Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν έλλειψη βιταμίνης D

Ακτινογραφία που δείχνει την έλλειψη βιταμίνης D. Προφίλ παρόμοιο με καρέκλα, περιορισμένα πολφικά κέρατα στον αριστερό πρώτο κάτω γομφίο και ένα δεύτερο κάτω γομφίο(μαύροι κύκλοι)

By Dental Tribune Greece

Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν έλλειψη βιταμίνης D

Τα ανθρώπινα δόντια εμπεριέχουν στοιχεία για την έλλειψη της βιταμίνης D και Καναδοί ανθρωπολόγοι έχουν βρει σήμερα πως αυτή το σοβαρό αλλά συχνά ''κρυφό'' πρόβλημα μπορεί να ανιχνευθεί με μία απλή οδοντιατρική ακτινογραφία. Ο εντοπισμός ατόμων που μπορεί να έχουν εμφανίσει έλλειψη της βιταμίνης D παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για την περαιτέρω κατανόηση των παραγόντων που μπορεί να έχουν υποβαθμίσει την υγεία αυτών των ανθρώπων στο παρελθόν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster καθηγήτριες M.Brickley, L. D’Ortenzio και οι συνάδελφοί τους είχαν ανακαλύψει παλαιότερα πως τα ανθρώπινα δόντια διατηρούν μία λεπτομερή και μόνιμη καταγραφή σοβαρής έλλειψης σε βιταμίνη D. Αυτή φαίνεται ως μικροσκοπικές παραμορφώσεις της οδοντίνης και μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο στοιχείο για να κατανοήσουμε με ακρίβεια πότε οι άνθρωποι, ακόμη και όσοι έζησαν πριν από αιώνες, στερούνταν το φως του ήλιου, που ήταν απαραίτητο για την παραγωγή βιταμίνης D από το σώμα.

Τα στοιχεία αυτά διατηρούνται στην αδαμαντίνη, που προστατεύει τα δόντια από την κατάρρευση, αντίθετα με τα οστά, επειδή υποβάλλονται στη φθορά από την οδοντική τερηδόνα. Το πρόβλημα με την εξέταση αυτών των παραμορφώσεων είναι πως θα πρέπει το δόντι να διανοιχθεί για να παρατηρηθούν οι σχηματισμοί που αποτελούν τις ενδεικτικές παραμορφώσεις και η προσφορά δοντιών μετά θάνατο προς μελέτη είναι περιορισμένη.

Για να αποφευχθεί η απώλεια πολύτιμων δειγμάτων, οι ερευνητές αναζήτησαν έναν τρόπο να απομονώσουν δόντια για περαιτέρω διερεύνηση. Χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες για να μελετήσουν την άμεσα παρατηρήσιμη μορφολογία των πολφικών κεράτων, οι ερευνητές βρήκαν ένα σταθερό και αναγνωρίσιμο τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στις μελέτες αρχαιολογικών δοντιών, καθώς και σε ανθρώπους που μπορεί να μη συνειδητοποιούν πως εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D.

Η πολφική μορφολογία σε ένα υγιές δόντι προσομοιάζει ένα τόξο που στην κορυφή εμφανίζει δύο προεκτάσεις σαν ”αυτιά γάτας”, αλλά σε έναν άνθρωπο με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είναι ασύμμετρο και περιορισμένο, μοιάζοντας περισσότερο με το προφίλ μίας καρέκλας με σκληρή πλάτη.

Η έρευνα των D’Ortenzio, Brickley στο παρελθόν είχε υποδείξει ένα τέτοιο αναγνωρίσιμο μοτίβο και η εξέτασή τους τόσο παλαιότερων όσο και σύγχρονων δοντιών απέδειξε πως οι ακτινογραφικές εικόνες συμβαδίζουν και είναι αξιόπιστοι δείκτες της προηγούμενης έλλειψης.

”Επρόκειτο για μία σημαντική ανακάλυψη. Δεν έμοιαζε απλώς διαφορετικό. Ήταν διαφορετικό”, όπως θυμάται η Brickley, Πρόεδρος της Βιοαρχαιολογίας Ανθρωπίνων Νοσημάτων στον Καναδά. ”Πιστεύω πως είναι πραγματικά σημαντικό. Ήταν μία εργασία με στόχο να εξεταστούν περισσότερο άνθρωποι που έζησαν στο παρελθόν, αλλά μπορεί να συμβάλλει εξίσου και στην υγεία των σύγχρονων ανθρώπων.”

Επειδή οι επιπτώσεις της έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να είναι σοβαρές-ειδικά όσον αφορά την υγεία των οστών-ο εντοπισμός των ανθρώπων που εμφάνισαν έλλειψη στο παρελθόν μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση ανθρώπων που μπορεί να εμφανίζουν συνεχιζόμενα προβλήματα για πρόληψη χειρότερων βλαβών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες δείχνουν ένα πρόβλημα, οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν αν υπάρχει έλλειψη.

Η γνώση περισσότερων στοιχείων για σταθερή έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει επίσης στον προσδιορισμό της καλύτερης ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των ανθρώπων από επιβλαβείς υπεριώδεις ακτινοβολίες και στην εξασφάλιση επαρκούς έκθεσης στον ήλιο για να διατηρούν ένα υγιές επίπεδο αυτού του ζωτικού συστατικού.

Related Posts

Upcoming Events

10 DAYS OF MASTERING SOFT TISSUE SURGERY
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Module I 16-17/02/2019 Module II 19-21/05/2019 Module III 4-6/07/2019 Module IV 16-17/11/2019
view it
Clinical Program in Oral Implantology
Clinical Program in Oral Implantology (Αθήνα – Μόναχο, 2018-2019)
 
 
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Περίοδος I 01-04 Νοεμβρίου 2018 Αθήνα Περίοδος II Φεβρουάριος 2019 Αθήνα Περίοδος III Μάρτιος 2019 Αθήνα κλινική Σταύρου Πελεκάνου Περίοδος IV Μαΐος 2019 Αθήνα Περίοδος V Ιούνιος 2019 Αθήνα κλινική Δρ. Πελεκάνου Περίοδος VI Οκτώβριος 2019 Αθήνα Περίοδος VII 8-12 Νοεμβρίου 2019 Μόναχο – Γερμανία
view it
E-Lab Capture, Calibrate & Create
 
 
Ημερομηνία: 1-3/03/2019
view it
IMMEDIATE DENTOALVEOLAR RESTORATION – IDR IMMERSION COURSE (part 1)
 
 
Ημερομηνία: 8-10/04/2019
view it
The Masterminds vol. II
 
 
Ημερομηνία διεξαγωγής: 17-18/05/2019
view it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

OMNIPRESS
Newsletter
Καντε δωρεάν εγγραφή και ενημερωθείτε για οδοντιατρικά events, οδοντιατρικά νέα & προϊόντα.
Χρησιμοποιούμε το MailChimp ως πλατφόρμα αποστολής newsletters. Κάνοντας κλικ για υποβολή της φόρμας, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μεταφερθούν στο MailChimp σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης του. Οι ενημερώσεις αφορούν Events, εκδόσεις της Omnipress, Νέα προϊόντα & εκδηλώσεις εταιρειών του οδοντιατρικού χώρου με δυνατότητα να αλλάξετε τις επιλογές σας.
Η Omnipress θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της φόρμας για να σας παρέχει ενημερώσεις. Παρακαλούμε επιλέξτε ότι συμφωνείτε & ότι είστε άνω των 18 ετών.