Εταιρικά Νέα

Με επίκεντρο τον ασθενή και αναπτυξιακό πρόσημο η φαρμακευτική πολιτική

Στην ειδική έκδοση της Ναυτεμπορικής για την Υγεία και το Φάρμακο, ο Yπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε σε άρθρο του στις 17.12.2019 ότι στόχος της φαρμακευτικής πολιτικής είναι η πρόσβαση σε κάθε απαραίτητο για τον ασθενή φάρμακο, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Για αυτό προϋποτίθεται μια σειρά από ρυθμίσεις και μέτρα που θα διαμορφώσουν ρεαλιστικό και λειτουργικό σύστημα τιμολόγησης ώστε να επιτευχθούν:

  • συγκράτηση της δαπάνης
  • μείωση της συμμετοχής των ασθενών,
  • βιώσιμη κυκλοφορία των οικονομικών φαρμάκων.

Σε αρκετά από τα φάρμακα θα γίνει μείωση τιμών -για πολλά από αυτά έως 7%- και παράλληλα θα γίνει αναθεώρηση στους κανόνες τιμολόγησης, διατηρώντας τα όρια ανατιμολόγησης με πολύ χαμηλό κόστος ημερήσιας θεραπείας. Ταυτόχρονα προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι ασθενείς με πρόσθετες συμμετοχές επανήλθε η δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων τιμών.

Για να δωθεί πραγματική αξία στο σύστημα και τον ασθενή καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, προκειμένου αυτές να λειτουργούν αποτελεσματικά και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις στην ένταξη των φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, η οποία τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα στο έργο της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η διαπραγμάτευση αυτή ήδη ολοκληρώνεται και ακολουθεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν ανοσοθεραπείες, ψωρίαση κατά πλάκας, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλαπλό μυέλωμα, κυστική ίνωση, νωτιαία μυϊκή ατροφία και προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs).

Επίσης ο Υπουργός υγείας στο άρθρο του σημείωσε ότι θα είναι προτεραιότητα ο έλεγχος της κατανάλωσης, ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών, με στόχο να συγκλίνει σταδιακά με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται η υλοποίηση των registries για τις ακριβές θεραπείες και επιταχύνεται η ολοκλήρωση και ένταξη όλων των πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι μηχανισμοί ελέγχου της οποίας ενισχύονται. Επίσης θα δωθούν κίνητρα για την χρήση γενόσημων και οικονομικών φαρμάκων της πρώτης γραμμής θεραπείας κυρίως αναφορικά με τα χρόνια νοσήματα ώστε να γίνεται οικονομία σε πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματική οικονομία.

Είναι ζητούμενο οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να έχουν πρόσβαση σε κάθε αναγκαίο φάρμακο, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να περιοριστεί το clawback, μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αποζημιώνει ακριβά, θεραπείες που σε άλλες χώρες αποζημιώνονται με χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά σε συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η  ανόρθωση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα  δεν είναι μια εύκολη υπόθεση πόσο μάλλον μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Πηγή: www.moh.gov.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Το Ariston Academy ταξιδεύει στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Ariston Academy τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, η…

1 ημέρα ago

Όψεις και στεφάνη επί εμφυτεύματος ζιρκονίας από Ζιρκονία UTML ΚΑΤΑΝΑ, που συγκολλήθηκαν με PANAVIA Veneer LC

Εισαγωγή Ανάμεσα στα πιο συνήθη προβλήματα στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι αυτό της αποκατάστασης της οδοντικής…

3 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο module του Κλινικού Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης στην Εμφυτευματολογία. Το Κλινικό…

1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε το «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά Μέσα»

Στις 13-14 Απριλίου 2024 διεξήχθη με επιτυχία το  «Πρακτικό Σεμινάριο Προσθετικής Αποκατάστασης Εμφυτευμάτων με Ψηφιακά…

2 εβδομάδες ago

Κατακτώντας την τέχνη των εξαιρετικά φυσικών αποκαταστάσεων με μονολιθικό ζιρκόνιο!

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Χώρος διεξαγωγής: ArtOral Art Gallery, Άγιος Δημήτριος, 17342 Αθήνα. Ομιλητής: Σπύρος…

3 εβδομάδες ago

iCervico by VPI: Ιδανικά αποτελέσματα στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Προβλέψιμα για όλους!

Το iCervico είναι ένα πρωτοποριακό προσθετικό σύστημα που γεφυρώνει τη χειρουργική με την προσθετική, αξιοποιώντας…

3 εβδομάδες ago