Dr. Ίλεια Ρούσσου στο σεμινάριο αυτό εξήγησε τη σημαντικότητα της Σταθερότητας του Στοματογναθικού Συστήματος (ΣΣΣ) και την ανάγκη να ρυθμίζονται οι αποκαταστάσεις στην Μυικά Σταθεροποιούμενη Θέση (ΜΣΘ) που πλέον είναι η νέα κεντρική σχέση!

  • Πώς βρίσκουμε τη Μυικά Σταθεροποιούμενη Θέση;
  • Ποια είναι η σημασία του πρόσθιου οδηγού;
  • Πως ρυθμίζω τη σύγκλειση σε φυσικά δόντια, σε αποκαταστάσεις και εμφυτεύματα; Ποιες διαφορές έχουν;
  • Τι υλικά να χρησιμοποιήσω και τι να προσέξω στη μορφολογία των οδοντικών επιφανειών;
  • Πώς είναι η σωστή κατασκευή και ρύθμιση ενός νάρθηκα σταθεροποίησης;
  • Πότε χρειάζεται να κατασκευαστεί νάρθηκας σταθεροποίησης; Κάθε πότε χρειάζεται επανεξέταση;
  • Πότε έχει φτάσει στη σταθερή αυτή σχέση ΜΣΘ το μυικό σύστημα της ΚΓΔ για να δεχθεί τη προσθετική εργασία;
  • Πόσο σημαντική είναι η χρήση του προσωπικού τόξου και πώς χρησιμοποιείται;
  • Πότε και με ποιόν τρόπο χρειάζεται να γίνει ανύψωση της κάθετης διάστασης;
  • Σε ποια γνάθο διαλέγουμε να γίνει η ανύψωση ;
  • Πότε και πώς κάνουμε εκλεκτικό τροχισμό;

Όλοι έχουμε δει ασθενείς που είναι πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά στη σύγκλειση. Μετά από μια έμφραξη ή την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας αντιλαμβάνονται και την παραμικρή πρόωρη επαφή και το εκφράζουν. Αυτή η κατηγορία ασθενών είναι η καλή περίπτωση. Το χειρότερο είναι όταν οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν την διαφορά. Αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της σύγκλεισης, αλλαγές ενδοαρθρικά της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ) και κατά συνέπεια πόνο στους μύες στην περιοχή του προσώπου. Αυτή η σχέση όμως λειτουργεί και αντίστροφα. Ο πόνος στην περιοχή του προσώπου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην σύγκλειση. Ως κλινικοί χρειάζεται να ανακαλύψουμε την αιτία του προβλήματος και να θέσουμε τη διάγνωση ώστε να ακολουθηθεί η πρέπουσα θεραπεία.

Πολλές φορές εξαιτίας του βρυγμού οι ασθενείς μπορεί να πονούν ή χάνουν πολλή οδοντική ουσία και έτσι χάνουν την κάθετη διάσταση με σημαντικές επιπτώσεις στην άρθρωση και τους μύες του προσώπου. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν οδοντικές επαφές μόνο στα οπίσθια δόντια. Αν ωστόσο αρθρώσεις τα εκμαγεία του στόματός τους στο χέρι, τα δόντια συναρμόζουν καλύτερα. Κάποιοι ασθενείς λόγω προβλημάτων της ΚΓΔ φέρνουν την κάτω γνάθο μπροστά και φαίνονται σαν ΙΙΙης  τάξης κατά Angle ενώ δεν είναι. Τέτοια και πολλά άλλα παραδείγματα και περιστατικά παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από την Dr. Ρούσσου.

Επιπλέον πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για εμβοές, γεγονός που πολλοί οδοντίατροι αγνοούν. Η Dr. Βαρδονικολάκη (ειδική ΩΡΛ) μίλησε για τις εμβοές και τη σχέση που έχουν με προβλήματα της ΚΓΔ τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ειδικοτήτων.

Ακόμη η Dr. Αγγελινάρα μίλησε για το προσωπικό τόξο και τη σωστή χρήση του αναλογικά και ψηφιακά.

Μέσα από τη θεωρία και τα περιστατικά κατανόησαν οι συμμετέχοντες τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ πολλών τέτοιων προβλημάτων και της παθολογίας της ΚΓΔ καθώς και την διαφορετική προσέγγιση που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά. Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα νέα υλικά που έχουμε διαθέσιμα με την ψηφιακή τεχνολογία (3D εκτύπωση ή κοπή-milling) και έγινε επίδειξη κατασκευής προσωρινής επιεμφυτευματικής εργασίας στον υπολογιστή, η οποία εκτυπώθηκε.

Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου αποτελούταν από δύο σκέλη. Αρχικά έγινε εκλεκτικός τροχισμός σε ημιπροσαρμοζόμενο αρθρωτήρα από την Dr. Ρούσσου εξηγώντας ποιες οδοντικές επαφές χρειάζεται να τροχίζονται και τη λογική πίσω από κάθε απόφαση. Στο 2ο σκέλος έγινε ανύψωση της κάθετης διάστασης σε εκμαγεία βρυγμομανούς ασθενούς με αποτετρημμένα δόντια. Με διαφανή μήτρα σιλικόνης και ρητίνη μεταφέρθηκε το διαγνωστικό κέρωμα στο εκμαγείο με τα αποτετρημμένα δόντια ανυψώνοντας έτσι την κάθετη διάσταση.

Στο τέλος του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν περιστατικά από τους συμμετέχοντες όπου υπήρχε δυσκολία στην αντιμετώπισή τους λόγω προβλημάτων σύγκλεισης. Έγινε συζήτηση πάνω σε αυτά με βάση τις νέες γνώσεις που αποκομίσθηκαν και  δόθηκαν κατευθύνσεις από την Dr. Ρούσσου.

Ένα διήμερο γεμάτο νέες γνώσεις που εξηγούν και αλλάζουν την προσέγγιση μας  απέναντι σε προβλήματα που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε.

Ευχαριστίες στους χορηγούς:

  • Ivoclar
  • Oral Vision
  • Aven Dental
  • GNDL ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

1 εβδομάδα ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

3 εβδομάδες ago

Κατακτώντας την τέχνη των εξαιρετικά φυσικών αποκαταστάσεων με μονολιθικό ζιρκόνιο!

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Χώρος διεξαγωγής: ArtOral Art Gallery, Άγιος Δημήτριος, 17342 Αθήνα. Ομιλητής: Σπύρος…

4 εβδομάδες ago

iCervico by VPI: Ιδανικά αποτελέσματα στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Προβλέψιμα για όλους!

Το iCervico είναι ένα πρωτοποριακό προσθετικό σύστημα που γεφυρώνει τη χειρουργική με την προσθετική, αξιοποιώντας…

4 εβδομάδες ago