Στην ειδική έκδοση της Ναυτεμπορικής για την Υγεία και το Φάρμακο, ο Yπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε σε άρθρο του στις 17.12.2019 ότι στόχος της φαρμακευτικής πολιτικής είναι η πρόσβαση σε κάθε απαραίτητο για τον ασθενή φάρμακο, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Για αυτό προϋποτίθεται μια σειρά από ρυθμίσεις και μέτρα που θα διαμορφώσουν ρεαλιστικό και λειτουργικό σύστημα τιμολόγησης ώστε να επιτευχθούν:
Σε αρκετά από τα φάρμακα θα γίνει μείωση τιμών -για πολλά από αυτά έως 7%- και παράλληλα θα γίνει αναθεώρηση στους κανόνες τιμολόγησης, διατηρώντας τα όρια ανατιμολόγησης με πολύ χαμηλό κόστος ημερήσιας θεραπείας. Ταυτόχρονα προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι ασθενείς με πρόσθετες συμμετοχές επανήλθε η δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων τιμών.
Για να δωθεί πραγματική αξία στο σύστημα και τον ασθενή καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, προκειμένου αυτές να λειτουργούν αποτελεσματικά και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις στην ένταξη των φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, η οποία τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα στο έργο της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η διαπραγμάτευση αυτή ήδη ολοκληρώνεται και ακολουθεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν ανοσοθεραπείες, ψωρίαση κατά πλάκας, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλαπλό μυέλωμα, κυστική ίνωση, νωτιαία μυϊκή ατροφία και προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs).
Επίσης ο Υπουργός υγείας στο άρθρο του σημείωσε ότι θα είναι προτεραιότητα ο έλεγχος της κατανάλωσης, ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών, με στόχο να συγκλίνει σταδιακά με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται η υλοποίηση των registries για τις ακριβές θεραπείες και επιταχύνεται η ολοκλήρωση και ένταξη όλων των πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι μηχανισμοί ελέγχου της οποίας ενισχύονται. Επίσης θα δωθούν κίνητρα για την χρήση γενόσημων και οικονομικών φαρμάκων της πρώτης γραμμής θεραπείας κυρίως αναφορικά με τα χρόνια νοσήματα ώστε να γίνεται οικονομία σε πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματική οικονομία.
Είναι ζητούμενο οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να έχουν πρόσβαση σε κάθε αναγκαίο φάρμακο, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να περιοριστεί το clawback, μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αποζημιώνει ακριβά, θεραπείες που σε άλλες χώρες αποζημιώνονται με χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά σε συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Η ανόρθωση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση πόσο μάλλον μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.
Πηγή: www.moh.gov.gr
Η OMNIPRESS διοργανώνει το συνέδριο "A Full Day with Istvan Urban", το οποίο θα πραγματοποιηθεί…
Οι εταιρείες MIS και ΝΕΓΡΙΝ ΙΝ Dental ανακοινώνουν με χαρά μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με…
Η ελληνική αγορά οδοντιατρικών εμφυτευμάτων καλωσορίζει το OMNITAPER EV, την τελευταία καινοτομία που θέτει νέα πρότυπα…
Η Digident, βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας της. Πώς ξεκινήσατε; Η δημιουργία της Digident το…
To Ivory Dentin Graft είναι ένα καινοτόμο, απορροφήσιμο ξενομόσχευμα από οδοντίνη χοίρου για ανάπλαση ή…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οδοντικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (ΕΕΟΓΑ)…